Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Στο επίκεντρο του Συνεδρίου Πυροπροστασίας Κατασκευών η προστασία της ανθρώπινης ζωής
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε ομιλητές, διοργανωτές και ακροατήριο.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε ομιλητές, διοργανωτές και ακροατήριο. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε στις 7-8 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Το διήμερο Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Οι σύνεδροι, μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη υπουργείων, Πυροσβεστικής και Δημόσιων Οργανισμών, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις 23 παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές, Έλληνες και ξένους. Μεταξύ τους ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, πιστοποιημένοι πυρομηχανικοί του εξωτερικού, μελετητές και σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας έναντι φωτιάς, εκτίμησης κινδύνου και πιστοποίησης συστημάτων-υλικών, μηχανικοί και στελέχη τεχνικών εταιρειών.
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Περιβάλλοντος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, χαιρέτισε το 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη, απευθύνθηκε στο κοινό του συνεδρίου η Δρ. Σοφία Κάρμα.
Το συνέδριο κάλυψε αφενός σημαντικά θέματα για την πυροπροστασία κτιρίων στην Ελλάδα, αφετέρου είχε διεθνή χαρακτήρα με ομιλητές από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σιγκαπούρη, διεθνείς εταιρείες και με επισκέπτες εκτός Ελλάδος.
Σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν ο πλουραλισμός των εισηγήσεων από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες διεθνούς κύρους, μάχιμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη από ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς, ασφαλιστικές εταιρείες και από την ελληνική παραγωγή, που έδωσαν το στίγμα της πυροπροστασίας στην Ελλάδα, και από την πλευρά της νομοθεσίας, των εργαστηρίων δοκιμών φωτιάς στον Ελληνικό χώρο, αλλά και της πρακτικής στις μεταλλικές κατασκευές, αλλά και σε συστήματα προσόψεων και πυράντοχων θυρών και των προβλημάτων στη ζώνη μίξης δασών οικισμών.
Η θεματολογία του Συνεδρίου δεν περιορίστηκε στο Ελληνικό Κανονιστικό Πλαίσιο αλλά έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμπειρίας από καταξιωμένους ομιλητές, πυρομηχανικούς με σημαντικότατη εμπειρία, οι οποίοι έδωσαν απόψεις για την πολιτική εκκένωσης κτιρίων, τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις πυροπροστασίας για προσόψεις και τη συμπεριφορά τους, το σημαντικό ρόλο των αρχιτεκτόνων σε έναν ολιστικό σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη του και την πυροπροστασία, τεχνικές προσομοίωσης με εφαρμογή και στη ζώνη μίξης δασών οικισμών, αλλά και στον ρόλο των πυρομηχανικών σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, και με παράδειγμα εφαρμογής κανονισμών, μέσα από τη νομοθεσία και με μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής.
Εκ μέρους του ΕΛΙΠΥΚΑ ο Πρόεδρος του ΔΣ. Δρ. Γ. Κοντούλης, παρουσίασε το Ινστιτούτο, τους σκοπούς του και τις προτάσεις του για βιώσιμη και ασφαλή ανάπτυξη, μέσα από ένα εφαρμόσιμο μοντέλο ελέγχων πυρασφάλειας προδιαγραφών-μελετών-κατασκευών, πιστοποίησης συστημάτων-προσώπων και διεύρυνση του Κανονιστικού πλαισίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις ζωνών μίξης δασικών με οικιστικές περιοχές. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου δόθηκαν από το ΕΛΙΠΥΚΑ προτάσεις για μια μεθοδολογία ελέγχου συμμόρφωσης με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας σε Υφιστάμενα Κτίρια, αλλά και ολοκληρωμένη πρόταση του Διευθυντή του ΕΛΙΠΥΚΑ, Γ. Μυλωνάκη, για πρότυπα αξιολόγησης συνδέοντας την εποπτεία της αγοράς με τους ελέγχους, τις μελέτες και την εκπαίδευση των Μηχανικών.
Από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τις παρεμβάσεις των συνέδρων τονίστηκε η ανάγκη άμεσης και συντονισμένης επίλυσης των προβλημάτων της πυροπροστασίας των κατασκευών. Το ΕΛΙΠΥΚΑ με την μέχρι σήμερα πορεία του και το συνέδριο απέδειξε ότι μπορεί να οργανώσει και να συντονίσει αυτή την προσπάθεια και να είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής των φορέων με τον ίδιο σκοπό.
Το 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών, ως μια δυναμική συνάντηση εταιρειών και φορέων στον ευρύτερο χώρο της Πυροπροστασίας κτιρίων και κατασκευών, πέτυχε τον εμπλουτισμό των γνώσεων, την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικής δράσεων και την ενίσχυση της δικτύωσης όλων των ενδιαφερομένων, σχετικά με την πυροπροστασία των κατασκευών και την προστασία, μέσω αυτών, της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.