Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Drones πετούν κοντά σε στρατόπεδα
Προβληματισμός επικρατεί στο κυπριακό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το Υπουργείο Άμυνας, εξ αιτίας περιστατικών πτήσης, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μη επανδρωμένων πτητικών μέσων (drones). Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει το θέμα καταρτισμού εθνικής νομοθεσίας για τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν…Προβληματισμός επικρατεί στο κυπριακό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το Υπουργείο Άμυνας, εξ αιτίας περιστατικών πτήσης, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μη επανδρωμένων πτητικών μέσων (drones). Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει το θέμα καταρτισμού εθνικής νομοθεσίας για τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τη χρήση drones, μιας και το σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Μεταφορών αποτελεί προσωρινό μέτρο διαχείρισης της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά δεν αναμένονται εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.
«Δεν μας απασχολεί τόσο το γεγονός ότι μπορεί να ληφθούν φωτογραφίες πάνω από τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, εξάλλου τις δυνατότητες αυτές παρέχει στον οποιοδήποτε και η Google earth, αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της ασφάλειας», ανέφερε στο reporter Online πηγή από το Υπουργείο Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του διατάγματος που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Υπουργός Μεταφορών, απαγορεύονται οι πτήσεις drones «άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων», καθώς επίσης και η φωτογράφηση εγκαταστάσεων και υποδομών της Εθνικής Φρουράς. Βάσει του υπουργικού διατάγματος, για να χρησιμοποιεί κάποιος drone, θα πρέπει να λάβει εκ των προτέρων άδεια από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Στις περιπτώσεις πτήσεων πάνω από στρατόπεδα, χρειάζεται επιπλέον άδεια από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει σχετικά το ΓΕΕΦ. Η Εθνική Φρουρά, αφού ενημερωθεί, θα παρακολουθεί τη πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ σε περίπτωση που εγερθούν υποψίες για λήψη παράνομων φωτογραφιών, έχει το δικαίωμα να ελέγξει το περιεχόμενο του υλικού που καταγράφηκε.
Tα πιο πάνω περιστατικά φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα θέματα που αφορούν τις πτήσεις drones. Το υπουργικό διάταγμα που εφαρμόστηκε πριν από οκτώ μήνες, προκειμένου να τεθούν κάποιοι κανόνες στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε, είναι μεν ένα βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο δεν παύει από το να αποτελεί μια προσωρινή ρύθμιση. Όπως μας ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος από το ΥΠΑΜ, πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία για καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά, η νομοθετική ρύθμιση του θέματος φαίνεται να αργεί πολύ ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας περιμένουν το καταρτισμό ευρωπαϊκών κανονισμών για drones από την EASA (European Aviation Safety Agency). Πάνω στους ευρωπαϊκούς αυτούς κανονισμούς θα στηριχθούν για τη δημιουργία της εθνικής νομοθεσίας. Η EASA δεν αναμένεται να εκδώσει τους κανονισμούς της σε διάστημα συντομότερο του ενός έτους, συνεπώς καθίσταται ξεκάθαρο ότι στην Κύπρο δεν αναμένονται αλλαγές σύντομα.
Σημειώνεται ότι το υπουργικό διάταγμα μπορεί να επιβάλει μόνο διοικητικές κυρώσεις σε όσους πιαστούν να παραβαίνουν τις πρόνοιες του.
Πηγή: http://www.reporter.com.cy