Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η SPACE HELLAS επικεφαλής ευρωπαϊκού έργου στην κυβερνοάμυνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προς χρηματοδότηση την πρόταση που υπέβαλε η Space Hellas, ως επικεφαλής σύμπραξης 15 φορέων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προς χρηματοδότηση την πρόταση που υπέβαλε η Space Hellas, ως επικεφαλής σύμπραξης 15 φορέων, για ένα νέο φιλόδοξο έργο έρευνας και ανάπτυξης, με τον τίτλο PANDORA: Cyber Defence Platform for Real-Time Threat Hunting, Incident Response and Information Sharing.
Το PANDORA είναι ένα από τα πρώτα 16 έργα που εντάσσονται στο EDIDP (European Defense Industrial Development Programme), το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για συγχρηματοδότηση έργων R&D στον τομέα της άμυνας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι € 7,6 εκ. και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση € 6,8 εκΣκοπός του PANDORA είναι η ανάπτυξη ενός ανοιχτού συστήματος λογισμικού για την ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία τερματικών (endpoint protection) και την ανταλλαγή πληροφοριών (threat intelligence sharing)Η κοινοπραξία του PANDORA, της οποίας η Space Hellas είναι συντονιστής, απαρτίζεται από αμυντικές βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Συγκεκριμένα, οι φορείς είναι: Thales Hellas, Infili Technologies, Orion Innovations (Ελλάδα), Ubitech (Κύπρος), Naval Group, Gatewatcher (Γαλλία), GMVIS SkySoft, INESC TEC, CINAMIL (Πορτογαλία), CTTC (Ισπανία), AIT (Αυστρία), ΗM EI, CyberServices (Ουγγαρία), Thales Belgium, NVISO (Βέλγιο). Η Ελληνική συμμετοχή στο έργο ανέρχεται στο 38% επί του προϋπολογισμούΗ τεχνολογική λύση του PANDORA απευθύνεται πρωτίστως σε κυβερνητικούς φορείς στον τομέα της άμυνας, ενώ καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της πρότασης, αλλά και του έργου εν γένει, είναι η ενεργός υποστήριξή του από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία συμμετέχουν στο PANDORA, όχι μόνο ως τελικοί χρήστες/αποδέκτες, αλλά και ως συγχρηματοδότες.
Το PANDORA έχει εξάλλου άμεση συνάφεια με το διακρατικό έργο «Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform (CTISP)» το οποίο εκτελείται στο πλαίσιο του προγράμματος PESCO και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑΣτην επιτυχία της πρότασης συνέβαλε αποτελεσματικά η εποικοδομητική συνεργασία της Space Hellas, με τους εμπλεκόμενους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.2/2Το σύστημα του PANDORA θα δοκιμαστεί σε δύο σενάρια χρήσης, συγκεκριμένα στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων σύγχρονης φρεγάτας (βλ. εικόνα) και των στρατιωτικών δικτύων αισθητήρων.
Η Διεύθυνση R&D της Space Ηellas έχει να επιδείξει πολλά επιτυχημένα έργα, αναγνωρισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σημαντικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα, υψηλού κύρους. Η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην έρευνα και την ανάπτυξη, αξιοποιεί τεχνολογικά επιτεύγματα, ευκαιρίες και την υψηλή τεχνογνωσία της για να δημιουργεί καινοτόμες λύσεις με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.