Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η πρώτη ψηφιακή δικτατορία στον κόσμο
Η Κίνα οικοδομεί μια ψηφιακή δικτατορία για να ασκήσει τον έλεγχο των 1.4 δισεκατομμυρίων πολιτών της. Για μερικούς, η “κοινωνική πίστωση” θα φέρει προνόμια, για άλλους τιμωρία.
Αυτό που μπορεί να ακούγεται σαν ένα δυστοπικό όραμα για το μέλλον ήδη συμβαίνει στην Κίνα. και αναστατώνει τις ζωές των ανθρώπων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα το αποκαλεί “κοινωνική πίστη” και λέει ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2020.
Μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με το επίσημο σχέδιο του Κόμματος, «θα επιτρέψει στους αξιόπιστους πολίτες να περιπλανιούνται ελεύθερα κάτω από τον ουρανό, ενώ θα δυσκολεύει τους μη αξιόπιστους να κάνουν ένα απλό βήμα».
Η “κοινωνική πίστωση” είναι σαν μια προσωπική βαθμολογία για κάθε έναν από τα 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της Κίνας. Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, κάθε πολίτης ξεκινάει με βάση βαθμολογίας από 800. Σε άλλα προγράμματα είναι 900.
Αυτοί που έχουν κορυφαίες “βαθμολογίες πολιτών” όπως η Dandan έχουν προνόμια VIP σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια, φθηνά δάνεια και ταχεία είσοδο στα καλύτερα πανεπιστήμια και θέσεις εργασίας.
Εκείνοι που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο μπορούν να αποκλειστούν από την κοινωνία να μην μπορούν να ταξιδέψουν ή να πάρουν θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Το σύστημα θα ενισχυθεί με τα τελευταία συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Κίνα προσπαθεί να έχει ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Οι κάμερες παρακολούθησης θα είναι εξοπλισμένες με αναγνώριση προσώπου, σάρωση σώματος και γεωγραφική παρακολούθηση συνεχώς για κάθε πολίτη.
Δείτε αναλυτικά κάνοντας ένα κλικ (εδώ) τον τρόπο λειτουργίας