Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
4 Φεβρουαρίου 2021 11:39

Αυτές είναι οι διαδικτυακές απάτες που εξαπλώθηκαν εν μέσω πανδημίας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fbbb731a01ff7eaefb17e572764526883 XL

Το Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας CSI Institute ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες εν μέσω που εξαπλώθηκαν εν μέσω πανδημίας. Η πρώτη διαδικτυακή απάτη που εξαπλώθηκε την περίοδο της πανδημίας ήταν το Sim Swapping , όπου οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος. 

Το Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας CSI Institute ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τις διαδικτυακές απάτες εν μέσω που εξαπλώθηκαν εν μέσω πανδημίας.

1. Η πρώτη διαδικτυακή απάτη που εξαπλώθηκε την περίοδο της πανδημίας ήταν το Sim Swapping , όπου οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος. Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ.).

2. Κατά δεύτερον, παρουσιάστηκαν επιθέσεις/ απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing) μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με δήθεν κύριους εμφανιζόμενους αποστολείς, τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, την αστυνομία, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου και τις ταχυμεταφορές.

3. Μια ακόμα απάτη είναι η παραβίαση των προφίλ στο Facebook όπου οι επιτήδειοι χακάρουν τον λογαριασμό ενός φίλου σας και σας στέλνουν μήνυμα για χρηματική βοήθεια. Σε σύνδεση με αυτό παρατηρείται η κλωνοποίηση όπου στόχος είναι να δημιουργήσουν έναν κύκλο «φίλων» και να αρχίσουν να στέλνουν μηνύματα, μέσω των οποίων επιδιώκουν να ξεγελάσουν άλλους χρήστες και να τους αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.

4. Στη συνέχεια, όσον αφορά το WEBEX , την πλατφόρμα τήλε-συνάντησης για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς λόγους, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου επιχείρησαν να διανείμουν κακόβουλα λογισμικά.

5. Επιπλέον καταγράφηκαν απάτες διαγωνισμού με χρηματικά έπαθλα (με ονόματα δημοσιοτήτων ,κουίζ τύπου μάντεψε την εικόνα), οι οποίες ζητούν από τα θύματα να στείλουν πιστωτικές κάρτες αλλά και να το κοινοποιούν σε τρίτα άτομα διαρρέοντας την απάτη ευκολότερα.

6. Τα ψεύτικα προφίλ από κυβερνοεγκληματίες όπου μελετούν τα προφίλ των θυμάτων τους και συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, όπως η επαγγελματική δραστηριότητα, το εισόδημα ή ο τρόπος ζωής κτλ. Βάσει του προφίλ που έχουν σχηματίσει, χρησιμοποιούν και την πιο ταιριαστή μέθοδο στόχευσης στο θύμα. Μια από τις πιο κοινές μεθόδους είναι ο κυβερνοαπατεώνας να χειραγωγεί συναισθηματικά το θύμα του για να του στείλει χρήματα, δώρα ή προσωπικές πληροφορίες. Μία άλλη κοινή μορφή εξαπάτησης είναι το λεγόμενο «sextortion», που ξεκινά ως μια συνηθισμένη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, που αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, μέχρι ο απατεώνας να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού, π.χ. στο WhatsApp. Εδώ, θα προσπαθήσει να πείσει το θύμα να στείλει τολμηρές φωτογραφίες ή βίντεο, για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αυτό το υλικό για να εκβιάσει το θύμα. Μια άλλη απάτη είναι το «catfishing», στην οποία ο απατεώνας παρουσιάζει μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική του, εξαπατώντας το θύμα να εμπλακεί σε μία σχέση που βασίζεται σε ένα πλασματικό προφίλ.

7. Τα γνωστά 5ψήφια νούμερα και τα τηλεφωνήματα από το εξωτερικό, όπου πρόκειται για τις επονομαζόμενες υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης που παρέχονται μέσω κλήσεων σε 10ψήφιους αριθμούς που ξεκινούν από 901,909 κλπ ή πενταψήφιους κωδικούς 19ΧΧΧ,54ΧΧΧ κλπ. Η ακούσια εγγραφή στις υπηρεσίες αυξημένων χρεώσεων γίνεται πολλές φορές μέσω παραθύρων που ανοίγουν αιφνιδιαστικά στην οθόνη του χρήστη ή μέσω προωθητικών ενεργειών που ανακοινώνουν στον χρήστη ότι κερδίζουν ένα σημαντικό ποσό. Και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, μια σύνδεση υψηλής χρέωσης.

8. Επιπροσθέτως, μια ακόμη απάτη αποτελούν τα προϊόντα που προσφέρονται σε εξωπραγματικές τιμές αλλά και οι απάτες με προσφορά δανείων, όπου επιτήδειοι επιχείρησαν να εξαπατήσουν -χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά- τους υπευθύνους τράπεζας προκειμένου να τους χορηγηθεί καταναλωτικό δάνειο.

 

Πηγή: https://www.csii.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...