Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Επιβραδύνεται, παγκοσμίως, ο ρυθμός αύξησης των επιθέσεων DDoS
Μία τάση εκτόνωσης δείχνουν οι επιθέσεις DDoS ήδη από τα τέλη του 2020, με τη διαπίστωση αυτή να επιβεβαιώνεται και για το μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα του 2021. Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS, που εντοπίστηκαν το 4ο τρίμηνο του 2020, αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Μία τάση εκτόνωσης δείχνουν οι επιθέσεις DDoS ήδη από τα τέλη του 2020, με τη διαπίστωση αυτή να επιβεβαιώνεται και για το μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα του 2021. Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS, που εντοπίστηκαν το 4ο τρίμηνο του 2020, αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι 31% μικρότερος σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020, ενώ και το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε επίσης πτώση, σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Αυτή η εκτόνωση, σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky, μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του κόστους των κρυπτονομισμάτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, καθώς και στις αρχές του 2020, ο αριθμός των προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2020 η τάση άλλαξε, με την ποσότητα αυτής της μορφής κακόβουλου λογισμικού να αυξάνεται ελαφρώς και να φτάνει στο αποκορύφωμά της το 4ο τρίμηνο.
“Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακοί εγκληματίες ίσως χρειαστεί να “επαναπρογραμματίσουν” ορισμένα botnets, ώστε οι C&C servers, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις DDoS, να μπορούν να επαναπρογραμματίζουν τις μολυσμένες συσκευές και να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για να εξορύξουν κρυπτονομίσματα”, σημειώνει σχετική μελέτη της Kaspersky.
Αντίθετες τάσεις
“Η αγορά επιθέσεων DDoS επηρεάζεται, επί του παρόντος, από δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή εργασία των διαδικτυακών πόρων, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις επιθέσεις DDoS μια κοινή επιλογή για τους κακόβουλους φορείς. Ωστόσο, με την άνοδο των τιμών των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να είναι πιο επικερδές να “μολύνουν” ορισμένες συσκευές με miners”, εξηγούν οι αναλυτές.
Προστασία
Για να παραμείνουν προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:
“- Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών, που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
– Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθάει τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
– Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS”.
Πηγή: sepe.gr