Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
24 Φεβρουαρίου 2016 16:44

Η καινοτομία στην ασφάλεια

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
33702fafe493ac4046540634dd269336 XL 7299acea

Η φετινή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES χαρακτηρίστηκε από μια στροφή στα έξυπνα προϊόντα όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία προσφέρουν και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες αλλά και διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών τους.

Η φετινή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES χαρακτηρίστηκε από μια στροφή στα έξυπνα προϊόντα όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία προσφέρουν και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες αλλά και διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών τους.

Ανάμεσα στα προϊόντα που ξεχώρισαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών ήταν μια έξυπνη «μπάλα»-κάμερα επιτήρησης που κινείται ανεμπόδιστα σε όλη την επιφάνεια της κατοικίας, ένα νέο σύστημα πιστοποίησης της ίριδας του ματιού που προσαρμόζεται σε ΑΤΜ, έξυπνες κλειδαριές που λειτουργούν με φωνητικό έλεγχο ή μέσω bluetooth, που αντλούν ενέργεια από τον ήλιο, ακόμα και έξυπνο οικιακό ρούτερ που λειτουργεί και ως συναγερμός.

Ας πάρουμε μια γεύση από τα highlights των προϊόντων ασφαλείας που κέρδισαν τις εντυπώσεις στη φετινή CES 2016.

SensorSphere

Η έξυπνη κάμερα-μπάλα

Η SensorSphere είναι μια συγκλονιστική καινοτομία. Πρόκειται για μια σφαιρική κάμερα που θυμίζει μπάλα, και η οποία μπορεί να κυλάει μέσα στους χώρους του σπιτιού ανεμπόδιστα, κατευθυνόμενο μέσω smartphone του χρήστη. Αυτή η καινοτομία καταργεί την ανάγκη για πολλαπλές κάμερες σε διάφορα δωμάτια. Διαθέτει κάμερα HD θερμικής απεικόνισης, καθώς και δυνατότητες νυχτερινών λήψεων, διάφορους αισθητήρες όπως ανιχνευτή καπνού, θερμοκρασίας / υγρασίας, φλας κ.ά. Η SensorSphere μπορεί επίσης να εντοπίσει στο χώρο το σταθμό φόρτισης και να λάβει από μόνη της την κατάλληλη θέση για απομακρυσμένη επαναφόρτιση. Η ιδέα αυτής της καινοτομίας δημιουργήθηκε από την ανάγκη ελέγχου έκτακτων καταστάσεων σε χώρους όπως κτίρια, κατοικίες κ.ά., όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας διάρρηξης, μιας πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος.

Eyelock

ATM με πιστοποίηση ίριδας

Μια από τις συνηθισμένες αγωνίες χρηστών καρτών ανάληψης μπροστά από ένα ΑΤΜ τράπεζας είναι μήπως ακουστούν οι ήχοι από την πληκτρολόγηση του PIN ή μήπως με κάποιο έξυπνο τέχνασμα ένας επίδοξος κακοποιός αποσπάσει τον «μαγικό» αριθμό εισόδου στον τραπεζικό λογαριασμό του. Με την τελευταία καινοτομία της Eyelock, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στις εξωτραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ, καθώς πλέον μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα πιστοποίησης ίριδας ματιού του κατόχου του λογαριασμού, ενσωματωμένα σε ΑΤΜ. Επί του παρόντος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι απαιτούμενες δοκιμές από την Citibank στα νέα ΑΤM μηχανήματα, τα οποία δεν διαθέτουν ούτε οθόνη, ούτε πληκτρολόγιο για pin-code, και τα οποία υπόσχονται να μειώσουν τους αμέτρητους κωδικούς πρόσβασης και τους κωδικούς PIN που ως σήμερα είναι υποχρεωμένος να θυμάται ο μέσος άνθρωπος. «Πρέπει να είσαι ζωντανός μπροστά από την κάμερα, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει», δήλωσε εμφατικά στέλεχος της εταιρείας Eyelock, η οποία δοκιμάζει ανάλογη τεχνολογία και για χρήση της στον τομέα των αυτοκινήτων. Στη φετινή CES παρουσιάζει μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στον οδηγό του μέλλοντος να προσωποποιεί τις προδιαγραφές οδήγησης, όπως για παράδειγμα, η θέση του καθίσματος και των καθρεφτών, οι επιθυμητές συχνότητες του ραδιοφώνου και άλλες λειτουργίες, όπως βέβαια και η πιστοποίηση της ταυτότητάς του, προκειμένου να μπορεί ξεκλειδώνει και να εισέρχεται στο όχημα.

Ring

Έξυπνο θυροτηλέφωνο

Το Ring Video Doorbell είναι ένα θυροτηλέφωνο που μεταφέρει ζωντανάεικόνες από την εξώπορτα στο smartphone του χρήστη, με την ενεργοποίηση του κουδουνιού. Στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί, αν επιθυμεί, να μιλήσει με έναν επισκέπτη μέσω ενός ηχείου. Όπως και τόσα πολλά έξυπνα προϊόντα, το Ring Video Doorbellαπευθύνεται στην… έμφυτη τεμπελιά μας! Γιατί να πάει κανείς στην πόρτα, όταν μπορεί από την άνεση του καναπέ του να αποφύγει πλασιέ ή άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες ή ακόμα και διάφορους φαρσέρ; ΤοRing Video Doorbell δεν προσφέρει ωστόσο live streaming, το οποίο όμως προσφέρεται από ένα άλλο προϊόν που παρουσίασε η εταιρεία Ring στην CES. Πρόκειται για το Stick-up Cam το οποίο «επιτρέπει πλήρη καταγραφή μέσω βίντεο του σπιτιού σας μέσα σε 15 λεπτά», σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Jamie Siminoff. Επιπλέον το προϊόν αυτό διαθέτει δυνατότητα νυχτερινής λήψης για αποτελεσματική επιτήρηση όλο το εικοσιτετράωρο.

Kwikset

Έξυπνη κλειδαριά με φωνητικό έλεγχο

Η εταιρεία Kwikset, η οποία κατασκευάζει κλειδαριές από το 1946, και είναι ιδιοκτησίας της Black and Decker, παρουσίασε μια κλειδαριά που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί «υπακούοντας» στη φωνή του χρήστη. Η Kwikset Premis, η οποία ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές μέσω της πλατφόρμας της Apple, Siri, και του Homekit της Apple, συνδέεται με την Apple συσκευή σας μέσω Bluetooth και μπορεί να συγχρονιστεί με πολλά άλλα συστήματα έξυπνου σπιτιού. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης στην CES 2016 την Convert Kwikset, μια εφαρμογή που προσφέρει τον έξυπνο έλεγχο στις υφιστάμενες κλειδαριές ασφαλείας.

Roost

Έξυπνη μπαταρία για σήματα… καπνού

Το Roost Smart Battery επιλέχθηκε για το βραβείο Innovation Awards Honoree στη φετινή CES στην κατηγορία προϊόντων του Smart Home. Πρόκειται για μια έξυπνη μπαταρία η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε μόλις πέντε λεπτά. Έχει τη δυνατότητα να στέλνει ειδοποιήσεις σε ένα smartphone, όταν ηχήσει ο συναγερμός καπνού, ακόμα και όταν ο χρήστης είναι μακριά. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αυτής ανέρχεται σε πέντε χρόνια.

Brinks

Έξυπνη κλειδαριά με ηλιακό πάνελ

Η Brinks Array είναι μια έξυπνη κλειδαριά που για πρώτη φορά κατασκεύασε η Brinks και η οποία σύμφωνα με το cnet.com χρειάζεται μόλις 33 ώρες ηλιακού φωτός το έτος για να φορτιστεί για μια πλήρη ετήσια χρήση! Έτσι ακόμα και οι κάτοικοι της Φινλανδίας -όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου για 51 ολόκληρες ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα- μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προϊόντος. Επίσης μπορεί να φορτιστεί και με τεχνητό φωτισμό αλλά σε περίπτωση ανάγκης, διαθέτει και μπαταρία λιθίου για φόρτιση μέσω πρίζας.

Securifi

Έξυπνο οικιακό ρούτερ και συναγερμός

Ο Almond 3 της Securifi είναι ένας δρομολογητής που λειτουργεί με το πρότυπο ασύρματο δίκτυο Zigbee προκειμένου να συνδεθεί με διάφορες έξυπνες οικιακές συσκευές, ενώ λειτουργεί και ως σειρήνα. Υπάρχει δυνατότητα επαναρύθμισης των παραμέτρων ασφαλείας μέσω ενός αισθητήρα που ενεργοποιείται μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο της επιλογής του χρήστη. Η Almond app μπορεί να διασυνδέσει τον Almond 3 με άλλες έξυπνες συσκευές όπως ο έξυπνος θερμοστάτης Nest Learning Thermostat και ο έξυπνος λαμπτήρας της Philips, Hue LED.

Evziz

Εξωτερική κάμερα νυχτερινής λήψης

Διαθέτοντας ένα στιβαρό και ανθεκτικό στην υγρασία εξωτερικό περίβλημα και δυνατότητα νυχτερινής λήψης (έως 9 μέτρα), το Ezviz Mini Cube είναι μια κάμερα HD ανάλυσης για εξωτερική βιντεοεπιτήρηση. Η κάμερα διαθέτει επίσης αισθητήρα κίνησης, ο οποίος «αφυπνίζει» την κάμερα εντός 600 χιλιοστών του δευτερολέπτου, ενώ φέρει και μπαταρία για αυξημένη φορητότητα.

Master Lock

Έξυπνο λουκέτο με Bluetooth

Με σχεδόν έναν αιώνα δραστηριοποίησης στην αγορά κλειδαριών, η Master Lock εισέρχεται για πρώτη φορά στην αναπτυσσόμενη αγορά της έξυπνης κλειδαριάς, παρουσιάζοντας δύο κλειδαριές – μία για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, και μία για εξωτερικούς χώρους – που ενεργοποιούνται μέσω Bluetooth. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της κλειδαριάς και να ρυθμίσει προσωρινή ή / και χρονικά ελεγχόμενη πρόσβαση. Κάθε κλειδαριά έχει ένα πληκτρολόγιο αφής στο οποίο μπορεί ο χρήστης να ορίσει έναν κωδικό για να την ξεκλειδώνει.

{gallery}2608{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...