Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
16 Φεβρουαρίου 2023 12:13

Όμιλος Bosch 2022: επίτευξη στόχων εν μέσω δυσμενούς κλίματος

fg f918d9e8

Παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, η Βosch, ο παγκόσμιος προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις και τα αποτελέσματατου οικονομικού έτους 2022. Σύμφωνα με τα πρώιμα οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος Bosch σημείωσε συνολικές πωλήσεις ύψους 88.4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν περίπου κατά 12 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και περίπου κατά 10 τοις εκατό έπειτα από την προσαρμογή από τις επιδράσεις του συναλλάγματος. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφτασαν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους αναμένεται να είναι περίπου στο 4 τοις εκατό. «Το δύσκολο οικονομικό έτος που βιώσαμε το 2022 αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η Bosch αντέχει στην κρίση, διότι διαθέτει τρομερή καινοτόμο δύναμη», δήλωσε ο Δρ. Stefan Hartung, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Robert Bosch GmbH, στην παρουσίαση των πρώιμων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. «Σε ένα περιβάλλον που παραμένει απαιτητικό, εξασφαλίζουμε τις παγκόσμιες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω στοχευμένων επενδύσεων και μέσω της επέκτασης της διεθνούς μας παρουσίας. Θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο «Τεχνολογία για τη ζωή» και η συνεισφορά μας στην κοινωνία να έχει νόημα – από φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση μέχρι εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμη αυτοκίνηση».

Η Bosch ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σε βάθος 10 χρόνων θα επενδυθούν περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μηχανολογικό και κατασκευαστικό κέντρο στην πόλη Σούζου στην Κίνα. Το κέντρο αυτό θα δημιουργεί λύσεις για την αυτοκίνηση καθώς και προϊόντα για τομείς όπως είναι η ηλεκτροκίνηση και η αυτοματοποίηση, ενώ θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν την τοπική ζήτηση της αγοράς. Παράλληλα, η Bosch βοηθάει στην ενίσχυση της εδραίωσης της Ευρώπης ως κέντρο υψηλής τεχνολογίας: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επέκταση των εργοστασίων μας στη Δρέσδη και στο Ρόιτλινγκεν», είπε ο Hartung. «Τα επόμενα χρόνια και έως το 2026, σχεδιάζουμε να επενδύσουμε επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα δραστηριοποίησής μας που αφορά στους ημιαγωγούς. Αποτελεί και μια συμβολή στην αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρουσιάζονται στον τομέα της αυτοκίνησης». Η Bosch σχεδιάζει επίσης να εστιάσει περισσότερο στη διεθνή επέκταση των επιχειρήσεών της, σε περιοχές όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό, οι Η.Π.Α, και το Βιετνάμ.

Παγκόσμιο εμπόριο: απαιτείται συνεργασία για την ύπαρξη ευημερίας και την κλιματική δράση

Για τη Bosch, οι αλλαγές που εισάγονται στην αγορά και το τεχνολογικό περιβάλλον από τη συνδεσιμότητα, την αυτοματοποίηση και πιο συγκεκριμένα από την ηλεκτροκίνηση, μαζί με την αυξανόμενη σημασία που αποκτά η βιωσιμότητα, θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια ως μοχλοί ανάπτυξης. Η πρόσθετη ζήτηση που προέρχεται από αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η ένωση χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), θα επιφέρει περαιτέρω ανάπτυξη στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Hartung πιστεύει ότι η εταιρεία είναι σε καλή θέση όσον αφορά την επικρατούσα κατάσταση οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής. Ωστόσο, οι ενεργειακές ελλείψεις που οδηγούν τον πληθωρισμό, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση, και συνεπώς, μακροπρόθεσμα, τη νομισματική σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό, έκρινε ευπρόσδεκτη την εισαγωγή μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα. Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε έναντι της δημιουργίας παγκόσμιων οικονομικών μπλοκ. «Ένας κατακερματισμός των οικονομικών συστημάτων απειλεί την καινοτόμο δύναμη και την ευημερία όλων», δήλωσε ο Hartung. «Η κλιματική δράση απαιτεί κυρίως διεθνή συνεργασία».

Ο Hartung προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως τον τρόπο για να επιλυθούν οι αντικρουόμενοι στόχοι που τίθενται για την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα. «Ο μετασχηματισμός των ενεργειακών συστημάτων πρέπει να παραμείνει οικονομικά προσιτός, να μην οδηγεί στη δημιουργία προβλημάτων στην ηλεκτρική τροφοδοσία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και να αφήσει πίσω τα ορυκτά καύσιμα, όπου αυτό είναι εφικτό». Η Bosch συμβάλλει σε αυτό, είπε, και ανεβάζει ρυθμούς όσον αφορά τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου. «Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, καταγράφουμε σταθερά υψηλό αριθμό παραγγελιών», δήλωσε ο Hartung. Ως αποτέλεσμα, η Bosch αναμένει σε αυτόν τον τομέα να καταγράψει πωλήσεις της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2026. Στην Κίνα, οι τομείς που αφορούν την τεχνολογία e-axle και τους κινητήρες προβλέπεται ότι θα επιφέρουν κέρδος από αυτήν την χρονιά κιόλας.

Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας

Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει, η ενεργειακή και κλιματική κρίση δημιουργεί μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας. Αυτό ανοίγει επίσης πολλές νέες προοπτικές για τη Bosch: η εταιρεία ήδη καταγράφει πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στις οικιακές συσκευές. «Το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο μπορεί να επηρεάσει θετικά περίπου το 90 τοις εκατό της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας», είπε ο Δρ. Christian Fischer, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bosch, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τους τομείς οικιακής τεχνολογίας και κτηρίων της εταιρείας. Από αυτόν τον αριθμό, το 85 τοις εκατό αφορά τη θέρμανση και το ζεστό νερό και το 15 τοις εκατό τις οικιακές συσκευές». Στη Γερμανία, η Bosch ήδη αύξησε τις πωλήσεις της σε μονάδες αντλιών θερμότητας κατά 50 τοις εκατό, το 2022. Η ευρωπαϊκή αγορά αντλιών θερμότητας αναμένεται πως θα αναπτύσσεται ετησίως κατά 25 με 35 τοις εκατό, από τώρα έως και το 2025, και κατά 40 τοις εκατό περίπου στη Bosch, επιτρέποντάς της να αποκτήσει μερίδιο αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη: από την αρχή του έτους, έχει προστεθεί ακόμη μια μονάδα παραγωγής στο Eibelshausen της Γερμανίας. Η Bosch βλέπει επιπλέον προοπτικές ανάπτυξης στο μετασχηματισμό των ενεργειακών συστημάτων. «Ωστόσο, αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να είναι οικονομικά προσιτός», είπε ο Fischer. «Δεν πρέπει να υποτιμάται το κόστος ανακαίνισης και μετασκευής των κτηρίων». Αυτό εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η Bosch εστιάζει σε υβριδικά συστήματα θέρμανσης που περιλαμβάνουν αντλίες θερμότητας και λέβητες φυσικού αερίου. Μελλοντικά, ο Αντιπρόεδρος της Bosch βλέπει επιπλέον προοπτική στο βελτιστοποιημένο συνδυασμό ροής ενέργειας στα οχήματα και τα κτήρια. «Ηλεκτροδοτούμε τα πάντα, από τα ποδήλατα μέχρι και τα υδραυλικά – και έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για τα κτήρια και τα αυτοκίνητα».

Ελκυστικότητα εργοδότη: η βιωσιμότητα προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό

Η Bosch σημείωσε το 2022 πρόοδο και στην εφαρμογή των δικών της στόχων βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια του έτους, η εταιρεία αύξησε το ποσοστό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 89 σε 94 τοις εκατό. «Το 2022 πλησιάσαμε σχεδόν στο μισό τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας 1,7 τεραβατώρας που έχουμε θέσει για το 2030», είπε η Filiz Albrecht, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων στην Robert Bosch GmbH, και Υπεύθυνη βιωσιμότητας. Την ίδια στιγμή, η δέσμευσή που έχουμε ως προς τη βιωσιμότητα καθιστά τη Bosch πιο ελκυστικό εργοδότη». Σύμφωνα με την Albrecht, η στρατηγική βιωσιμότητας της εταιρείας αποτελεί για τους υποψήφιους εργαζόμενους έναν παράγοντα που λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψιν τους. Σε μια περίοδο που οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε έλλειψη, η εξεύρεση των καλύτερων ταλέντων σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για τη Bosch, δήλωσε. Υπογράμμισε ότι η Ινδία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στον ανταγωνισμό που αφορά τους ειδικούς λογισμικού. Η Bosch έχει 17.000 τέτοιους εργαζόμενους στη Γερμανία και παγκοσμίως έχουν αυξηθεί από 38.000 σε 44.000. Η ανάγκη για προγραμματιστές λογισμικού παραμένει υψηλή. Η εταιρεία αναμένει να προσθέσει περίπου 10.000 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Η Bosch σύντομα θα απασχολεί περισσότερους από 50.000 ανθρώπους ανάπτυξης λογισμικού», είπε η Albrecht. Ο όμιλος Bosch αναπτύσσει ακόμη τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων που βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής: αυτή τη χρονιά, για παράδειγμα, θα δούμε το λανσάρισμα του “LernWerk,” μια πρωτοβουλία που συναντάμε στον τομέα της Αυτοκίνησης. Ο αρχικός στόχος είναι να βελτιωθούν οι δεξιότητες που απαιτούνται για να δουλέψει κάποιος στο «εργοστάσιο του μέλλοντος», σε όλες τις εγκαταστάσεις στη Γερμανία.

Οικονομικές εξελίξεις 2022: ο τομέας της αυτοκίνησης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων

«Παρά την έλλειψη στους ημιαγωγούς και την αδύναμη οικονομία, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις», είπε ο Δρ. Markus Forschner, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Οικονομικός Διευθυντής της Robert Bosch GmbH. Ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός τομέας, αυτός της Αυτοκίνησης, για ακόμη μια φορά κατέγραψε τις υψηλότερες πωλήσεις το 2022, αγγίζοντας τα 52,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 17 τοις εκατό στην αύξηση των πωλήσεων γίνεται 12 τοις εκατό, έπειτα από την αναπροσαρμογή συναλλαγματικής επίδρασης. «Τα καλά νέα είναι ότι οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν γρηγορότερα από την παραγωγή αυτοκινήτων», είπε ο Forschner. Σε κάθε περίπτωση, στη Bosch δεν μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση από την κερδοφορία της: τα περιθώρια κέρδους επιβαρύνθηκαν από τις αυξήσεις στα κόστη της αλυσίδας εφοδιασμού, αλλά και από τις αρχικές επενδύσεις που έγιναν για τον μετασχηματισμό του τομέα της αυτοκίνησης στην εταιρεία, δήλωσε. Ο επιχειρηματικός τομέας βιομηχανικής τεχνολογίας σημείωσε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 14 τοις εκατό, στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από συναλλαγματικές αναπροσαρμογές, το ποσοστό της αύξησης των πωλήσεων ήταν 11 τοις εκατό. Σύμφωνα με τον Forschner, η αγορά του HydraForce και η εξαγορά της εταιρείας Elmo αποτελούν σημαντικά ορόσημα του τομέα αυτού της Bosch. Ο επιχειρηματικός τομέας καταναλωτικών αγαθών σημείωσε μικρή αύξηση πωλήσεων, παρά τον έντονο δισταγμό που παρουσίασαν οι καταναλωτές στην αγορά οικιακών συσκευών και εργαλείων, είπε ο Forschner. Αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 2 τοις εκατό, στα 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Έπειτα από συναλλαγματικές αναπροσαρμογές, το ποσοστό αυξάνεται στο 3 τοις εκατό. Στον τομέα της ενέργειας και τεχνολογίας κτηρίων, από την άλλη, η αύξηση αντανακλά την αμείωτα υψηλή ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά σπίτια και κτήρια. Ο Forschner δήλωσε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και έπειτα από συναλλαγματικές αναπροσαρμογές, το ποσοστό ανέρχεται στο 13 τοις εκατό.

Επιχειρηματικές εξελίξεις 2022: ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο

«Το ενθαρρυντικό στοιχείο που έχουμε είναι πως όλες οι περιοχές αύξησαν σημαντικά τις πωλήσεις», είπε ο Forschner. «Παρατηρήσαμε ιδιαιτέρως ισχυρή ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του 2022». Στην Ευρώπη, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση του 8% που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10%, έπειτα από την συναλλαγματική αναπροσαρμογή. «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάστηκε περισσότερο απ’ ότι οι υπόλοιπες περιοχές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του, είπε ο Forschner. Στη Βόρεια Αμερική, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό, ενώ ανήλθαν στα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση, έπειτα από τη συναλλαγματική αναπροσαρμογή, ανήλθε σε ποσοστό 11 τοις εκατό, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ όλων των περιοχών του ομίλου της Βosch. Ο Forschner ανέφερε πως η ανάπτυξη της Bosch στον τομέα που αφορά τις λύσεις θέρμανσης και κλιματιστικών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Στη Νότια Αμερική, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις εκεί αυξήθηκαν με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι σε κάθε άλλη περιοχή, κατά 30 τοις εκατό, ή 21 τοις εκατό έπειτα από την συναλλαγματική αναπροσαρμογή. Όπως σημείωσε ο Forschner, «Η δυνατή οικονομία αποτέλεσε παράγοντα-κλειδί και συνέβαλε σε αυτή την αύξηση». Στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός, η αύξηση των πωλήσεων ήταν 12 τοις εκατό, ή 8 τοις εκατό έπειτα από την συναλλαγματική αναπροσαρμογή, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Forschner, η περιοχή επηρεάστηκε θετικά από την ισχυρή ανάπτυξη της Ινδίας. Εν αντιθέσει με την Κίνα, όπου οι αλλαγές στην πολιτική Covid-19, περί τα τέλη του έτους, επιβράδυναν τις επιχειρηματικές εξελίξεις της περιοχής.

Προσωπικό 2022: Σχεδόν 18.000 περισσότεροι εργαζόμενοι

Παγκοσμίως, σχεδόν 420.300 εργαζόμενοι απασχολούνταν στον όμιλο Bosch, έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2022 (ημέρα καταγραφής). Αυτό αντιστοιχεί σε 18.400 περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι, μια αύξηση περίπου της τάξεως του 4%. Η καταμέτρηση προσωπικού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.600 συνεργάτες, σε 133.400 συνολικά. Ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της έρευνας & ανάπτυξης ανήλθε στα 88.400 άτομα, από τα οποία οι 44.000 είναι προγραμματιστές λογισμικού.

Προοπτικές για το 2023: Η παγκόσμια οικονομική άνοδος παρουσιάζει επιβράδυνση

Η Bosch προβλέπει οικονομική επιβράδυνση και αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 2 τοις εκατό το τρέχον έτος. «Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα φανερώνει ήδη κάποια οικονομική δυσχέρεια», είπε ο Forschner. «Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τις επενδύσεις, ιδίως την κατασκευαστική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση». Στην Ευρώπη, αυτό επιδεινώνεται από την αξιοσημείωτη αύξηση του ενεργειακού κόστους, ακόμη και μετά τις πρόσφατες μειώσεις. Στην Κίνα, από την άλλη, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικού Covid, είναι πιθανό να ξεκινήσει μια διαδικασία ανάκαμψης μόλις υποχωρήσουν και τα μεγάλα κύματα μόλυνσης. Σύμφωνα με τον Forschner, η Bosch προβλέπει οικονομική επιβράδυνση σε σημαντικούς τομείς και αναμένει μια συνεχή πίεση κόστους στις αλυσίδες αξίας. Την ίδια στιγμή, πρέπει να διατεθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη που αφορά τις μελλοντικές τεχνολογίες. «Μια καινοτόμος εταιρεία όπως η Bosch πρέπει να κάνει μεγάλες αρχικές επενδύσεις», είπε. Κατά τη διάρκεια του 2023, συνέχισε, η Bosch στοχεύει να αυξήσει τις πωλήσεις της και να βελτιώσει περαιτέρω την κερδοφορία της. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες επίτευξης του μακροπρόθεσμου στόχου μας για περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 7 τοις εκατό», είπε ο Forschner. «Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα διατηρήσουμε ισορροπία – μεταξύ της διασφάλισης της κερδοφορίας και της οικονομικής μας ισχύος από τη μια πλευρά, και των επενδύσεων και πιθανών εξαγορών από την άλλη».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Οκτώβριος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
Κέντρα Λήψης Σημάτων και Λογισμικά Επιτήρησης
Τα συστήματα συναγερμού και τα συστήματα πυρανίχνευσης έχουν έναν και μόνο σκοπό: να ενημερώνουν για μία διάρρηξη, φωτιά ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα να αναλάβουν δράση οι ιδιοκτήτες...
Hikvision Smart Hybrid Light
Η νέα σειρά αναλογικών καμερών 1080p D0T-LTS της Hikvision μάς εισάγει στο Turbo HD 8.0 με νέα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, όπως η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (Two-way-Audio) και ο διπλός...
ELDES ESIM320
Το ESIM320 της ELDES είναι ένας gate controler σχεδιασμένος να προσφέρει προστασία και άνεση στη διαχείριση πύλης και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε είδος κτιρίο...
OPTEX AP-SERIES
Η σειρά αισθητήρων ανιχνευτών εισβολής AP της OPTEX αποτελεί μία πρόσθετη λύση ασφάλειας για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν τον εσωτερικό τους χώρο προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας στο σύστη...