Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Συγκροτήθηκε και… προπονείται η εθνική ομάδα χάκερ!
Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βολεϊ, πόλο, είναι μόνο μερικές από τις πολλές εθνικές ομάδες που εκπροσωπούν την χώρα μας ανά τον κόσμο και φέρνουν επιτυχίες. Ωστόσο δίπλα σε αυτές φιγουράρει πλέον και μια… διαφορετική εθνική, αυτή των χάκερ!
Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βολεϊ, πόλο, είναι μόνο μερικές από τις πολλές εθνικές ομάδες που εκπροσωπούν την χώρα μας ανά τον κόσμο και φέρνουν επιτυχίες. Ωστόσο δίπλα σε αυτές φιγουράρει πλέον και μια… διαφορετική εθνική, αυτή των χάκερ!
Η ομάδα των «καλών χάκερ» συγκροτήθηκε ήδη και προπονείται, ώστε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge 2018», ο οποίος αποσκοπεί στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της προστασίας και της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.
Ο διαγωνισμός ECSC ’18, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15-17 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA-European Union Agency for Network and Information Security), ο οποίος λειτουργεί ως το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών.
Η ελληνική αποστολή, η οποία υποστηρίζεται και φέτος από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, συγκροτήθηκε -όπως και πέρυσι- με ευθύνη του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Ξενάκη.
Από 14 έως 25 ετών οι συμμετέχονες
Η ομάδα αποτελείται από δέκα νέους 14 έως 25 ετών, οι οποίοι ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Από τότε μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα παιδιά που προκρίθηκαν, ξεκίνησαν εντατικές προπονήσεις, με δοκιμασίες «χάκινγκ» και εκπαίδευση, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση και την εξάσκησή τους στις σύγχρονες απειλές, τα κενά ασφαλείας και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι χάκερ για την παράκαμψη των συστημάτων ασφάλειας.
Στη φετινή ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες και μη χάκερ, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και μαθητές, που ασχολούνται με το χάκινγκ. Η προετοιμασία των συμμετεχόντων συντονίζεται από τον Κωνσταντίνο Βαβούση, διευθυντή του Secnews.gr και πραγματοποιείται από ειδικούς της κοινότητας χάκερ «Hack the box community» και της ομάδας Greunion. Ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση και στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης της ομάδας έχουν, επίσης, τα στελέχη της ADACOM και της εταιρείας UBITECH. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνεχίζουν να προπονούνται, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού τον Οκτώβριο στο Λονδίνο.
Ο πρώτος διαγωνισμός «European Cyber Security Challenge» πραγματοποιήθηκε το 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή έξι ομάδων προερχόμενων από κράτη, το 2016 ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Γερμανία με τη συμμετοχή δέκα εθνικών ομάδων, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας με τη συμμετοχή 15 ομάδων.
πηγή: https://www.newsit.gr/