Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σημαντική βελτίωση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Δεκέμβριο
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην ελληνική αγορά στη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2020. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,4 μονάδες από 81 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην ελληνική αγορά στη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2020. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,4 μονάδες από 81 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.
Ωστόσο, η εικόνα του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού ήταν ελαφρά χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν βρισκόταν στις 95 μονάδες. Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού αμβλύνθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν στις -4 μονάδες (από -13 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Ταυτόχρονα, στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση οι ήπια θετικές εκτιμήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+4 μονάδες τον Δεκέμβριο από +3 μονάδες τον Νοέμβριο).
Επιπλέον, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +35 μονάδες τον Δεκέμβριο (από +3 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Ηπιότερα ενισχύθηκαν οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, διαμορφούμενες στις +22 μονάδες από +19 μονάδες τον Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές περιορίστηκαν στις -4 μονάδες (από -6 μονάδες). Τέλος, μόλις το 4% (από 19%) των επιχειρήσεων δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 12% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 25% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 22% (από 9%) παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.
Οικονομικό κλίμα
Συνολικά, στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε οριακά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 91,5 μονάδες, έναντι 91,0 μονάδων τον Νοέμβριο.
Η συγκράτηση του δείκτη, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, ήταν αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης προσδοκιών στη Βιομηχανία, τομέας που αφενός δεν αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του, αφετέρου συνδέεται περισσότερο με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ήταν λιγότερο δυσμενές στο τέλος του 2020.
Ταυτόχρονα, τον Δεκέμβριο σημειώθηκε στην Ελλάδα μικρή ανάκαμψη και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από πέντε μήνες συνεχούς υποχώρησης. «Η επαναλειτουργία φυσικών καταστημάτων σε ορισμένες δραστηριότητες και η εφαρμογή νέων μορφών πωλήσεων όπως ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών παραγγελιών και «παραλαβή στην πόρτα», αναθέρμαναν ελαφρώς την αγορά, αλλά υποκατέστησαν μικρό μόνο μέρος του συνηθισμένου κύκλου εργασιών στην εορταστική περίοδο και σε ορισμένες μόνο κατηγορίες αγαθών» τονίζει το Ινστιτούτο.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σημαντικά τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, καθώς διαμορφώθηκε στις 90,4 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 89,5 μονάδες στην ΕΕ. Η ενίσχυση των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Κατασκευές και η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες χώρες ακόμα και με μερική ή ολική παύση λειτουργίας βασικών κλάδων της οικονομίας και περιορισμό μετακινήσεων, ήταν επαρκής για να αναιρέσει τις οριακές μειώσεις σε Υπηρεσίες και Λιανικό εμπόριο.
Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Ιταλία (+6,8) και στην Ισπανία (+3,3), κινήθηκε ηπιότερα ανοδικά στην Ολλανδία (+2,5) και στη Γαλλία (+2,1), ενώ στη Γερμανία παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1).
Πηγή: http://www.sepe.gr/