Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κίνα: Κάμερες εκτός και εντός σπιτιού για τον έλεγχο του κορωνοϊού
Σύμφωνα με το CNN, αφού ο Ian Lahiffe επέστρεψε στο Πεκίνο, βρήκε μια κάμερα τοποθετημένη στον τοίχο έξω από την πόρτα του διαμερίσματός του
Σύμφωνα με το CNN, αφού ο Ian Lahiffe επέστρεψε στο Πεκίνο, βρήκε μια κάμερα τοποθετημένη στον τοίχο έξω από την πόρτα του διαμερίσματός του. Μετά από ένα ταξίδι στη νότια Κίνα, ο 34χρονος Ιρλανδός και η οικογένειά του έμειναν σε καραντίνα δύο εβδομάδες στο σπίτι τους, ένα υποχρεωτικό μέτρο που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Την ώρα που άνοιξε την πόρτα, συνεργεία εγκαθιστούσαν την κάμερα έξω από το διαμέρισμά του. «Πρόκειται για μια απίστευτη παραβίασητης ιδιωτικής ζωής. Φαίνεται απλά ως μια μαζική λήψη δεδομένων. Και δεν ξέρω πόσο πραγματικά νόμιμο είναι αυτό» είπε. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να δηλώνει ότι οι κάμερες πρέπει να είναι τοποθετημένες έξω από τα σπίτια ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα, αυτό συμβαίνει σε ορισμένες πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τρία άτομα που ανέφεραν την εμπειρία τους με τις κάμερες στο CNN. Πάνω από 20 εκατομμύρια κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε ολόκληρη την Κίνα από το 2017, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV. Αλλά άλλες πηγές κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Σύμφωνα με έκθεση της IHS Markit Technology, που τώρα αποτελεί μέρος της Informa Tech, η Κίνα είχε εγκαταστήσει 349 εκατ. κάμερες παρακολούθησης από το 2018, σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον αριθμό των καμερών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τώρα η πανδημία έφερε τις κάμερες παρακολούθησης πιο κοντά στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων: από τους δημόσιους χώρους στην πόλη μέχρι τις πόρτες των σπιτιών τους – και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, κάμερες παρακολούθησης υπάρχουν ακόμη και μέσα στα διαμερίσματα.
Η Κίνα χρησιμοποιεί ήδη ένα ψηφιακό σύστημα σαν έναν «κώδικα υγείας» για να ελέγχει τις κινήσεις των ανθρώπων και να αποφασίσει ποιος πρέπει να μπει σε καραντίνα. Για την επιβολή της καραντίνας στο σπίτι, οι τοπικές αρχές κατέφυγαν ξανά στην τεχνολογία άρα και τη χρήση καμερών παρακολούθησης. Περιφερειακό γραφείο της κυβέρνησης στην Nanjing, στην ανατολική επαρχία Jiangsu, δήλωσε ότι είχε εγκαταστήσει κάμερες έξω από τις πόρτες των ατόμων που βρίσκονταν σε αυτό-καραντίνα για να τους παρακολουθεί 24 ώρες την ημέρα. Και η κίνηση αυτή «βοήθησε στην εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού και στην αύξηση της αποδοτικότητας της εργασίας» ανέφερε σχετική δημοσίευση στις 16 Φεβρουαρίου στο Weibo, το αντίστοιχο Twitter της Κίνας. Στην επαρχία Χουμπέι, η κυβέρνηση της επαρχίας Wuchongan στην πόλη Qianan δήλωσε επίσης ότι χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης για να παρακολουθεί τους κατοίκους που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της. Στην ανατολική πόλη Hangzhou, η China Unicom, μια κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, βοήθησε τις τοπικές κυβερνήσεις να εγκαταστήσουν 238 κάμερες για να παρακολουθούν τους κατοίκους που βρίσκονται σε καραντίνα από τις 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε η εταιρεία σε δημοσίευση στο Weibo. Κάποιοι Κινέζοι φάνηκαν να αποδέχονται την επιτήρηση, αν και παραμένει ασαφές πόση κριτική εναντίον του μέτρου είναι ανεκτή στο λογοκριμένο και υπό παρακολούθηση Internet της χώρας. Ο Jason Lau, ειδικός σε θέματα απορρήτου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Baptist του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι σε όλη την Κίνα είχαν συνηθίσει την επικρατούσα παρακολούθηση πολύ πριν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι λένε ότι κάμερες έχουν τοποθετηθεί ακόμη και μέσα στα σπίτια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο William Zhou, δημόσιος υπάλληλος, που επέστρεψε στην πόλη Changzhou, στην ανατολική επαρχία Jiangsu, από την πατρίδα του στην επαρχία Anhui στα τέλη Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα, είπε ότι ένας εργαζόμενος της κοινότητας και ένας αστυνομικός ήρθαν στο διαμέρισμά του και έστησαν μια κάμερα που δείχνει στην μπροστινή του πόρτα – από ένα ντουλάπι μέσα στο σπίτι του. Ο Zhou είπε ότι δεν του άρεσε καθόλου αυτή η ιδέα. Ρώτησε τον εργαζόμενο της κοινότητας τι θα ηχογραφούσε η κάμερα και εκείνος του έδειξε τα βίντεο στο smartphone του. Ο Zhou ήταν έξαλλος και ρώτησε γιατί η κάμερα δεν μπορούσε να τοποθετηθεί έξω, και η απάντηση του αστυνομικού ήταν ότι εκεί μπορεί να καταστραφεί.
Τελικά, η κάμερα παρέμεινε παρά την έντονη διαμαρτυρία του. Εκείνο το απόγευμα, ο Zhou είπε ότι κάλεσε τους αρμόδιους του δήμου και το τοπικό κέντρο διοίκησης ελέγχου επιδημίας να παραπονεθεί. Δύο ημέρες αργότερα, δύο υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης εμφανίστηκαν στην πόρτα του, ζητώντας του να κατανοήσει και να συνεργαστεί με τις κυβερνητικές προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας. Του είπαν επίσης ότι η κάμερα θα έβγαζε «σταθερές εικόνες» μόνο όταν η πόρτα του κινείται και δεν θα έγραφε βίντεο ή ήχο. «Η εγκατάστασή της κάμερας στο σπίτι μου είναι μια τεράστια εισβολή στην ιδιωτική μου ζωή» είπε ο ίδιος. «(Η κάμερα) είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία μου. Προσπαθούσα να μην τηλεφωνώ, με τον φόβο ότι η κάμερα θα κατέγραφε τις συνομιλίες μου. Δεν μπορούσα να μην ανησυχώ κάθε φορά που έπεφτα για ύπνο», λέει χαρακτηριστικά. Το κέντρο διοίκησης ελέγχου της επιδημίας στην περιοχή επιβεβαιώνει την χρήση καμερών στο για την επιβολή της καραντίνας στο σπίτι, αλλά δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πώς λειτουργούν οι κάμερες;
Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός σχετικά με τον αριθμό των καμερών που έχουν εγκατασταθεί για την επιβολή της καραντίνας στο σπίτι σε όλη την Κίνα. Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση Chaoyang στο Jilin, μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε ότι είχε εγκαταστήσει 500 κάμερες από τις 8 Φεβρουαρίου. Στο Χονγκ Κονγκ, όσοι έρχονται από διεθνείς αφίξεις υποβάλλονται σε καραντίνα δύο εβδομάδων στο σπίτι και πρέπει να φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι, το οποίο συνδέεται με μια εφαρμογή smartphone που ειδοποιεί τις αρχές εάν απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα ή τα δωμάτια του ξενοδοχείου τους. Η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που παρακολουθεί με GPS την τοποθεσία των ατόμων και στέλνει ειδοποιήσεις όταν εκείνοι εγκαταλείπουν την καραντίνα. Τον περασμένο μήνα, και η Πολωνία λάνσαρε μια εφαρμογή που επιτρέπει σε άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα να στέλνουν selfies για να ενημερώσουν τις αρχές ό,τι μένουν στο σπίτι.
Το νομικό πλαίσιο
Η Κίνα δεν έχει επί του παρόντος συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους. Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας δημοσίευσε ένα ρυθμιστικό σχέδιο για τις κάμερες ασφαλείας το 2016, αλλά το διάταγμα δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον εθνικό νομοθέτη της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν εκδώσει τους δικούς τους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση καμερών. Ο Tong Zongjin, δικηγόρος που εδρεύει στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η εγκατάσταση καμερών έξω από την μπροστινή πόρτα ενός σπιτιού ήταν πάντα μια νόμιμη γκρίζα ζώνη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότερες από 100 οργανώσεις δικαιωμάτων και απορρήτου σε όλο τον κόσμο εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την παρακολούθηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους, δεν υπάρχει πρόβλημα – μπορούν να παρακολουθούν και να αποτρέπουν παράνομες πράξεις. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν στους ιδιωτικούς μας χώρους. Δεν αντέχω τη σκέψη ότι η καθημερινή μας ζωή εκτίθεται εντελώς στον έλεγχο της κυβέρνησης» λέει χαρακτηριστικά ο Zhou.
Πηγή: www.lifo.gr