Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων χρηστών του Internet βρίσκεται αντιμέτωπο με διαδικτυακές απειλές
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, για τους κινδύνους που υπάρχουν σερφάροντας στο διαδίκτυο με πρώτη θέση την Ουκρανία. Μέσα από στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από την εταιρεία Kaspersky Security Network (KSN) κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, το το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου που βρέθηκε αντιμέτωπος με κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής ανήλθε στο 44%.
Σε ανακοίνωσή της, η Kaspersky επισήμανε ότι κάθε φορά που οι χρήστες συνδέονται στο διαδίκτυο, είναι πιθανό να εκθέτουν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή τους σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στον υπολογιστή ενώ ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν λογισμικό ή περιηγείται σε ιστότοπους που έχουν παραβιαστεί από εγκληματίες.
Έτσι, μόλις ο χρήστης συνδεθεί στο διαδίκτυο, ακόμα και πριν ανοίξει ή κατεβάσει ένα αρχείο ή μία ιστοσελίδα μπορούν οι χάκερς να κάνουν ζημιά στην εκάστοτε συσκευή. Αυτού του είδους οι κακόβουλες επιθέσεις διενεργούνται μέσω προγραμμάτων περιήγησης και αποτελούν διαδικτυακές απειλές.
Με τον τρόπο αυτό, οι χάκερς χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να διεισδύσουν σε συστήματα. Μία από τις πιο συνηθισμένες εξ αυτών είναι η παραβίαση σε προγράμματα περιήγησης και τα plugin τους (drive-by download). Η «μόλυνση» σε αυτήν τη μορφή επίθεσης λαμβάνει χώρα κατά την επίσκεψη σε «μολυσμένο» ιστότοπο, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη και εν αγνοία του.
Μία άλλη συχνή μέθοδος είναι η κοινωνική μηχανική. Αυτές οι επιθέσεις απαιτούν τη συμμετοχή του χρήστη: ο χρήστης, δηλαδή, πρέπει να κατεβάσει ένα κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή του. Αυτό συμβαίνει όταν οι χάκερς κάνουν το θύμα να πιστέψει ότι κατεβάζει ένα νόμιμο πρόγραμμα (π.χ. το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατακόρυφα η αύξηση των email (phishing) των τραπεζών). Στέλνεται ένα link στον εκάστοτε χρήστη, στο οποίο φαίνεται να είναι ίδιο περιβάλλον με της τράπεζας στην οποία συνεργάζεται. Ο χρήστης πατάει τον σύνδεσμο και έτσι έχει λάβει το κακόβουλο λογισμικό στην συσκευή του.
Χρήσιμες Συμβουλές
Σύμφωνα με την Kaspersky, πέρα από μία αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση προστασίας που μπορούν να αναζητήσουν οι χρήστες μέσα από την εταιρεία, τους προτρέπει να κάνουν τα εξής:
Σάρωση των λήψεων τους για τυχόν κακόβουλο λογισμικό.
Να γίνεται έλεγχος των συνδέσμων πριν το άνοιγμά τους, κάνοντας κλικ μόνο σε συνδέσμους που είναι βέβαιοι ότι ο προορισμός είναι ασφαλής και αξιόπιστος (συνήθως έχουν μπροστά το https).
Δημιουργία ισχυρών και ασφαλών κωδικών πρόσβασης και αποφυγή των διπλότυπων. Οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν ασφαλή διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ούτως ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζονται όλους τους λογαριασμούς και τους κωδικούς πρόσβασης.
Περιορισμός των προσπαθειών σύνδεσης με την ενεργοποίηση της λειτουργίας κλειδώματος του λογαριασμού τους μετά από περιορισμένο αριθμό προσπαθειών.
Έλεγχος ύπαρξης ενδείξεων υποκλοπής phishing σε μηνύματα κειμένου, emails και άλλες επικοινωνίες.
Πηγή: https://www.csii.gr/ena-arketa-megalo-pososto-ellinon-christon-toy-internet-vrisketai-antimetopo-me-diadiktyakes-apeiles/