Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Οκτωβρίου 2018 11:43

Χανιά: Αντιδρούν στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία

b5f8337e92ef09a87eb2a9ac8db871e6 XL ec0d8a71

Αντίθετες στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία δηλώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου, τονίζοντας..

Αντίθετες στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία δηλώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι η παιδαγωγική διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με αστυνομοκρατούμενες πρακτικές, με το πρόσχημα της αποφυγής φθορών, ειδικά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕ Ρεθύμνου, η νομιμοποίηση της χρήσης κάμερας εθίζει στην κουλτούρα της παρακολούθησης και αποτελεί ακραίο μέτρο καταστολής, καθώς το σχολείο θα έπρεπε να είναι ένας χώρος όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητα και η συνείδηση των παιδιών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου Ιωάννη Μαρκαντέ, δεν έχει τεθεί προς το παρόν τέτοιο ζήτημα που να αφορά σε τοποθέτηση καμερών.  Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία τονίζει ότι τα σχολικά κτήρια είναι αρμοδιότητα των δήμων και αυτοί αποφασίζουν για τη διασφάλιση της ασφάλειας των κτηριακών συγκροτημάτων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, στο παρελθόν μεμονωμένες σχολικές μονάδες είχαν τοποθετήσει κάμερες, αυτές έπαψαν να λειτουργούν και κάποιες καταστράφηκαν.

«Εμείς ως διεύθυνση είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτηση καμερών ή καταγραφικών συστημάτων στις σχολικές μονάδες. Σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα και ερωτηθούμε εμείς θα δηλώσουμε την αντίθεση μας με οποιαδήποτε μορφή καταγραφής της σχολικής ζωής εντός ή εκτός του ωραρίου. Ως διεύθυνση δευτεροβάθμιας δεν το επιθυμούμε να συμβεί, επαναλαμβάνω όμως ότι τα σχολεία ανήκουν στους δήμους», ανέφερε ο κ. Μαρκαντές.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της ΕΣΕ Ρεθύμνου:

Έχει ανοίξει και στο Ρέθυμνο η συζήτηση μεταξύ Δήμου και συλλόγων γονέων σε σχέση με την τοποθέτηση συστημάτων βιντεοσκόπησης στα σχολεία. Το πρόσχημα είναι η αποφυγή φθορών στην «περιουσία» του δημοσίου τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί, ενώ το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την καταγραφή από κλειστό κύκλωμα υπό προϋποθέσεις και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Πίσω από τα προσχήματα και τις νομικές διατάξεις κρύβονται τακτικές Μεγάλου Αδελφού που καταστρατηγούν και τις εναπομείνασες προσωπικές και εργασιακές ελευθερίες.

Το σχολείο θα έπρεπε να είναι ενας χώρος όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητα και η συνείδηση των παιδιών. Η νομιμοποίηση της χρήσης κάμερας εθίζει στην κουλτούρα της παρακολούθησης και αποτελεί ακραίο μέτρο καταστολής. Η παιδαγωγική διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με αστυνομοκρατούμενες πρακτικές (ή τουλάχιστον θα έπρεπε). Ακόμα και μια κάμερα που δεν καταγράφει (;) δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και αναστέλλει την ελευθερία λόγου και πράξης.

Μας ανησυχεί παράλληλα που έχουν λόγο για τα σχολεία φορείς άσχετοι με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, γονείς και μαθητές να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν δυναμικά σε όποιες πρακτικές αστυνόμευσης και παρακολούθησης. Όχι μόνο δε θέλουμε κάμερες στα σχολεία αλλά σχολεία ανοιχτά για όλη την κοινωνία. Χωρίς καγκελα και λουκέτα. Να αποτελούν χώρους πολιτισμού και παιδείας όλες τις ώρες και για όλους.

πηγή: https://www.efsyn.gr/afieromata/efkriti

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...