Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τι αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ για στρατιωτική θητεία και μεταθέσεις οπλιτών
Σε δυο σημαντικές αποφάσεις έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η πρώτη αφορά τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, η οποία παρά τις έντονες πιέσεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων νεολαιίστικων οργανώσεων, τελικώς δε θα μειωθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΣε δυο σημαντικές αποφάσεις έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η πρώτη αφορά τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, η οποία παρά τις έντονες πιέσεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων νεολαιίστικων οργανώσεων, τελικώς δε θα μειωθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Όμως, απορρίπτεται οριστικά και η πρόταση της προηγούμενης στρατιωτικής ηγεσίας, που παρέμεινε ενεργή, για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες.
Στρατιωτικοί εκτιμούν σύμφωνα με τον Αθήνα 9,84, ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας είναι αναγκαία, με το αιτιολογικό ότι, οι Μονάδες εκστρατείας στα σύνορα και τα νησιά, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού θητείας.
Ασφαλώς, θα μπορούσε η στρατιωτική θητεία να περιοριστεί στους 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι, θα προσλαμβανόταν ικανός αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από τη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων νέων. Όμως, στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις ΕΠΟΠ.
Η άλλη σημαντική καινοτομία, που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, είναι να καταργήσει το «ρουσφέτι» στις μεταθέσεις των στρατιωτών. Οι παρεμβάσεις πολιτικών, βουλευτών, Προέδρων ποδοσφαιρικών Σωματείων, Δημάρχων και άλλων, είχαν δημιουργήσει ένα απαράδεκτο καθεστώς ευνοιοκρατίας, για τους «εκλεκτούς» στρατιώτες, που υπηρετούσαν, σε περιοχές όπου τους εξυπηρετούσε.
«Αυτό το απαράδεκτο γεγονός τελειώνει», υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Θεσπίζεται η μοριοδότηση και το αποτέλεσμά της θα καθορίσει, τη μετάθεση του εκάστοτε στρατιώτη. Αξιολογούνται και βαθμολογούνται οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια. Το σύνολο της βαθμολογίας είναι εκείνο που θα δώσει την απάντηση στην ερώτηση, «πού θα μετατεθώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου».
Ταυτόχρονα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, η αρμοδιότητα για τις μεταθέσεις οπλιτών περνά στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). «Βέβαια» εξήγησε ο κ. Βίτσας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, «δε θα πάψει η προσπάθεια από πολλούς γονείς να αναζητούν και άλλους τρόπους για ευνοϊκές μεταθέσεις, αλλά μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής μοριοδότησης που καθιερώνουμε, οργανώνουμε ένα είδος προστατευτικού τείχους».
Πηγή: www.dikaiologitika.gr