Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι χρήστες Android πρέπει να επιλέγουν πολύ προσεκτικά τα security app που χρησιμοποιούν.
Ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών AV-Comparatives χρησιμοποίησε 2.000 από τα πιο συνηθισμένα, «in the wild», δείγματα κακόβουλου λογισμικού που στοχεύουν Android συσκευές, για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των περίπου 250 εφαρμογών στο Google PlayΟ ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών AV-Comparatives χρησιμοποίησε 2.000 από τα πιο συνηθισμένα, «in the wild», δείγματα κακόβουλου λογισμικού που στοχεύουν Android συσκευές, για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των περίπου 250 εφαρμογών στο Google Play, που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν συσκευές Android από τις απειλές του κυβερνοχώρου. Μονάχα 80 εφαρμογές ανταποκρίθηκαν στις βασικές απαιτήσεις των δοκιμών, ανιχνεύοντας κατ’ ελάχιστο το 30 τοις εκατό των απειλών και, παράλληλα, καταγράφοντας μηδενικά false positives για μερικές από τις πιο δημοφιλείς και ασφαλείς εφαρμογές στο Google Play. Συνολικά, μόνο 23 εφαρμογές κατέγραψαν 100 τοις εκατό επιτυχία στην ανίχνευση του κακόβουλου κώδικα.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών του AV-Comparatives επιβεβαιώνει και ο Tomáš Foltýn, Security Writer στην ESET: «Στο Google Play υπάρχουν πολλές εφαρμογές μεταμφιεσμένες ως λύσεις ασφάλειας…Αντί να κρατούν τις συσκευές ασφαλείς από Trojans, ransomware και άλλες απειλές, στην πραγματικότητα ταλαιπωρούν τους χρήστες με ανεπιθύμητες διαφημίσεις».
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση του AV-Comparatives, υπάρχει μία ομάδα προγραμματιστών, οι «hobby developers», που αντί να αναπτύσσουν αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εφαρμογών με στόχο το κέρδος, ή για λόγους δημοσιότητας. Ο οργανισμός επισημαίνει ακόμη, ότι οι αξιολογήσεις χρηστών και/ή ο αριθμός των λήψεων δεν αποτελούν απαραίτητα κατάλληλους δείκτες σχετικά με την αξιοπιστία μίας εφαρμογής. «Οι περισσότερες από τις 250 εφαρμογές που εξετάσαμε εμφάνιζαν υψηλή βαθμολογία στο κατάστημα Google Play. Ομοίως, μια πλαστή εφαρμογή μπορεί να έχει εγκατασταθεί πολλές φορές πριν διαπιστωθεί ότι είναι απάτη».
Σε σχετικό άρθρο του στο WeliveSecurity, ο Tomáš Foltýn συμβουλεύει τους χρήστες Android να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το security app που θα εγκαταστήσουν στη συσκευή τους. Σύμφωνα με τον Foltýn, ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ασφαλείς οι χρήστες τόσο από malware όσο και από κακόβουλες εφαρμογές, είναι να χρησιμοποιούν μόνο αξιόπιστες εφαρμογές από γνωστούς κατασκευαστές, που διαθέτουν εμπειρία και αποδεδειγμένα αποτελέσματα στο χώρο του mobile security.