Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Αυξάνονται οι ψηφιακές επιθέσεις με χρήση RATs σε βιομηχανικά δίκτυα
Σε μια σοβαρή απειλή ασφαλείας για τα βιομηχανικά δίκτυα εξελίσσονται τα νόμιμα εργαλεία απομακρυσμένου ελέγχου (RAT). Τα RATs είναι νόμιμα εργαλεία, που επιτρέπουν σε τρίτους να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές. Συχνά, χρησιμοποιούνται νόμιμα από υπαλλήλους
Σε μια σοβαρή απειλή ασφαλείας για τα βιομηχανικά δίκτυα εξελίσσονται τα νόμιμα εργαλεία απομακρυσμένου ελέγχου (RAT). Τα RATs είναι νόμιμα εργαλεία, που επιτρέπουν σε τρίτους να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε υπολογιστές. Συχνά, χρησιμοποιούνται νόμιμα από υπαλλήλους βιομηχανικών επιχειρήσεων, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, αλλά, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους φορείς, για να αποκτούν πρόσβαση σε στοχευμένους υπολογιστές.
Τα εργαλεία αυτά έχουν εγκατασταθεί στο 31,6% των βιομηχανικών υπολογιστικών συστημάτων ελέγχου (ICS). Ωστόσο, συνήθως παραμένουν απαρατήρητα μέχρι η ομάδα ασφάλειας να παρατηρήσει ότι οι κυβερνοεγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει ένα RAT, είτε για να εγκαταστήσουν κάποιο πρόγραμμα ransomware, είτε ένα λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, είτε για να προσπαθήσουν να υποκλέψουν χρήματα ή απόρρητες πληροφορίες. Αυτή η ανακάλυψη προήλθε από τους ειδικούς ασφάλειας της Kaspersky Lab, οι οποίοι πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε από το Kaspersky Lab ICS CERT, τα RATs είναι άκρως διαδεδομένα σε όλες τις βιομηχανίες: σχεδόν το ένα τρίτο των ICS υπολογιστών που προστατεύονται από προϊόντα της Kaspersky Lab, έχουν εγκατεστημένα RATs. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν ένα στα πέντε RAT είναι προεγκατεστημένο στο ICS λογισμικό. Αυτό τα καθιστά λιγότερο ορατά στους διαχειριστές συστημάτων και ως εκ τούτου, πιο ελκυστικά για τους φορείς απειλής.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν το RAT λογισμικό με τους εξής τρόπους: για να αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο στοχευμένο δίκτυο, για να μολύνουν το δίκτυο με κακόβουλο λογισμικό για λόγους κατασκοπείας, δολιοφθοράς και για παράνομα κέρδη μέσω ransomware ενεργειών ή μέσω πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά στοιχεία που βρίσκονται στο δίκτυο που έχει δεχτεί επίθεση.
Απειλές
Η πιο σημαντική απειλή, που θέτουν τα RATs, είναι η ικανότητά τους να αποκτούν αυξημένα προνόμια στο σύστημα που έχει δεχτεί επίθεση. Στην πράξη, σημαίνει απεριόριστος έλεγχος σε μια βιομηχανική επιχείρηση, ο οποίος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς και μια φυσική καταστροφή. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ψηφιακών επιθέσεων με χρήση RATs, το Kaspersky Lab ICS CERT συνιστά την εφαρμογή των ακόλουθων τεχνικών μέτρων:
– Ελέγξτε τη χρήση εργαλείων απομακρυσμένης διαχείρισης εφαρμογών και συστημάτων που χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό δίκτυο. Αφαιρέστε όλα τα εργαλεία απομακρυσμένης διαχείρισης που δεν απαιτούνται από τη βιομηχανική διαδικασία.
– Πραγματοποιήστε έλεγχο και απενεργοποιήστε τα εργαλεία απομακρυσμένης διαχείρισης που συνοδεύουν το λογισμικό ICS (ανατρέξτε στα σχετικά έγγραφα που συνοδεύουν το λογισμικό για αναλυτικές οδηγίες), υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτούνται από τη βιομηχανική διαδικασία.
– Στενή παρακολούθηση και καταγραφή log events απομακρυσμένης πρόσβασης που απαιτούνται από τη βιομηχανική διαδικασία. Η απομακρυσμένη πρόσβαση πρέπει να απενεργοποιείται από προεπιλογή και να ενεργοποιείται μόνο κατόπιν αιτήματος και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
πηγή: SEPE