Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η άνοδος των κυβερνοεπιθέσεων στην Ευρώπη και το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας
Μέρα με τη μέρα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες μετακινούνται στο διαδίκτυο. Η απομακρυσμένη εργασία, οι αγορές μέσω διαδικτύου και η κοινωνικοποίηση μέσω μιας οθόνης, έγιναν ξαφνικά η νέα πραγματικότητα. Εκτός από τον Covid-19, η αυξανόμενη διασύνδεση και η εμφάνιση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχουν προκαλέσει αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.
Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Σύμφωνα με την ENISA, η άνοδος των εν λόγω τεχνολογιών έχει κάνει ακόμα πιο πολύπλοκες τις κυβερνοεπιθέσεις και τον αρνητικό αντίκτυπο στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις ακόμα μεγαλύτερο. Η έρευνα του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών, έφερε νέα στοιχεία. Η ENISA προειδοποίησε ότι αυτή η τάση, του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων και, ως εκ τούτου, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των επιθέσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως οι κρίσιμες υποδομές και ο βιομηχανικός τομέας έχουν υποστεί εξίσου μεγάλη ζημιά το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην Ευρώπη.
Οι ευαίσθητες πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ αυτών των οργανισμών, αποτελούν έναν ελκυστικό στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες. Ως εκ τούτου, η διεξαγωγή τακτικών ελέγχων ασφαλείας για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών τρωτών σημείων, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξαλειφθούν οι υλικές απώλειες και ο κύκλος παραγωγής να συνεχίσει αδιάκοπα.
Η Ελλάδα τη φετινή χρόνια φαίνεται πως βρέθηκε στο στόχαστρο των κυβεροεγκληματιών, καθώς ανέβηκε σε μια από τις υψηλότερες θέσεις της λίστας (5) ως προς τον αριθμό των επιθέσεων σε βιομηχανικά συστήματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση, με το 32% των βιομηχανικών συστημάτων να έχουν υποστεί κάποιου είδους επίθεση.
Δεν είναι όμως μόνο τα βιομηχανικά συστήματα αυτά που «υποφέρουν» από τις εν λόγω επιθέσεις. Πολλές μεγάλες εταιρίες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχτεί πλήγματα από κυβερνοεπιθέσεις. Ένα παράδειγμα είναι αυτό των ΕΛΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αντιμετώπισαν τον περασμένο μήνα κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά τους συστήματα μέσω κακόβουλου λογισμικού.
Καθώς η παγκόσμια κοινότητα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, οι κακόβουλοι παράγοντες αυξάνουν τις προσπάθειές τους να επιτεθούν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ως απάντηση, η άσκηση Locked Shields, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη διεθνής άσκηση κυβερνοάμυνας. Χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες για την εκπαίδευση εθνικών ομάδων σε ένα περιβάλλον που βασίζεται σε ρεαλιστικά σενάρια. Για την προετοιμασία αυτής της άσκησης χρειάστηκαν περισσότεροι από έξι μήνες. Στόχος της ήταν να ενισχύσει τη συλλογική πολιτική κυβερνοάμυνας της Συμμαχίας και να δοκιμάσει τις δεξιότητες των Συμμάχων. Οι συμμετέχοντες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν την ικανότητά τους να προστατεύουν τα εθνικά πολιτικά και στρατιωτικά συστήματα πληροφορικής και κρίσιμες υποδομές.
Η άσκηση Locked Shields 2022 υπέβαλε περίπου 5.500 εικονικά συστήματα σε περισσότερες από 8.000 επιθέσεις. Ωστόσο, η άσκηση θεωρείται σημαντική όχι τόσο για το μέγεθός της όσο για την πολυπλοκότητά της. Οι εμπλεκόμενες ομάδες έπρεπε όχι μόνο να αποδείξουν την ικανότητά τους να προστατεύουν τις κρίσιμες υποδομές μιας φανταστικής χώρας, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους στην αναφορά λεπτομερειών σχετικά με την κατάσταση στο ψηφιακό πεδίο μάχης, στην εκτέλεση στρατηγικών αποφάσεων και στην επίλυση νομικών και πληροφοριακών επιχειρησιακών προκλήσεων