SECURITY REPORT 137
Traffic Control RETAIL 110 | SECURITY REPORT Απρίλιος 2023 Οι χάρτες θερμότητας δείχνουν τον αριθμό των ατόμων (με χρωματικά μοτίβα) σε μια συγκεκριμένη περιοχή του καταστήματος. 1 Η ανάλυση ροής της επισκεψιμότητας θα συμβάλει στη μείωση της ουράς, η οποία είναι μία από τις κύριες πηγές δυσαρέσκειας των πελατών στα καταστήματα. 2 των καταστημάτων να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των πελατών τους. Οι χάρτες θερμότητας δείχνουν τον αριθμό των ατόμων (με χρωματικά μοτίβα) σε μια συγκεκριμένη περιοχή του καταστή- ματος. Με την ανάλυση του χρόνου παραμονής, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μπορούν να αντιληφθούν πόσο χρόνο ξο- δεύουν οι πελάτες σε συγκεκριμένα σημεία του καταστήματος. Η καταμέτρηση ατόμων από την άλλη, δείχνει σε πραγματικό χρόνο πόσοι πελάτες βρίσκονται στο κατάστημα ή πόσοι πελάτες έχουν εισέλθει/εξέλθει από ένα κατάστημα κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι αναφορές φυσικά μπορούν να είναι ημερήσιες, εβδομαδιαίες/ μηνιαίες, κ.λπ. Τέλος, η ανάλυση διαδρομής χρη- σιμοποιείται για την παρακολούθηση της διαδρομής που ακο- λουθούν οι πελάτες μέσω του καταστήματος, η οποία βοηθά στην ανίχνευση σημείων συμφόρησης, κ.λπ . Χρησιμοποιείται στα super market και είναι μία αν μη τι άλλο δημοφιλής τεχνολογία που θα την δούμε τα επόμενα χρόνια να βρίσκει εφαρμογή ακόμα περισσότερο στα καταστήματα. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Οι καταστηματάρχες μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία της ανάλυση ροής κυκλοφορίας με διάφορους τρόπους. Αρχικά, μπορούν να βελτιώσουν τη διάταξη του εσωτερικού του κατα- στήματος. Η κακή διάταξη των καταστημάτων κοστίζει στους ιδιοκτήτες εκατομμύρια. Σύμφωνα με έρευνες, οι πελάτες δεν θα ξοδέψουν πολύ χρόνο σε ένα κατάστημα, εάν η μετακίνηση στους χώρους του και η εύρεση του προϊόντος που θέλουν να αγοράσουν απαιτεί υπερβολική προσπάθεια. Παρατηρείται επίσης, ότι εάν η διάταξη του καταστήματος δεν είναι «σωστή», τότε οι πελάτες μετά από περίπου 5 λεπτά από την είσοδό τους, θα φύγουν από το μαγαζί χωρίς να αγοράσουν κάτι και δίνοντας προτίμηση σε άλλα, με καλύτερη οργάνωση. Χρησιμοποιώντας λογισμικό ανάλυσης βίντεο, οι καταστηματάρχες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες και τη συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού τους μέσα στο κατάστημα. Μπορούν να εντοπίσουν τα σημεία συμφόρησης και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναδιαμορφώσουν την υπάρχουσα διάταξή διευκολύνοντας τους πελάτες τους. Δημιουργούν στην πραγματικότητα μία φιλόξενη ατμόσφαιρα και μια νέα εμπειρία αγορών. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι πελάτες στο κατά- στημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καταλήξουν να αγοράσουν κάτι. Είναι επίσης αρκετά σημαντικό για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να εντοπίζουν τις περιοχές του καταστήματος που παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση. Αναλύοντας τα μοτίβα κίνησης των πελατών και τους χρόνους παραμονής σε ράφια, κ.λπ ., τα αναλυτικά στοιχεία με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προσδιορίσουν τα προϊόντα του καταστήματος με τη χαμηλότερη ή την υψηλότερη ζήτηση, λαμβάνοντας τα απα- ραίτητα μέτρα. Τα προϊόντα με τη μικρότερη ζήτηση μπορούν να μεταφερθούν σε καλύτερα και πιο στρατηγικά μέρη εντός του καταστήματος, ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις. Με βάση την ανάλυση των χρόνων παραμονής των πελατών σε διαφορετικά τμήματα των καταστημάτων, οι υπεύθυνοι ενός εμπορικού χώρου μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και το απόθεμά τους, ιδίως τις εορταστικές περιόδους όπου πλήθος κόσμου έρχεται και εξέρ- χεται από τα μαγαζιά. Οι έμποροι της λιανικής αγοράς, χρησιμο- ποιούν επίσης τα αναλυτικά στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν το σχεδιασμό του καταστήματος, ώστε να καθο- δηγήσουν τους πελάτες στις επιθυμητές περιοχές ή να επιστήσουν την προσοχή τους για νέα προϊόντα. Μετά περνάμε στην εξυπηρέτηση των πελατών, που σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείτε το Α και το Ω στα εμπορικά καταστήματα. Καλώς η κακώς, ο πελάτης αναμένει από το προσωπικό ενός κα- ταστήματος την άμεση εξυπηρέτηση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν. Συχνά παρατηρείται ότι η απόδοση των υπαλλήλων είναι πιθανό να μειωθεί όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν περισσό- τερους από επτά πελάτες τη φορά. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανοποίηση των πελατών. Για να φτάσουμε λοιπόν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε αν οι εργαζόμενοι χειρίζονται αποτελεσματικά του πελάτες, μετά να αξιολογήσουμε τη ροή επισκεψιμότητας στο κατάστημα και στη συνέχεια να εν- τοπίσουμε τα σημεία συμφόρησης και άλλες παραμέτρους που μπορεί να αναγκάσουν τους πελάτες να εγκαταλείψουν το κατά- στημα. Ευτυχώς με τα δεδομένα που προσφέρει η τεχνολογία της ανάλυσης της ροής κυκλοφορίας, οι καταστηματάρχες μπορούν να δώσουν τη λύση σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, εάν μια συγκεκριμένη περιοχή του καταστήματος, όπως ένα ταμείο, έχει παραπάνω κόσμο από το συνηθισμένο, τότε οι υπεύθυνοι μπορούν να ειδοποιήσουν το προσωπικό ώστε ένα ακόμα ταμείο να τεθεί σε λειτουργία για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του συγ- χρωτισμού. Επιπλέον, παρακολουθώντας τον χρόνο που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι για την ανανέωση των αποθεμάτων και τις αλλη- λεπιδράσεις με τους πελάτες στο εσωτερικό του καταστήματος, μπορούμε να αξιολογήσουμε την παραγωγικότητά τους και να
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NjE3Njcz