Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
15 Φεβρουαρίου 2021 11:11

Έρχονται κάμερες στους εσωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F45c1ee0374ad5fd6005b1ab5b77233a6 XL

Μετά τις κάμερες στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας θα τοποθετήσει κάμερες και στους εσωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων κι όχι μόνο στους εξωτερικούς, όπως είθισται με τις κάμερες ασφαλείας. Ερωτήματα προκαλεί η στάση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία μάλιστα τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στα πανεπιστήμιαΜετά τις κάμερες στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας θα τοποθετήσει κάμερες και στους εσωτερικούς χώρους των πανεπιστημίων κι όχι μόνο στους εξωτερικούς, όπως είθισται με τις κάμερες ασφαλείας. Ερωτήματα προκαλεί η στάση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία μάλιστα τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η Αρχή έκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή ψηφίστηκε, είναι «απολύτως συμβατή με τη βασική αποστολή του κράτους για παροχή εκπαίδευσης και δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Επιπλέον έλαβε υπόψη ότι και η «ζωντανή μετάδοση» του μαθήματος γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας, με τη λήψη προστατευτικών μέτρων και εγγυήσεων. Η Αρχή έκρινε ότι «τα συγκρουόμενα συνταγματικά αγαθά βρίσκονται σε αρμονία» και ότι «η ορθότητα της κρίσης αυτής είναι προφανής στην περίπτωση της “κλασικής” σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε καιρό πανδημίας, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας της τάξης σε σχολική αίθουσα».

Τα συστήματα επιτήρησης
Το νέο νομοσχέδιο αναφέρει ότι «κάθε ΑΕΙ, με κριτήριο το μέγεθός του, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του, τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του».
Στο νομοσχέδιο προτείνονται τα παρακάτω συστήματα:
● Μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ.
● Ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των ΑΕΙ.
● Μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός.
● Αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης.

Κέντρο ελέγχου στα ΑΕΙ
Σε κάθε ΑΕΙ εγκαθίσταται Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων, το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας και επικοινωνιών που λειτουργούν εντός του ΑΕΙ, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Η απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων εκδίδεται ύστερα από διενέργεια μελέτης εκτίμησης αντίκτυπου σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, για την αποθήκευση του υλικού και την επεξεργασία του από τα συστήματα ασφαλείας, ορίζονται ως υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα το ΑΕΙ και η Ελληνική Αστυνομία, εφόσον το ίδρυμα διαθέτει προσωπικό της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συστήματα επιτήρησης «δεν καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή τους χώρους εργασίας του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού».

Οι αντιφάσεις της Αρχής
Πάντως, είναι γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στο ζήτημα των καμερών. Διότι, μόλις έναν χρόνο πριν δώσει την έγκρισή της για τις κάμερες στα σχολεία, είχε αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέπονται όταν αυτά λειτουργούν και υπάρχουν μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2019 η Αρχή, με την υπ’ αριθμόν 21/2019 απόφασή της, έκρινε ότι: «Ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων».

Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...