Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πανεπιστήμια: 1.000 ειδικοί φρουροί, πύλες εισόδου και κάμερες
Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάστηκαν οι 3 άξονες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ. Η κυρία Κεραμέως αρχικά εξήγησε ότι πλέον εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου, σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, τα οποία θα πρέπει να εκδώσουν ειδικό κανονισμόΣτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάστηκαν οι 3 άξονες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ. Η κυρία Κεραμέως αρχικά εξήγησε ότι πλέον εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου – εξόδου, σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, τα οποία θα πρέπει να εκδώσουν ειδικό κανονισμό.
Η υπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι αν το ΑΕΙ «δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τότε (αυτή η στάση) θα λαμβάνεται υπόψιν για την ετήσια τακτική επιχορήγησή του». Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, δημιουργείται πλέον τομέας ευθύνης ασφάλειας που θα υπάγεται στον πρύτανη ή σε έναν από τους 4 αντιπρυτάνεις.
Κάμερες και πύλες εισόδου στα πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας στη συνέχεια είπε ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», ενώ σε ό,τι αφορά το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ΑΕΙ υπογράμμισε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών. Τα πρώτα 5 πανεπιστήμια όπου θα λειτουργήσει το νέο σχήμα είναι τα ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια είναι κρίσιμες υποδομές και δημόσιοι χώροι και πως «γι’ αυτό αντιμετωπίζουν απειλές. […] Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιαιτερότητα, βίαιες ομάδες που προκαλούν επεισόδια, καταστρέφουν, επιτίθενται σε καθηγητές, φοιτητές».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να αλλάξει το καθεστώς. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, προβλέπονται:
-διαδικασίες εισόδου – εξόδου
-αξιοποίηση συστημάτων CCTV σε κοινόχρηστους χώρους
-λειτουργία κέντρου λήψης σημάτων σε κάθε ΑΕΙ, συνδεδεμένο με την ΕΛΑΣ
-μνημόνια για διαχείριση καταστροφών και συμβάντων
-συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων
-ανοικτή γραμμή πανεπιστημίων με Αστυνομία και Πυροσβεστική
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/panepistimia-fylaxi-1000-eidikoi-foyroi-kameres