DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
8 Ιουλίου 2022 10:53

Τι είναι το Pharming και πώς να προστατευτείτε

ds 1 a2cfabbf

Το Pharming είναι μια απάτη που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να εγκαταστήσουν κακόβουλο κώδικα σε προσωπικούς υπολογιστές ή διακομιστές. Πρόκειται για μια πιο περίπλοκη τεχνική από το phising, καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων για την κλοπή προσωπικών πληροφοριών και δεν απαιτεί πάντα από τους χρήστες να προβαίνουν σε μη αυτόματες ενέργειες.

Ο κακόβουλος κώδικας που εμπλέκεται σε επιθέσεις Pharming αλλάζει τις πληροφορίες της διεύθυνσης IP, κάτι που παραπέμπει τους χρήστες σε ψεύτικους ιστότοπους χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους. Μόλις ανακατευθυνθούν σε αυτούς τους ψεύτικους ιστότοπους, οι χρήστες καλούνται να εισαγάγουν προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη κλοπής ταυτότητας ή οικονομικής απάτης.

Οι επιτιθέμενοι στοχεύουν κυρίως πελάτες τραπεζών ή άλλων συστημάτων ανταλλαγής νομισμάτων. Αυτή η τακτική είναι επιτυχής, επειδή επιτρέπει στους χάκερ να διεισδύσουν σε πολλές συσκευές ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτείται οι χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν αμφίβολο σύνδεσμο email ή σε ύποπτη διαφήμιση.

Όταν ο χάκερ επιτίθεται σε προσωπικούς υπολογιστές, στέλνει ένα email με έναν κωδικό που τροποποιεί τα αρχεία κεντρικού υπολογιστή. Μόλις διεισδύσουν τα αρχεία κεντρικού υπολογιστή, μπορούν να ανακατευθύνουν τις διευθύνσεις URL σε μια ψεύτικη έκδοση του ιστότοπου που το άτομο σκοπεύει να επισκεφθεί αντικαθιστώντας τη νόμιμη διεύθυνση IP με μια ψεύτικη. Ακόμα κι αν ο χρήστης πληκτρολογήσει τη σωστή διεύθυνση URL, η σελίδα θα ανακατευθυνθεί. Αυτοί οι ιστότοποι μιμούνται την εμφάνιση πραγματικών τοποθεσιών, επομένως οι χρήστες ενδέχεται να αγνοούν ότι είναι θύματα.

Μια πολύ πιο ακραία εκδοχή του pharming είναι η επίθεση στον διακομιστή DNS – oι διακομιστές DNS ουσιαστικά μεταφράζουν ονόματα τομέα σε διευθύνσεις IP. Αυτός ο διακομιστής μπορεί να χειριστεί χιλιάδες έως εκατομμύρια αιτήματα URL χρηστών του Διαδικτύου, που σημαίνει ότι κάθε χρήστης ανακατευθύνεται εν αγνοία του σε ψεύτικες σελίδες. Αυτή η μεγάλης κλίμακας απειλή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή οι επηρεαζόμενοι χρήστες μπορούν να γίνουν θύματα παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μια ασφαλή και χωρίς κακόβουλο λογισμικό συσκευή.

Ποια είναι τα σημάδια μιας επίθεσης Pharming;

• Μικρές αλλαγές στη διεύθυνση URL ή έναν ιστότοπο – τροποποιημένα γραφικά, τυπογραφικά λάθη, αλλαγμένα λογότυπα ή χρώματα.

• Μη ασφαλής σύνδεση: Οι ιστότοποι Pharming χρησιμοποιούν συχνά http αντί για https στη διεύθυνση URL, υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση δεν είναι ασφαλής.

• Ασυνήθιστος λογαριασμός ή μη εξουσιοδοτημένη τραπεζική δραστηριότητα.

• Μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές κωδικού πρόσβασης.

• Άγνωστες εφαρμογές ή λήψεις στη συσκευή.

Οι επιπτώσεις μιας επίθεσης Pharming σε εταιρείες και μεμονωμένους χρήστες

Απώλεια δεδομένων: Εάν υποψιάζεστε ότι ένας εισβολέας απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία σύνδεσής σας μέσω μιας επίθεσης Pharming, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασής σας και να λάβετε μέτρα για την προστασία των επηρεαζόμενων λογαριασμών.

Έκθεση της συσκευής σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα: Αν δεν χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο εργαλείο εντοπισμού ιών, ενδέχεται να μην παρατηρήσετε τη διαδικασία αυτή.

Οικονομική κλοπή ή απάτη: Ιδιαίτερα σύνηθες για ιστότοπους που μιμούνται τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Data Ally προτείνει λύσεις για την προστασία απέναντι σε μια επίθεση Pharming

• Διαγραφή της προσωρινής μνήμης DNS.

• Εκτέλεση ενός προγράμματος προστασίας.

• Εάν υπάρχει πιθανότητα παραβίασης του διακομιστή, επικοινωνήστε με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας.

• Εγκατάσταση VPN για ασφαλή διαδικτυακή περιήγηση.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design