Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
O OHE βλέπει επιδείνωση κρίσεων στους επόμενους 6 μήνες
Η έκθεση «Alert, Early Warning and Readiness» που δημοσιεύεται σε εξαμηνιαία βάση, προειδοποίησε για την ενδεχόμενη κατάρρευση της Λιβύης, ένα νέο πραξικόπημα στο Μπουρούντι, την κατάληψη περισσότερων εδαφών από ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν και το Μαλί και τον κίνδυνο λιμού – λόγω της ξηρασίας – στην ΑιθιοπίαΗ έκθεση «Alert, Early Warning and Readiness» που δημοσιεύεται σε εξαμηνιαία βάση, προειδοποίησε για την ενδεχόμενη κατάρρευση της Λιβύης, ένα νέο πραξικόπημα στο Μπουρούντι, την κατάληψη περισσότερων εδαφών από ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν και το Μαλί και τον κίνδυνο λιμού – λόγω της ξηρασίας – στην Αιθιοπία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αποτυχία σύναψης μιας πολιτικής συμφωνίας στη Λιβύη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θα προκαλέσει πιθανόν ρήξη μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και του στρατού, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.
«Απούσης μιας νόμιμης κυβέρνησης, η Λιβύη ενδεχομένως θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν κλιμακούμενο εμφύλιο πόλεμο, χάνοντας κάθε πιθανότητα επίτευξης σταθερότητας ή πολιτικής λύσης στο εγγύς μέλλον», υπογραμμίζεται.
Παράλληλα, στην Αφρική, η Νιγηρία και οι γειτονικές χώρες θα δυσκολευτούν να σταματήσουν νέες σφαγές από μέρους των ισλαμιστών μαχητών της Μπόκο Χαράμ, ενώ οι αξιωματικοί των στρατών της θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Πέρα από την Μπόκο Χαράμ, οι ένοπλες δυνάμεις της περιοχής διαπράττουν επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε άμαχο πληθυσμό, όπως εξωδικαστικές δολοφονίες, αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανισμούς και βιασμούς», σημειώνει η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ.
Επιπρόσθετα στην έκθεση γίνεται αναφορά στις ανεπάρκειες της ειρηνευτικής δύναμης στο Μαλί, που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυβέρνηση, αλλά και στην αδυναμία αυτής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα.
Η ανθρωπιστική βοήθεια παγκοσμίως θα συνεχίσει να είναι ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενη, περιορισμένη, ενώ οργανώσεις αρωγής αναμένεται να συνεχίσουν να γίνονται στόχος επιθέσεων, όπως στο Αφγανιστάν, όπου στις 3 Οκτωβρίου ένα αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι ειδικοί προβλέπουν αποκλιμάκωση είτε τη διατήρηση στο ίδιο επίπεδο έντασης των συγκρούσεων στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική επέμβαση στη Συρία αναμένεται να ελαττώσει την εμπλοκή της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι στους οποίους αναφέρεται η έκθεση αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο κατά 1,9 εκατ.
Όμως ο αριθμός αυτός παραμένει πολύ μικρότερος από τους ανθρώπους που θα χρειαστούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές, ειδικά αυτές που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα σημάνει πως 500.000 άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια, ενώ επιπλέον 4,1 εκατ. διατρέχουν κίνδυνο στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς και αρκετά ακόμη εκατομμύρια στην ανατολική Αφρική.
Πηγή: http://www.ethnos.gr