Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ποιες πλατφόρμες δεν εμπιστεύονται οι χρήστες για τη διαφύλαξη του απορρήτου
Οι περισσότερες καθημερινές ενέργειες, που πραγματοποιούν οι χρήστες στο Διαδίκτυο, μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση ψηφιακού αποτυπώματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διεύθυνση IP, σχόλια, φωτογραφίες και γεωγραφικές ετικέτες ή βιομετρικά δεδομένα, που συνάγονται από αυτές τις φωτογραφίεςΟι περισσότερες καθημερινές ενέργειες, που πραγματοποιούν οι χρήστες στο Διαδίκτυο, μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση ψηφιακού αποτυπώματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διεύθυνση IP, σχόλια, φωτογραφίες και γεωγραφικές ετικέτες ή βιομετρικά δεδομένα, που συνάγονται από αυτές τις φωτογραφίες.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι χρήστες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ενεργά για το απόρρητο και την ασφάλεια των λογαριασμών τους και προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα τους, όπου είναι δυνατόν. Η Kaspersky διερεύνησε για ποιες υπηρεσίες και πλατφόρμες ανησυχούν περισσότερο οι χρήστες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότεροι πελάτες ανησυχούν για την ασφάλεια δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας (21,2%) και το επίπεδο απορρήτου της Google (18,3%). Μεταξύ των πιο δημοφιλών αιτημάτων απορρήτου ήταν οι ρυθμίσεις Google για Android (11,1%), κανόνες ασφαλείας για λειτουργικό σύστημα Android (7,3%) και ρυθμίσεις WhatsApp για Android (5,9%).
“Οι χρήστες του Διαδικτύου αφήνουν ψηφιακά αποτυπώματα, όταν χρησιμοποιούν διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Οι σωστές ρυθμίσεις απορρήτου στις ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον αριθμό των ιχνών σας στο διαδίκτυο και να αναλάβετε τον έλεγχο των πληροφοριών σας”, αναφέρει η Kaspersky.
Social media
Όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, οι χρήστες είδαν συχνότερα τις σελίδες ασφαλείας του Facebook σε διάφορες πλατφόρμες (15,7%). Το Instagram ήταν το δεύτερο κοινωνικό δίκτυο με τις περισσότερες αναθεωρήσεις, όσον αφορά τον αριθμό των αιτημάτων για ρυθμίσεις ιδιωτικότητας – το συνολικό μερίδιο των προσφυγών του ήταν 9,9%.
Το TikTok κατέλαβε την τρίτη θέση με μερίδιο 8,1% των αιτημάτων για ρυθμίσεις ασφαλείας. Λαμβάνοντας υπόψη το μηνιαίο ενεργό κοινό του είναι τέσσερις φορές μικρότερο από το Facebook (689 εκατ. έναντι 2,9 δισ.), οι αριθμοί δείχνουν ότι το απόρρητο, που προσφέρει το TikTok, απασχολεί επίσης τους χρήστες.
Μεταξύ των υπηρεσιών messenger, οι χρήστες ανησυχούν περισσότερο για το επίπεδο ασφάλειας του WhatsApp – το μερίδιο των αιτημάτων σχετικά με την πολιτική ασφαλείας του ήταν 13,9%.
Προστασία δεδομένων
Η Kaspersky έχει ετοιμάσει μια σύντομη λίστα ελέγχου για να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε όλες τις πλατφόρμες:
“- Ο δημόσιος χώρος αποθήκευσης στο cloud δεν είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, όπως σαρώσεις διαβατηρίων ή μια λίστα κωδικών πρόσβασης. Η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσετε αυτά τα δεδομένα σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο.
– Η ιδιωτική περιήγηση, όπως στο Kaspersky Internet Security, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την παρακολούθηση στο Διαδίκτυο.
– Κρατήστε την κύρια διεύθυνση email και τον αριθμό τηλεφώνου σας ιδιωτικά. Είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε έναν επιπλέον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να αγοράσετε μια επιπλέον κάρτα SIM για χρήση σε διαδικτυακές αγορές και άλλες καταστάσεις, που απαιτούν να μοιραστείτε τα δεδομένα σας με αγνώστους.
– Ελέγξτε τα δικαιώματά σας για εφαρμογές για κινητά και επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης. Είναι καλύτερο να αποφύγετε την εγκατάσταση επεκτάσεων προγράμματος περιήγησης, εκτός αν τις χρειάζεστε πραγματικά. Ελέγξτε προσεκτικά τα δικαιώματα που τους δίνετε.
– Ασφαλίστε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας με συνθηματικά ή κωδικούς πρόσβασης. Η ασφαλής επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κωδικούς πρόσβασης ή βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας για να κλειδώσετε τηλέφωνα, tablet και υπολογιστές”.