Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Αύξηση επιθέσεων σε χρηματαποστολές
Οι ληστές δεν πρόλαβαν να φτάσουν μακριά με τη λεία τους. Κουβάλησαν λίγα μέτρα το βαλιτσάκι με τις εισπράξεις σούπερ μάρκετ, που είχαν αποσπάσει με απειλή όπλου από υπαλλήλους εταιρείας χρηματαποστολών, ώσπου ενεργοποιήθηκε η χρωμοπαγίδα και αχηστεύτηκαν τα χρήματα. Αυτό το συμβάν του περασμένου Σαββάτου, που σημειώθηκε στο Ίλιον Αττικής, προστίθεται.Οι ληστές δεν πρόλαβαν να φτάσουν μακριά με τη λεία τους. Κουβάλησαν λίγα μέτρα το βαλιτσάκι με τις εισπράξεις σούπερ μάρκετ, που είχαν αποσπάσει με απειλή όπλου από υπαλλήλους εταιρείας χρηματαποστολών, ώσπου ενεργοποιήθηκε η χρωμοπαγίδα και αχηστεύτηκαν τα χρήματα.
Αυτό το συμβάν του περασμένου Σαββάτου, που σημειώθηκε στο Ίλιον Αττικής, προστίθεται σε μια μακρά λίστα επιθέσεων κατά χρηματαποστολών το τελευταίο έτος. Από τις αρχές του χρόνου οι υπάλληλοι των εταιρειών έγιναν στόχος ενόπλων 21 φορές, κυρίως κατά τον ανεφοδιασμό ΑΤΜ. Πέρυσι οι αντίστοιχες επιθέσεις ήταν 14, ενώ το 2014 δεν ξεπέρασαν τις 4, σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών του κλάδου. Την ίδια περίοδο παρατηρείται μείωση των ληστειών σε τράπεζες. Βάσει των στοιχείων της αστυνομίας, το 2014 έγιναν 32 ληστείες σε τράπεζες, ενώ πέρυσι σημειώθηκαν 18 αντίστοιχα περιστατικά σε όλη τη χώρα.
Από τις φετινές επιθέσεις κατά χρηματαποστολών οι πέντε (μία τον Φεβρουάριο, δύο τον Απρίλιο και από μία τους μήνες Ιούνιο και Οκτώβριο) συνέβησαν σε ΑΤΜ που βρίσκονται εντός ή πέριξ της Πανεπιστημιούπολης, είτε εντός της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, όπως είχε γράψει η «Κ», το κουτί μεταφοράς των χρημάτων ήταν άδειο. Επρόκειτο για εικονικό ανεφοδιασμό, για μείωση του ρίσκου απώλειας χρημάτων, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο σημείο.
Εκπρόσωποι των εταιρειών χρηματαποστολών εκφράζουν στην «Κ» τον προβληματισμό τους για τα αυξανόμενα κρούσματα επιθέσεων. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ληστές δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τα κλοπιμαία, καθώς ενεργοποιούνται ειδικοί μηχανισμοί καταστροφής χρημάτων στα βαλιτσάκια, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η στόχευσή τους.
Παρόμοιες επιθέσεις έχουν συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας, όπως τον περασμένο Απρίλιο στην οδό Σόλωνος έξω από υποκατάστημα τράπεζας. Ενοπλος απέσπασε τότε το ειδικό κουτί τροφοδοσίας και με δύο συνεργούς του διέφυγε στα Εξάρχεια. Ωστόσο και αυτός τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα χρήματα. Το κουτί βρέθηκε στην οδό Κουντουριώτη παρατημένο, καθώς είχε ενεργοποιηθεί η χρωμοπαγίδα. Εκείνη την εβδομάδα, πάντως, είχαν σημειωθεί τρεις αντίστοιχες επιθέσεις.
Εκπρόσωποι του κλάδου των χρηματαποστολών θεωρούν ότι έως ένα βαθμό αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται και στο ελλιπές νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που λαμβάνονται (θέση, αρχιτεκτονική, φωτισμός) και τις τοποθεσίες που επιλέγονται σε όσα ΑΤΜ βρίσκονται εκτός τραπεζών. Περισσότερα από 5.000 ΑΤΜ είναι εγκατεστημένα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά βρίσκονται εκτός τραπεζών.
Κατά την εορταστική περίοδο, πάντως, η Ελληνική Αστυνομία πρόκειται να λάβει σύμφωνα με αστυνομικούς πιο συστηματικά μέτρα επιτήρησης στόχων οικονομικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και χώρων όπου κινούνται χρηματαποστολές.
Πηγή: kathimerini.gr