Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σχολή Μωραΐτη: Ενημερωτική εκδήλωση για τη «τζιχάντ στην Ευρώπη»
Η Σχολή Μωραίτη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο οργανώνει την Δευτέρα 30 Μαίου μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τους τζιχαντιστές και τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη απο την δράση τους. Εκατομμύρια πολίτες στη Μέση Ανατολή υφίστανται τη θηριωδία του Ισλαμικού Χαλιφάτου που από τον Ιούνιο του 2014…
Η Σχολή Μωραίτη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο οργανώνει την Δευτέρα 30 Μαίου μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τους τζιχαντιστές και τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη απο την δράση τους
Εκατομμύρια πολίτες στη Μέση Ανατολή υφίστανται τη θηριωδία του Ισλαμικού Χαλιφάτου που από τον Ιούνιο του 2014 ίδρυσε στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το ακραίο σαλαφιστικό κίνημα. Οι δε δολοφονικές επιθέσεις των Βρυξελλών και του Παρισιού δεικνύουν πως ο ISIS συντονισμένα επεκτείνει τη δράση του στο διεθνές περιβάλλον, επιστρατεύοντας νέους και παιδιά, κατά βάσιν μουσουλμάνους δεύτερης ή τρίτης γενιάς που ανατράφηκαν στις χώρες της Δύσης και έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Εις βάθος γνώστης των προβλημάτων του Ισλάμ, ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού Gilles Kepel αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από τις πρόσφατες βίαιες κλιμακώσεις και συζητά με τον αναπληρωτή καθηγητή για τις διεθνείς σχέσεις και τη θρησκεία στη Μέση Ανατολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρη Ρούσσο. Έχει η σημερινή μορφή της τρομοκρατίας αποκλειστικά θρησκευτικό χαρακτήρα; Σε ποιο βαθμό η κοινωνική, οικονομική και πολιτική περιθωριοποίηση των Ευρωπαίων μουσουλμάνων συντέλεσε στην εκκόλαψη της τρίτης γενιάς τζιχαντιστών; Ήρθε ο σύγχρονος ισλαμικός σαλαφισμός να καλύψει το κενό που δημιούργησε η υποχώρηση των ιδεολογιών και η έλλειψη θρησκευτικών οραμάτων στις δυτικές κοινωνίες του 21ου αιώνα; Απειλεί, τέλος, η κλιμάκωση της βίας που καλλιεργεί το ακραίο τμήμα του Ισλάμ να διαρρήξει εκ των έσω τη δομή των ευρωπαϊκών κοινωνιών;
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης. Παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η «Ταυτότητα» της εκδήλωσης
Διοργανωτές:
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016, ώρα 18.30,
Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, 10680 Αθήνα
Auditorium Theo Angelopoulos
Οι ομιλητές
Ο Gilles Kepel είναι Γάλλος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος, εξέχων μελετητής του ισλάμ και του σύγχρονου αραβικού κόσμου. Καθηγητής στα Institut d’Études Politiques και École Normale Supérieure στο Παρίσι. Senior Fellow στο Institut Universitaire de France και στο London School of Economics and Political Science (LSE). Διευθυντής της σειράς «Εγγύς Ανατολή» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Γαλλίας (PUF) από το 2004. Διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στην Έδρα Philippe Roman του LSE το 2009-10· διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Παρισιού (CNRS) την περίοδο 1983-2001· επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Νέας Υόρκης το 1996-97. Μιλά γαλλικά, αγγλικά, αραβικά, ιταλικά. Πιο πρόσφατα έργα του: Banlieue de la République. Société, politique et religion à Clichy-Sous-Bois et Montfermeil, Gallimard, 2012· Quatre-vingt-treize, Gallimard, 2012· Passion arabe. Journal, 2011-2013, Gallimard, 2013· Passion française. Les voix des cites, Gallimard 2014· Terreur dans l’Hexagone. Genèse du djihad français, Gallimard, 2015. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία: Η επιστροφή του Θεού (La revanche de dieu), επιμ. Ευαγγελία Χατζηευστρατίου, μτφ. Γιώργος Φασουλάκης, εκδ. Λιβάνη, 1992· Τζιχάντ. Ο ιερός πόλεμος (Jihad. Expansion et déclin de l’islamisme), μτφ. Ελένη Τσερεζόλε, εκδ. Καστανιώτη, 2001.
Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων και θρησκείας στη Μέση Ανατολή, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου, και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει επίσης διδάξει «διεθνείς σχέσεις στη Μ. Ανατολή και τον Τρίτο Κόσμο» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου την περίοδο 2008-2011. Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 1997-2003. Μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ. Την περίοδο 1997-1999 ήταν βασικό στέλεχος στην ομάδα οργάνωσης της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας «Συναντήσεις των Αθηνών» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων. Το 2009 ορίστηκε εκπρόσωπος της προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακούς Εταίρους. Το 2012 διετέλεσε visiting scholar στο University of California, Santa Barbara (UCSB). Σήμερα είναι συντονιστής του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό Ισλάμ και τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.