Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιουλίου 2021 01:04

Η έλλειψη πρώτων υλών επηρεάζει τη παραγωγή, τις τιμές και το… CCTV!

12 ελληνικές εταιρίες μιλάνε για την ακρίβεια!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
032d848f7546521b48ef8d5eea930337 XL 974a68ca

Τα προβλήματα στην παραγωγή και η μεγάλη άνοδος στις τιμές των τεχνολογικών προϊόντων, μετά την πανδημία του κορωνοϊού είναι τα νέα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παγκόσμιες βιομηχανίες, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, στην επερχόμενη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Τα προβλήματα στην παραγωγή και η μεγάλη άνοδος στις τιμές των τεχνολογικών προϊόντων, μετά την πανδημία του κορωνοϊού είναι τα νέα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παγκόσμιες βιομηχανίες, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, στην επερχόμενη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις τιμών και ελλείψεις προϊόντων, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις, τα αυτοκίνητα, οι κονσόλες παιχνιδιών και τα προϊόντα ασφαλείας, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς και πρώτες ύλες. Το πρόβλημα αρχικά ξεκίνησε όταν για πρώτη φορά η πανδημία έπληξε τα εργοστάσια και την ίδια την παραγωγή. Ο αντίκτυπος δεν ήταν άμεσος, καθώς όπως όλα έδειξαν υπήρξε μόνο μία προσωρινή καθυστέρηση στην παραλαβή και την παράδοση προϊόντων. Η παραγωγή φυσικά επανήλθε στο φυσιολογικό ένα χρόνο μετά, ωστόσο οι συνέπειες και ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερες τώρα…

Η παραγωγή επεξεργαστών αρχίζει να παίρνει σιγά – σιγά τα πάνω της, όμως η ζήτηση είναι ακόμα τεράστια, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς. Ακόμη και η ισχυρή Apple έπεσε θύμα της κρίσης αυτής. Η Apple, η εταιρεία των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο μεγαλύτερος αγοραστής ημιαγωγών στον κόσμο, που δαπανά 58 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναγκάστηκε να καθυστερήσει την κυκλοφορία του δημοφιλούς iPhone 12 κατά δύο μήνες πέρυσι λόγω της έλλειψης.

Τους περασμένους μήνες, η Sony, η οποία μαζί με άλλους κατασκευαστές κονσολών αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των ελλείψεων των αποθεμάτων, δήλωσε ότι ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους πωλήσεων για το νέο PS5. Η Microsoft προβλέπει πως τα προβλήματα εφοδιασμού θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε ότι αφορά τη γνωστή κονσόλα Xbox. Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Samsung. Η εταιρεία τόνισε πως ενδέχεται να χρειαστεί να αναβάλει την κυκλοφορία του high-end smartphone κινητού της, λόγω αυτής της έλλειψης αυτής. Η Samsung πουλάει ημιαγωγούς αξίας 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άλλους και καταναλώνει η ίδια 36 δισεκατομμύρια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έμειναν ανεπηρέαστες. Η Ford μείωσε σε δύο τις βάρδιες των εργαζόμενων στα εργοστάσια αυτοκινήτων της, ενώ σε πλήρη αδράνεια βρίσκονται και τα εργοστάσια της Nissan στο Μεξικό και τις ΗΠΑ. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι ανέστειλαν τις παραγγελίες σε επεξεργαστές, βρέθηκαν στο πίσω μέρος της ουράς όταν η αγορά ανέκαμψε πάλι. Ολόκληρη η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αγοράζει επεξεργαστές αξίας περίπου 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τους μεγαλύτερους παίκτες όπως η Toyota και η Volkswagen να ξοδεύουν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας.

Η εν λόγω κρίση χτύπησε και τις κάρτες γραφικών. Εάν πολλοί από εσάς έχετε προσπαθήσει να αγοράσετε τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia RTX 3080 ή της AMD Radeon RX 6800 XT, πιθανώς έχετε παρατηρήσει ότι δεν μπορείτε να τις βρείτε πουθενά. Ακόμα και η Nvidia και η ίδια η AMD, όταν έθεσαν προς πώληση το νέο απόθεμα τους, αυτό πουλήθηκε σχεδόν πριν καν μαθευτεί! Η μεγάλη ζήτηση για εξελιγμένες κάρτες γραφικών από άτομα που πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, οδήγησε επίσης τις τιμές των GPU στα ύψη.

Τι συμβαίνει με τα προϊόντα ασφαλείας και τι αναμένουμε στην Ελλάδα;

Στις αρχές του 2020, η πανδημία του κορωνοϊού τερμάτισε, τουλάχιστον για λίγο, την σταθερή πορεία ανάπτυξης του κλάδου της ασφάλειας. Η αγορά των συστημάτων ασφάλειας γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως έπληξε και τον κλάδο μας. Ο οικονομικός αντίκτυπος φάνηκε ήδη από τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με τα έσοδα τη προηγούμενης χρονιάς ήταν ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι, αναφορικά με τη ζημιά που υπέστησαν οι εταιρίες. Τώρα, ένα χρόνο μετά η αγορά επανέρχεται σιγά – σιγά στο φυσιολογικό, ωστόσο η έλλειψη πρώτων υλών θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων ασφαλείας και συνεπώς, τους ίδιους τους καταναλωτές.

Μπορεί ήδη πολλοί από εσάς να έχετε ενημερωθεί σχετικά με τις αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα, από τον προμηθευτή σας. Πιο συγκεκριμένα οι έλληνες προμηθευτές, έχουν ενημερώσει τους εγκαταστάτες και τους συνεργάτες τους, σχετικά με μία επικείμενη επιβάρυνση σε προϊόντα ασφαλείας, η οποία μπορεί να αγγίξει το 5 με 15%. Όπως σας αναφέραμε και παραπάνω, εν λόγω αύξηση έρχεται ως απόρροια του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά, και όπως όλα δείχνουν αρκετά προϊόντα θα επιβαρυνθούν με το προαναφερθέν ποσοστό. Η αύξηση του κόστους των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων έχει επηρεάσει πολλά προϊόντα, μεταξύ αυτών οι θυροτηλεοράσεις, οι κάμερες ασφαλείας, τα συστήματα συναγερμού, ακόμα και τα καλώδια, λόγω της αύξησης της τιμής του χαλκού. Ωστόσο, όπως φαίνεται κάποια προϊόντα θα διατηρήσουν τις τιμές τους σταθερές, με το κόστος να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ειδικοί τονίζουν πως παρόλο που η αγορά αρχίζει και βελτιώνεται ξανά, τα αποθέματα χαλκού βρίσκονται σε επίπεδα προ 10ετίας και πως αναμένουν περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων, τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο. Μένει να δούμε αν ο χαλκός θα γίνει ο νέος «χρυσός».

Με αφορμή τη κατάσταση που επικρατεί στη παγκόσμια, αλλά και εγχώρια αγορά, το περιοδικό Security Report συνομίλησε με κορυφαία στελέχη του κλάδου της ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε την άποψη των στελεχών της ελληνικής αγοράς και οι απαντήσεις τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.


 


Λαμπρινή Θεοδωρακίδου, Operations Manager ARK Security Marketplace

Αναμφισβήτητα, η πανδημία, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, με το ολοένα αυξανόμενο κόστος των οδικών, αλλά και των θαλάσσιων μεταφορών να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τελικές τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

Η παγκόσμια αυτή κρίση της πανδημίας δεν έχει ακόμα τεθεί υπό επαρκή έλεγχο και οι ευρωπαϊκές εταιρίες που εισάγουν πρώτες ύλες ή έτοιμα προϊόντα σε κοντέινερ, πρέπει πλέον να υπολογίσουν όχι μόνο το αυξημένο κόστος συσκευασίας, αλλά και τους υψηλότατους ναύλους, καθώς και μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης.

Η εταιρεία μας έχει αποφασίσει να απορροφήσει τα περισσότερα από τα νέα αυτά αυξημένα κόστη, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και πιστή στην πελατοκεντρική της αντίληψη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει με όλα τα προϊόντα που εισάγουμε και διανέμουμε. Μετά από τόσα χρόνια όμως, και έχοντας αναπτύξει με τους πελάτες μας μία σχέση εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη διατήρηση της στρατηγικής μας που είναι βασισμένη στην ποιότητα και την ικανοποίηση των καταναλωτών, διατηρώντας έτσι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

ARK logo horizontal

 

www.arktech.gr

 


 

Χρήστος Βυργιώτης, Business Development Manager Divico Security

Η ραγδαία και απότομη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζούσαμε μέχρι τώρα προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά την υγεία. Εκτός από τον κοινωνικό αντίκτυπο, ο Covid-19 έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, σε οικονομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο όλα τα κράτη παγκοσμίως.

Η τρέχουσα πρόκληση με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι μας ανάγκασε να επανασχεδιάσουμε τις στρατηγικές λειτουργίες μας, καθώς και την εφοδιαστική αλυσίδα μας, με στόχο την άμεση προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον. Πιθανές αυξήσεις από πλευράς των προμηθευτών αλλά και οποιαδήποτε αντίστοιχα ζήτημα, τα διαχειριζόμαστε εσωτερικά διατηρώντας τις ανταγωνιστικές τιμές που έχουμε στην αγορά.

Εφόσον ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα που παρακολουθεί την κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και προχωρά σε έγκαιρη διαχείριση πιθανών κρίσεων και αυξήσεων των τιμών. Συγκεκριμένα, η ομάδα μας υπολογίζει όλους τους κινδύνους που ενδέχεται να αυξήσουν τα κόστη (ελλείψεις, μεταφορικά, καθυστερήσεις, μονομερείς αυξήσεις τιμών, κ.λπ.) και να επηρεάσουν την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και διάθεσης των προϊόντων και δημιουργεί βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Εντοπίζοντας έγκαιρα το πρόβλημα μπορούμε να κάνουμε ανακατανομή των τιμών, ώστε η τελική τιμή των υπηρεσιών ή/και των προϊόντων μας να μην επηρεαστεί.

Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και η Divico Security δεν έμεινε ανεπηρέαστη από αυτήν την πρωτοφανή κρίση, ωστόσο η άμεση αντίδραση αποτέλεσε κλειδί για την ελαχιστοποίηση ζημιών. Η εργασιακή ευελιξία και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, που αποτελεί ήδη κομμάτι της φιλοσοφίας μας, επέτρεψε στην εταιρεία μας να προσαρμοστεί γρήγορα στη νέα πραγματικότητα.

Σχετικά με την επαναφορά στην κανονικότητα πιστεύουμε πως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμα. Σίγουρα όμως δεν περιμένουμε την ολική επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε, διότι αυτό θα σήμαινε πως δεν κρατήσαμε τίποτα από όσα μας δίδαξε η αυτή η κρίση. Επικεντρώσαμε την φιλοσοφία μας στον ανθρώπινο παράγοντα, που αποτελεί την καρδιά της εταιρείας μας, και υιοθετήσαμε επιχειρηματική ευελιξία και τεχνολογική καινοτομία για να μπορούμε να διανύουμε μία σταθερή πορεία σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον.

divico

 

Divico Security, τηλ.: 2610-461900.


 

Κωνσταντίνος Βερανούδης, Διευθυντής Πωλήσεων Force Electronics

Μπορεί η πανδημία να επιτάχυνε σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο η τηλεργασία και η ραγδαία εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτόξευσε τη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές. Η έντονη αυτή ζήτηση, αμέσως μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη πρώτων υλών όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, το χαρτί ακόμα και το ξύλο. Ακόμα και η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 58% το τελευταίο έτος. Επιπρόσθετα, η έλλειψη κοντέινερ διεθνώς εκτοξεύει το κόστος μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα παρατηρούμε καθυστερήσεις εισαγωγών και εξαγωγών από και προς την Ευρώπη αντίστοιχα και πολύ υψηλά μεταφορικά κόστη. Το τελευταίο τρίμηνο τα παραπάνω φαινόμενα έχουν γίνει ακόμα πιο έντονα με τις εταιρίες, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές να επωμίζονται το κόστος των δασμών στα κινεζικά και μη προϊόντα.

Όπως όλες οι εταιρίες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έτσι και η Force δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την παγκόσμια αυτή αναταραχή. Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο. Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε μετακύλισή τους στον τελικό καταναλωτή. Δεν θα προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις, παρά το γεγονός ότι το κόστος των πρώτων υλών, αυξήθηκε λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες. Προϊόντα από γνωστούς οίκους του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουμε, όπως η NAPCO και η TAKEX, έχουν γνωρίσει μία μικρή αύξηση, παρόλα αυτά στόχος μας είναι να μην επιβαρύνουμε τους συνεργάτες μας.

Η συγκράτηση των τιμών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος και τη διάρκεια του προβλήματος. Αναμφίβολα, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επιστρέψουμε σε ρυθμούς προ-κορωνοϊού.

force logo

Force Electronics, τηλ.: 2310-805180.


 

Χούντα Ειρήνη, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής G.I. Security

Οι αυξήσεις τιμών καθώς και οι ελλείψεις σε σημαντικά κομμάτια της παραγωγής πολλών προϊόντων όπως και των συστημάτων ασφαλείας είναι γεγονός. Η κατάσταση αυτή φαινόταν ότι θα πάρει μεγάλες διαστάσεις από την αρχή του χρόνου, πράγμα για το οποίο μας είχαν ενημερώσει οι προμηθευτές μας. Όσον αφορά την έλλειψη εξαρτημάτων σημαντικών για την παραγωγή προϊόντων ασφαλείας έχουμε φροντίσει σαν GI SECURITY SA να έχουμε stock διαθέσιμο για τις ανάγκες των συνεργατών μας, ώστε το πρόβλημα που επηρεάζει την παγκόσμια αγορά να επηρεάσει στο ελάχιστο τους συνεργάτες μας. Στα ίδια πλαίσια κινούμαστε και όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών. Η GI SECURITY SA έχει σαν πρωταρχικό στόχο να επωμισθεί εσωτερικά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τιμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στην τιμή μόνο σε ένα μικρό μέρος των προϊόντων, πάντα με γνώμονα και σεβασμό στον επαγγελματία εγκαταστάτη και συνεργάτη. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

xounta eirhnh

 

G.I. Security SA, τηλ.:210-6040601.


 

Ιωάννης Βλάχος, Τμήμα Πωλήσεων ΗΛΚΑ ΑΕ

Είναι αλήθεια, ότι η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και μας έχει καταβάλλει όλους, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα προβλήματα πολλά και πολυεπίπεδα.

Θα ήταν περίεργο να μην έχει επηρεαστεί και η παγκόσμια αγορά και οι τιμές των αγαθών.

Η πανδημία έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, με την έλλειψη των πρώτων υλών και μετάλλων για την κατασκευή προϊόντων, τη μείωση στις εξορυκτικές δραστηριότητες, τον περιορισμό προσωπικού που ήταν διαθέσιμο για εργασία (λόγω των σημαντικών περιορισμών μετακίνησης και αποφυγής συνωστισμού). Όλα αυτά σε συνάρτηση και με το αυξημένο κόστος στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα, που ευνόησε την αύξηση των τιμών.

Ως εισαγωγική εταιρία έχουμε κι εμείς με την σειρά μας επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση.

Αρχικά φροντίσαμε με τακτικές παραγγελίες, να διαθέτουμε επαρκές stock προϊόντων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Παρά τις συνεχόμενες εργοστασιακές αυξήσεις, η εταιρία μας δεν προχώρησε σε αύξηση των τιμών, στα προϊόντα που διανέμει.

Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας όμως, η αυξητική τάση (στις εργοστασιακές τιμές) αλλά και το υπερβολικό πλέον κόστος των μεταφορικών, που επιβαρυνόμαστε για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της αποθήκης μας, μας ανάγκασαν να εφαρμόσουμε και εμείς κάποιες αυξήσεις από τον μήνα Μάιο (όχι στο σύνολο των προϊόντων που διανέμουμε, αλλά κυρίως σε προϊόντα κατασκευαστών από την Ασία).

Δυστυχώς, φαίνεται, ότι από τον Ιούλιο και μετά οι αυξήσεις θα αφορούν σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων μας.

Θέλω να πιστεύω, ότι η κανονικότητα θα επανέλθει μέσα στο 2022 και κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον, θα συζητάμε για ανάπτυξη και επαναφορά των τιμών στην προ πανδημίας εποχή.

Πάντα με γνώμονα την υγεία για όλους μας.

IMG 20191119 183635

 

ΗΛΚΑ ΑΕ, τηλ.: 210-6071510.


 

Αλέξανδρος Βουκάλης, Διευθυντής Εμπορικού Τμήματος KEEPER Group

Η συσσωρευμένη ζήτηση για μεταφορές φορτίων από την Ασία προς την Ευρώπη, οι αυξήσεις πρώτων υλών και τα πολύ υψηλότερα μεταφορικά κόστη, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια αγορά τον τελευταίο χρόνο. Η άνοδος στις τιμές των προϊόντων οφείλεται κυρίως στις απότομες αυξήσεις των πρώτων υλών. Η ξυλεία, ο σίδηρος, και ο χαλκός έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ και όπως είναι γίνεται αντιληπτό σε προϊόντα όπως τα μεταλλικά κουτιά των συναγερμών ή τα καλώδια, είναι αδύνατον να απορροφηθεί η αύξηση αυτή, γιατί μιλάμε για περιπτώσεις που υπερβαίνουν και το 500% του αρχικού κόστους.

 Σε άλλα προϊόντα όπου το software έχει μεγαλύτερο βάρος, ναι μεν οι κατασκευαστές έχουν στείλει αυξήσεις τιμών, αλλά επειδή ποσοστιαία είναι μικρές, σε αυτά τις έχουμε απορροφήσει, όπως για παράδειγμα τα alarm panels, τα GSM/GPRS κλπ.

 Τέλος, τα μεταφορικά από Κίνα επίσης έχουν εκτοξευθεί. Η εταιρία μας εισάγει αυτή τη στιγμή απευθείας από Κίνα, μόνο τα Avon Beams & Barriers, οπότε αν πραγματοποιηθεί κάποια αύξηση λόγω ακριβών μεταφορικών, θα αφορά αποκλειστικά τα εν λόγω προϊόντα. Είναι μία εύθραυστη κατάσταση για όλες τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ωστόσο, στόχος μας είναι η απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των αυξημένων μεταφορικών και θα περάσουμε μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, στη νέα ελάχιστα αυξημένη τιμή του προϊόντος. Σίγουρα δε θα υπερβούμε το 5%~7%, παρόλο που τα μεταφορικά έχουνε αυξηθεί για εμάς σχεδόν 300%. 

Γενικά, οι αυξήσεις στα κόστη και τα προϊόντα είναι πολύ μεγάλες και είναι πρακτικά αδύνατο ο οποιοσδήποτε προμηθευτής να μπορέσει να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις στο σύνολο τους.

Σίγουρα, γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια το μεγαλύτερο μέρος αυτών, να μην περάσει στην αγορά. Είτε προσπαθώντας να πετύχεις καλή ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, είτε προσπαθώντας να αυξήσεις σημαντικά τις παραγγελίες, ώστε να λάβεις ποσοτικές εκπτώσεις από τους προμηθευτές. Είτε αυξάνοντας τον όγκο αυτών, να πετύχεις καλύτερες οικονομίες κλίμακος στα μεταφορικά. Είτε εν τέλη μειώνοντας την κερδοφορία της εταιρίας/αντιπροσωπείας στο ελάχιστο δυνατόν. Και κυρίως όλα αυτά μαζί!

keeper logo

 

KEEPER Hellas, τηλ.: 210-2025705.


 

Μοσχόπουλος Λεωνίδας, Διευθύνων σύμβουλος MICROLINK TECHNOLOGY & SECURITY

Είναι αλήθεια ότι η αύξηση τιμών στην Κίνα επηρεάζει όλο τον κόσμο, καθώς και την Ελλάδα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και παραγωγός στα ηλεκτρονικά και στα συστήματα ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια την πανδημίας πολλά εργοστάσια έκλεισαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην αγορά τεράστιές ελλείψεις, ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται καθώς και οι τιμές των προϊόντων, ενώ η προσφορά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια η Κυβέρνηση της Κίνας ακολουθούσε μια πολιτική ώστε να κρατά το νόμισμα της αδύναμο για να κερδίζει περισσότερους αγοραστές και να κάνει περισσότερες εξαγωγές. Αυτή την περίοδο το YUAN έχει σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου ($), η οικονομία της Κίνας υποστηρίζεται από την παγκόσμια αγορά, από τις εισροές κεφαλαίου και το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα που διαθέτει. Το εργατικό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών επίσης έχουν αυξηθεί. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το κόστος των μεταφορικών που πενταπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες, εν μέσω συμφόρησης στα λιμάνια και τις έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων. Παγκοσμίως ο χαλκός είναι το τρίτο πιο καταναλώσιμο μέταλλο και ένα υψηλά ηλεκτρικά αγώγιμο υλικό. Εξ’ αιτίας του CONID-19 πολλές βιομηχανίες έκλεισαν, η παραγωγή του χαλκού μειώθηκε. Στα συστήματα ασφαλείας ο χαλκός χρησιμοποιείται στα καλώδια, μετασχηματιστές, ηλεκτρομαγνήτες, switches και σε πολλά άλλα υλικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η τιμή του τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε 4 φορές.

 Στα ηλεκτρονικά η τελευταία μεγάλη αύξηση ήταν το 2008, η τωρινή αύξησή φτάνει πράγματι στο 10%, η εταιρεία μας αρχικά απορρόφησε τις αυξήσεις που υπήρχαν στα κόστη των προϊόντων μας. Αλλά με τη συνεχόμενη αύξηση που υφίσταται και να θέλαμε να καλύψουμε όλο το κόστος είναι πραγματικά αδύνατον. Στους πελάτες μας άργησε να φανεί κάποια αύξηση στις τιμές λόγω του ότι η MICROLIΝΚ διαθέτει μεγάλο στοκ, και διατηρήσαμε τις παλιές τιμές μέχρι και πριν λίγες μέρες. Στις νέες παραγγελίες διαθέτουμε μεγάλο κεφάλαιο, έτσι ώστε να εισάγουμε μεγαλύτερες ποσότητές στις όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Επίσης η διαπραγμάτευση είναι ένα δυνατό χαρακτηριστικό της εταιρείας μας με τους ξένους οίκους.

Σαν ένα αισιόδοξο γεγονός, παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση της Κίνας έχει ανακοινώσει νέα μέτρα υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις της χώρας της με επιδοτήσεις, την κατάργηση του μονοπωλίου και τον έλεγχο της αγοράς. Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν αρχικά ισορροπία στην αγορά και σταδιακά την μείωση των τιμών.

Φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει, τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται, αλλά η MICROLINK είναι κοντά στους συνεργάτες της και θα κάνει το καλύτερο δυνατόν.

microlink scaled

Microlink, τηλ.: 210-5786534.

 


Λάμπρος Δ. Βλιώρας, Marketing & Sales Manager New Security DPh

Από τις αρχές του 2020 η Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα οι καταναλωτές βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις όπου επηρεάζεται άμεσα το επίπεδο ζωής τους.

Η παγκόσμια αγορά έχει “ταρακουνηθεί” και αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις τιμών στα συστήματα ασφαλείας όπως και σε πολλά είδη ακόμη.

Η New Security DPh από τις αρχές της υγειονομικής & οικονομικής κρίσης ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αυξήσεις από τους προμηθευτές της και όχι μόνο, κατά συνέπεια η εταιρεία μας αποφάσισε να επωμισθεί εσωτερικά όλες τις αυξήσεις, με τα διαθέσιμα κεφάλαια της.

Σεβόμαστε τους πελάτες μας και προσπαθούμε να μην τους επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο.

Είναι χρέος μας να προστατέψουμε όλους εκείνους που μας εμπιστεύονται την πολύτιμη ασφαλείας τους.

Όλοι εμείς εδώ στη New Security DPh ακούμε τις ανάγκες των καταναλωτών και κατανοούμε το τυχόν πρόβλημα ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το καλύτερο δυνατόν.

lampros

New Security DPh, τηλ.: 210-9952390.

 


Κωνσταντίνος Ραβάνης, Διευθύνων Σύμβουλος RAKSON ΑΕ.

Δύο είναι τα κύρια προβλήματα της αγοράς, H αύξηση των τιμών και η έλλειψη των προϊόντων. Να αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Αύξηση του χαλκού περίπου 80% από τον Απρίλιο του 2020 με παράλληλη έλλειψη της διαθεσιμότητας του κατά 50%.
  • Αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για οθόνες PC και LAPTOP με αποτέλεσμα τα εργοστάσια κατασκευής να μειώσουν την παραγωγή τους σε οθόνες 4,3’’ και 7’’ ή να τις διοχέτευσαν σε smart phones που είχαν τεράστια ζήτηση. Δεν είχαν το ανάλογο ενδιαφέρον να προμηθεύσουν οθόνες για θυροτηλεόραση ή πληκτρολόγια συναγερμού με αποτέλεσμα να αυξήσουν τις τιμές τους σε αυτούς τους κατασκευαστές. Εταιρείες όπως η Sony, δεν μπορούν να κατασκευάσουν το κορυφαίο Playstation και σκέφτονται να επανασχεδιάσουν τα ηλεκτρονικά ώστε να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα ανταλλακτικά.
  • Τα υλικά κατασκευής των ηλεκτρονικών προϊόντων έχουν μια αύξηση από 4% έως 19% και χρόνο παράδοσης μέχρι 52 εβδομάδες!
  • Το κόστος μεταφοράς από Ασία στην Ευρώπη έχει 525% αύξηση κόστους, καθώς η μεταφορά ενός κοντέινερ κοστίζει πλέον πάνω από 10.000 δολάρια όταν πριν περίπου ένα χρόνο η τιμή του ήταν αισθητά κάτω από 2.000 δολάρια.

Η RAKSON A.E. από την πλευρά της έχει διασφαλίσει για τους πελάτες της τα παρακάτω:

  • Τα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόμαστε έχουν ανταπεξέλθει άριστα στην έλλειψη των προϊόντων και δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις παραδόσεις των προϊόντων.
  • Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ποιότητα των υλικών κατασκευής παραμένει υψηλή μιας και οι προμηθευτές μας δεν έχουν μπει στον ‘‘πειρασμό’’ να χρησιμοποιήσουν υλικά κατασκευής χαμηλότερης ποιότητας, τα οποία είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και σε χαμηλότερες τιμές.
  • Η RAKSON A.E. μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στις τιμές των προμηθευτών μας, με αποτέλεσμα οι τιμές μας να παραμένουν στα ίδια επίπεδα μέχρι στιγμής το 2021.
  • Έχουμε εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις καλύτερες τιμές που μπορούμε να πετύχουμε με τον μεγάλο όγκο παραγγελιών και ειδικότερα σε προϊόντα με μεγάλη ζήτηση.
  • Στο επόμενο διάστημα προσανατολιζόμαστε σε μικρές και προσεκτικές αυξήσεις τιμών.
  • Παράλληλα έχουμε αυξήσει σημαντικά των όγκο των παραγγελιών μας στους προμηθευτές μας με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο απόθεμα προϊόντων για τις σημαντικά αυξημένες ανάγκες των πελατών μας το 2021.

Όπως πάντα, παραμένουμε ανοιχτοί να συζητήσουμε ειδικές τιμές για μεγάλα και ιδιαίτερα έργα, καθόσον είμαστε οι μοναδικοί στην αγορά οι οποίοι διαθέτουμε στους πελάτες μας εξειδικευμένες κατηγορίες προϊόντων για να έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν έργα με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ευχαριστούμε τους χιλιάδες πελάτες μας για την τεράστια εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και τους υποσχόμαστε ότι θα την ανταποδώσουμε προστατεύοντας τους όσο το δυνατόν από την αύξηση των τιμών, διατηρώντας τους την άψογη εξυπηρέτηση με νέο ανθρώπινο δυναμικό που προσλαμβάνουμε και συνεχίζοντας την προστασία των τιμών στο διαδίκτυο.

Υποσχόμαστε στους πελάτες μας ότι όταν η αγορά ισορροπήσει πάλι η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η άμεση μείωση των τιμών.

Είναι μια πρωτόγνωρη και ρευστή κατάσταση την οποία θα πρέπει να την παρακολουθούμε προσεκτικά και να αντιδράμε χωρίς πανικό.

rakson logo 2019

Rakson, τηλ: 210-9404000.

 


Παναγιώτης Καμπισιούλης, Γενικός Διευθυντής SIGMA SECURITY

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην παγκόσμια αγορά, καταγράφουμε μια «γενικευμένη τάση» για αύξηση των τιμών των αγαθών, καθώς και μια παράλληλη προσπάθεια για εξομάλυνση, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπό την πίεση ότι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών δυνητικά οδηγεί σε ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην πραγματική οικονομία.

Η τάση αυτή δείχνει να έχει τρεις κύριες πηγές τροφοδότησης, τη μεγάλη ζήτηση για πρώτες ύλες στη βιομηχανία, τα έκτακτα καιρικά γεγονότα στο Τέξας και τις δαπάνες μεταφοράς εμπορευμάτων οι οποίες ουσιαστικά πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί την ανοδική τάση στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις να προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Μετά από ένα σχετικά αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της τη διαχείριση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης δίνοντας μια θετική οπτική για το ρυθμό ανάπτυξης του 2022.

Οι προβλέψεις βέβαια αυτές «απειλούνται» από κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται σχετικά ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας, αφού μια επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα σε νέα μέτρα στην αγορά και να καθυστερήσει το όποιο πλάνο ανάκαμψης της οικονομίας.

Παράλληλα με την παγκόσμια και την Ελληνική αγορά, οι οποίες προσπαθούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και στις πιέσεις της οικονομίας, στη Sigma Security βελτιστοποιούμε καθημερινά τη λειτουργία μας και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα μας σε όλους τους τομείς. Η στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει, ειδικότερα στην εφοδιαστική μας αλυσίδα, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να απορροφήσουμε τη μέχρι σήμερα αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των πιέσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολο της.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προγραμματίζουμε αυξήσεις τιμών στην παλέτα των προϊόντων μας για το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και να τοποθετούμαστε με τέτοιο τρόπο στις εξελίξεις ώστε να διασφαλίζουμε το συμφέρον και την ανταγωνιστικότητα των πελατών μας.

SIGMA PKAMPISIOULIS

Sigma Security, τηλ.: 210-9716046.

 


Βασίλης Καραγιαννάκης, Founder SOLO Security Systems

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει το τελευταίο καιρό, όχι μόνο στο κλάδο μας, αλλά γενικότερα στην μετά covid εποχή, οι τιμές στην αγορά έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Το πρόβλημα αυτό προέρχεται από ένα σύνολο καταστάσεων.

Συγκεκριμένα στο δικό μας κλάδο, της τεχνολογίας, το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη πρώτων υλών και chip. Πολλά εργοστάσια έχουν παραγγελίες από το περασμένο Δεκέμβριο και ακόμα όχι μόνο δεν έχουν παραδώσει στους πελάτες τους, αλλά κάποια εξ΄ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει την παραγωγή τους. Μη ξεχνάμε ότι παρόλο που στη Κίνα ο covid-19 είναι διαχειρίσιμος, τα εργοστάσια δουλεύουν με το 70% του δυναμικού τους.

Επίσης, το 2ο και τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το θέμα των μεταφορών. Από αρχές του χρόνου τα ναύλα έχουν 3πλαστιαστεί. Ήρθε και προστέθηκε και το πρόβλημα με τη διώρυγα του Σουέζ και επίσης από τα τέλη Μαΐου ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας το Yantian έχει κλείσει (λόγω covid-19 ). Έτσι όλες οι αναχωρήσεις έχουν μείνει πολύ πίσω. Επίσης αρκετά από τα πλοία δεν θα περνούν πλέον από τα λιμάνια του Yantian και του Shenzhen. Το Shekou, ένα ακόμα μεγάλο λιμάνι, έχει μπλοκάρει με τα container. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλη αυτή η αναστάτωση και επειδή υπάρχει ζήτηση μεγάλη οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Ο καταναλωτής βλέπει μία αύξηση της τάξεως του 10%. Η πραγματική αύξηση είναι κοντά στο 40%. Ευτυχώς προς το παρόν μας «σώζει» και λίγο η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δυσάρεστα.

Η εταιρία μας για άλλη μια φορά συρρικνώνει το κέρδος της, διαφορετικά οι τιμές μας θα ήταν απαγορευτικές. Αν το πρόβλημα παραμείνει και το 1ο 3μηνο του 2022 δε ξέρω τι θα γίνει. Προσωπικά πιστεύω ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι από το 2022 και έπειτα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Σίγουρα πάντως δεν θα έρθουμε σε τιμές προ covid εποχής.

solo security

SOLO SECURITY, τηλ.: 210-2750595.

 


Δέδες Βασίλης, Brand Manager Vector Security LTD

Είναι γεγονός ότι οι καταστάσεις παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θέτουν σοβαρά ερωτήματα όσο αναφορά την πορεία της οικονομία και της ανάπτυξης των αγορών. Ο κλάδος των συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία 10 χρόνια, αυτή η εξέλιξη σίγουρα επηρέασε την αγορά μας, αλλά όχι τόσο, ώστε σήμερα να μιλάμε ότι περνάμε μία «κρίση» covid-19.

Οι αυξήσεις τιμών άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην αρχή του 2021 και ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Ο λόγος τα κλειστά εργοστάσια για διάστημα 4-6 μηνών ανά τον κόσμο δημιούργησαν αυξημένες ανάγκες παραγωγής, καθώς υπήρχαν πολλές ανεκτέλεστες παραγγελίες πριν την εποχή covid, στις οποίες ήρθαν να προστεθούν και οι νέες ανάγκες τις αγοράς. Ειδικά στα ηλεκτρονικά συστήματα όπου το 29% παράγεται στη Κίνα, οι ανάγκες αυξήθηκαν δραματικά, καθώς η Κίνα ήταν η πρώτη που καθιέρωσε ολικό lock down. O «νόμος» της αυξημένης ζήτησης φέρνει πάντα αυξήσεις τιμών.

Αυτή η κατάσταση βρήκε την εταιρία μας προετοιμασμένη. Αντιμετωπίσαμε την αύξηση τιμών με ψυχραιμία και με προτεραιότητα την άμεση ενημέρωση και προστασία των συνεργατών μας. Είχαμε φροντίσει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως να έχουν ένα υγιές και επαρκές στοκ για τους συνεργάτες μας και την εταιρία, ώστε να καλύψουμε όλες τις (αυξημένες) ανάγκες τις αγοράς. Σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε εγκαίρως το δίκτυο μας, ώστε και εκείνοι με την σειρά τους να ενημερώσουν τους τελικούς χρήστες.

Δεύτερη σημαντική κίνηση για εμάς ήταν να κρατήσουμε σταθερή την εμπορική μας πολιτική, ώστε να μην επηρεάσει την σχέση με τους συνεργάτες μας. Αυτό για εμάς αποτελεί δέσμευση όλα αυτά τα χρονιά και παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας.

Τρίτη σημαντική κίνηση, είναι η διατήρηση στόχου και επενδύσεων για το 2021, αφού μένουμε στο πλάνο που είχαμε κάνει για σταθερή ανάπτυξη και καινοτομία, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συνεργατών μας, αλλά και των υπαλλήλων της εταιρίας. Συνεχίζουμε την στελέχωση των τμημάτων, ανανεώνουμε τις υποδομές μας και επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό και να ορίζουμε ένα πιο δυναμικό μέλλον για την Vector Security και το δίκτυο μας.

Η χρονιά θεωρείται επιτυχημένη, συνεχίζουμε όμως και εργαζόμαστε με τον ίδιο ρυθμό, ώστε να βελτιώσουμε κάθε κομμάτι της επιχείρησης και των συμφωνιών που κάνουμε με τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας.

 

dedes vector security

Vector Security Ltd, τηλ.: 210 4925473.

 

{gallery}10230{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...