Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ για κυβερνοασφάλεια από Κομισιόν
Σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την κυβερνοασφάλεια, η οποία αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως το 2020 και στόχο την θωράκιση επιχειρήσεων και βιομηχανίας προτείνει σήμερα η Κομισιόν και ψηφίζει αργότερα μέσα στη μέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ΣτρασβούργοΣύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την κυβερνοασφάλεια, η οποία αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως το 2020 και στόχο την θωράκιση επιχειρήσεων και βιομηχανίας προτείνει σήμερα η Κομισιόν και ψηφίζει αργότερα μέσα στη μέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Η οδηγία έχει στόχο τον τερματισμό του κατακερματισμού της σχετικής αγοράς σε επίπεδο ΕΕ και δημιουργεί ένα δίκτυο ομάδων παρέμβασης για περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια των υπολογιστών σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την ταχεία αντίδραση στις απειλές και τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο.
Επίσης, θεσπίζει μια «Ομάδα Συνεργασίας» μεταξύ των κρατών μελών, με σκοπό την υποστήριξη και διευκόλυνση της στρατηγικής συνεργασίας καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών, και την καλλιέργεια πνεύματος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
Επιπλέον η Κομισιόν ξεκινά αξιολόγηση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον η εντολή και η ικανότητα του ENISA εξακολουθούν να επαρκούν ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του για στήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειες αύξησης της ανθεκτικότητάς τους έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.
Το σημερινό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη δρομολόγηση της πρώτης ευρωπαϊκής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η ΕΕ θα επενδύσει €450 εκατομμύρια ευρώ στη σύμπραξη αυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Παράγοντες της αγοράς κυβερνοασφάλειας, εκπροσωπούμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (ECSO), αναμένεται να επενδύσουν τρεις φορές περισσότερο.
Στη σύμπραξη αυτή θα μετέχουν επίσης μέλη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δημόσιων αρχών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.
Στόχος είναι η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας στα αρχικά στάδια της διαδικασίας έρευνας και καινοτομίας και η εξεύρεση λύσεων για θέματα κυβερνοασφάλειας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι μεταφορές και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Ο επίτροπος Έτινγκερ υπογράφει σήμερα τη σύμπραξη με τον ECSO στο Στρασβούργο (φωτογραφίες και βίντεο γύρω στις 12.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης).
Με το 80% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να έχουν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις και τα περιστατικά να αυξάνονται κατά 38% παγκοσμίως, μέσα στο 2015, η Κομισιόν λαμβάνει πρωτοβουλία να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία όλων όσων δραστηριοποιούνται σε θέματα κυβερνοασφάλειας και να προωθήσει την ανάπτυξη καινοτόμων και ασφαλών τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών στην ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε σχετικά:
« Χωρίς εμπιστοσύνη και ασφάλεια είναι αδύνατον να υπάρξει Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών, οι οποίες είναι όλο και περισσότερο περίπλοκες και δεν γνωρίζουν σύνορα. Σήμερα, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να θωρακίσουμε καλύτερα την Ευρώπη έναντι των επιθέσεων αυτών και για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ικανότητες για την οικοδόμηση και επέκταση της ψηφιακής οικονομίας μας.»
Ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε τα εξής: « Η Ευρώπη χρειάζεται υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτά και διαλειτουργικά προϊόντα και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Δίνεται μια σημαντική ευκαιρία στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη και τους φορείς κυβερνοασφάλειας να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να ανταλλάσσουν γνώσεις, πληροφορίες και εμπειρογνωσία ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι των κυβερνοαπειλών. Η σύμπραξη-ορόσημο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η οποία υπεγράφη σήμερα με τον σχετικό κλάδο, αποτελεί σημαντικό βήμα».
Το σημερινό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη δρομολόγηση της πρώτης ευρωπαϊκής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η ΕΕ θα επενδύσει 450 εκατ. ευρώ στη σύμπραξη αυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020».
Παράγοντες της αγοράς κυβερνοασφάλειας, εκπροσωπούμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (ECSO), αναμένεται να επενδύσουν τρεις φορές περισσότερο.
Στη σύμπραξη αυτή θα μετέχουν επίσης μέλη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δημόσιων αρχών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.
Στόχος είναι η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας στα αρχικά στάδια της διαδικασίας έρευνας και καινοτομίας και η εξεύρεση λύσεων για θέματα κυβερνοασφάλειας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι μεταφορές και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει επίσης διάφορα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς κυβερνοασφάλειας.
Επί του παρόντος, μια εταιρεία πληροφορικής πρέπει να ακολουθεί διαφορετικές διαδικασίες πιστοποίησης για να μπορεί να πωλεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από μία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την πιθανότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πλαισίου πιστοποίησης των προϊόντων ασφάλειας στον τομέα της πληροφορικής.
Πολυάριθμες καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη διακρίνονται στις εξειδικευμένες αγορές (π.χ. κρυπτογράφηση) καθώς και σε πατροπαράδοτες αγορές με νέα επιχειρηματικά μοντέλα (π.χ. αντιϊκό λογισμικό), αλλά συχνά δεν μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και θα εξετάσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ.
Πηγή: http://www.real.gr