Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι πρυτάνεις ζητούν λεφτά και ασφάλεια
Οι αλλαγές του σχεδίου νόμου, που θεωρούν ότι είναι περισσότερες απ’ όσες ανέμεναν, «τα φαινόμενα βίας και οι παραβατικές συμπεριφορές» εντός των Πανεπιστημίων που «δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα» και τέλος η συνεχιζόμενη δεινή οικονομική θέση των Ιδρυμάτων αποτέλεσαν τους κύριους λόγους.Οι αλλαγές του σχεδίου νόμου, που θεωρούν ότι είναι περισσότερες απ’ όσες ανέμεναν, «τα φαινόμενα βίας και οι παραβατικές συμπεριφορές» εντός των Πανεπιστημίων που «δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα» και τέλος η συνεχιζόμενη δεινή οικονομική θέση των Ιδρυμάτων αποτέλεσαν τους κύριους λόγους για τους οποίους οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένοι και μάλλον δυσαρεστημένοι κατά τη σύνοδό τους, στην Κρήτη.
Για τον λόγο αυτόν, προγραμμάτισαν έκτακτη σύνοδο, το επόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο, ειδικά για το σχέδιο νόμου, ενώ για την προστασία από τα περιγραφόμενα φαινόμενα παραπέμπουν, εν ολίγοις, σε λύσεις παρέμβασης «από άλλα όργανα της Πολιτείας» και ζητούν τη συμβολή του υπουργείου Παιδείας στη διαμόρφωση και χρηματοδότηση ενός «σύγχρονου πλαισίου φύλαξης κι ασφάλειας».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, οι πρυτάνεις διατύπωσαν την «έκπληξή» τους καθώς «σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός κατά την προηγούμενη σύνοδο, συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και όχι σύνολο εμβαλωματικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων τους. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση». Γι’ αυτό αποφασίστηκε η έκτακτη σύνοδος, η οποία μάλιστα επισπεύσθηκε καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 5 Μαΐου.
Για τα θέματα φύλαξης και ασφάλειας, οι πρυτάνεις στο ψήφισμά τους, μετά το τέλος της διήμερης συνόδου, στα Χανιά, το απόγευμα του Σαββάτου, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Eχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν με τις ανάγκες των καιρών. Η σύνοδος πρυτάνεων ζητά για ακόμη μία φορά από το υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότησή του».
Με αφορμή δε, προφανώς, την κατάληψη στο ΕΚΠΑ, ξεκαθαρίζουν ότι: «Τα φαινόμενα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στα Πανεπιστήμια δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα των Ιδρυμάτων, αλλά ζήτημα που αφορά την κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της. Οι πρυτάνεις έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις σχετικές υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο. Η επιλογή των μεθόδων τήρησής του δεν συνιστά αρμοδιότητα των πρυτάνεων, αλλά άλλων οργάνων της Πολιτείας».
Οι προτάσεις για το οικονομικό
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό, υπογραμμίστηκε ότι «η μείωση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων για το 2015 και η μη καταβολή εισέτι των πρώτων δόσεων των επιχορηγήσεων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων». Ζητούνται πρόσθετοι πόροι και άρση της υποχρέωσης για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ώστε τα Ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του 9% για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Ακόμα, προτείνεται α) η δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων και β) η κατάρτιση πενταετών προγραμματισμών.
Τέλος, ζητείται αύξηση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, οι αιτήσεις για την οποία αυξάνονται δραματικά, ενώ σε ό,τι αφορά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2014-2020) προτάθηκε συνεργασία με τον παρόντα στη σύνοδο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Σταθάκη, ο οποίος συμμετείχε σε σχετικές συνομιλίες μαζί με τον επίσης παρόντα αναπληρωτής υπουργό Ερευνας, κ. Φωτάκη, ο οποίος εκπροσώπησε στη σύνοδο και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/