Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Απριλίου 2021 10:42

Νέο επενδυτικό βραχίονα για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η Ε.Ε.

5b71756191c195183cad6b7506ad2de1 XL 5d7dde94

Το οπλοστάσιο της, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της Ευρώπης από τις ψηφιακές απειλές και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, ενισχύει η Ευρώπη. Χθες, το Συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” για τον Κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έδρα το Βουκουρέστι. Πλέον, αναμένεται η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός.

Το οπλοστάσιο της, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της Ευρώπης από τις ψηφιακές απειλές και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, ενισχύει η Ευρώπη. Χθες, το Συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” για τον Κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έδρα το Βουκουρέστι. Πλέον, αναμένεται η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός.

Μέσω του Κέντρου, η Ένωση αφενός θα ενισχύσει την ασφάλεια του Διαδικτύου και άλλων κρίσιμων συστημάτων δικτύου και πληροφοριών. Αφετέρου, θα τονώσει τις επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα, αφού ο νέος φορέας αναλαμβάνει τη διοχέτευση της χρηματοδότησης που συνδέεται με την κυβερνοασφάλεια από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” και το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”.

Ειδικότερα, ο νέος φορέας έρχεται να ενισχύσει τη θωράκιση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων, σε τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η έξυπνη κινητικότητα και το IoT, τονώνοντας ταυτόχρονα την αυτονομία της ΕΕ. στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το εν λόγω “ευρωπαϊκό βιομηχανικό, τεχνολογικό και ερευνητικό Κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας” θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού, που θα ορίσουν τα κράτη – μέλη.

Συνεργασία με τον ΕNISA

Η ΕΕ. διαθέτει τον μόνιμο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί ξεχωριστά από τον ENISA.

Ενώ ο τελευταίος θα επικεντρωθεί στα πρότυπα, ο νέος φορέας θα είναι το κύριο μέσο της ΕΕ. για τη συγκέντρωση επενδύσεων που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός της ΕΕ., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση νέας έρευνας πάνω στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, παρέχοντας οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια σε νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και προωθώντας πρότυπα κυβερνοασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, η ΕΕ. σκοπεύει να διαθέσει πάνω από €2 δισ. στην κυβερνοασφάλεια, από τον προϋπολογισμό της για τα έτη 2021-2027. Επίσης, η Ένωση ήδη από την ψηφιακή διάσκεψη κορυφής του Ταλίν τον Σεπτέμβριο του 2017, έθεσε ως στόχο να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έως το 2025.

Η επιλογή της Ρουμανίας

Επτά χώρες υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του νέου κέντρου έρευνας πάνω στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το Βουκουρέστι επικράτησε εκτοπίζοντας τις Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Λεόν στην Ισπανία, το Βίλνιους στη Λιθουανία, τη Βαρσοβία και το Λουξεμβούργο.

 

Πηγή: sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...