Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
15 Μαρτίου 2018 16:10

Kaspersky Lab: Ευπάθειες ασφαλείας στις «έξυπνες» κάμερες

d4536232f3a99a108d3fdf9e17b9779a XL 39f68692

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab έχουν ανακαλύψει πολλές ευπάθειες ασφάλειας στις δημοφιλείς «έξυπνες» κάμερες που χρησιμοποιούνται συχνά ως baby monitors ή για εσωτερική επίβλεψη ασφάλειας τόσο σε σπίτια όσο και σε γραφεία.

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab έχουν ανακαλύψει πολλές ευπάθειες ασφάλειας στις δημοφιλείς «έξυπνες» κάμερες που χρησιμοποιούνται συχνά ως baby monitors ή για εσωτερική επίβλεψη ασφάλειας τόσο σε σπίτια όσο και σε γραφεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ελαττώματα που ήρθαν στο φως θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε ηχητικά και video feeds από τις κάμερες, να απενεργοποιήσουν από απόσταση τις συσκευές αυτές, και να εκτελέσουν arbitrary κακόβουλο κώδικα μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων.

Οι σύγχρονες «έξυπνες» κάμερες περιέχουν έναν προηγμένο αριθμό λειτουργιών που παρέχουν στους χρήστες διάφορες ευκαιρίες: οι άνθρωποι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως προηγμένα baby monitor ή ως συστήματα παρακολούθησης που εντοπίζουν εισβολείς, όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι ή στο γραφείο.

Προηγούμενη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από πολλούς άλλους ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας έδειξε ότι οι «έξυπνες» κάμερες γενικά τείνουν να περιέχουν ευπάθειες ασφάλειας σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ωστόσο, στις τελευταίες έρευνές τους, οι ειδικοί της Kaspersky Lab αποκάλυψαν κάτι εξαιρετικό: όχι μόνο μία, αλλά μια ευρεία γκάμα «έξυπνων» καμερών βρέθηκαν ευάλωτες σε μια σειρά σοβαρών απομακρυσμένων επιθέσεων. Αυτό οφείλεται σε ένα επισφαλές σχεδιασμένο cloud-backbone σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά για να επιτρέψει στους κατόχους των συσκευών αυτών να έχουν πρόσβαση από απόσταση στις συσκευές τους.

Με την εκμετάλλευση αυτών των ευπαθειών, κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να εκτελέσουν τις ακόλουθες επιθέσεις:

Πρόσβαση σε βίντεο και ηχητικά feeds από οποιαδήποτε κάμερα που είναι συνδεδεμένη με την ευπαθή υπηρεσία cloud.

Απομακρυσμένη απόκτηση root access σε μια κάμερα και χρήση της ως σημείο εισόδου για περαιτέρω επιθέσεις σε άλλες συσκευές σε τοπικά και εξωτερικά δίκτυα.

Απομακρυσμένη μεταφόρτωση και εκτέλεση arbitrary κακόβουλου κώδικα στις κάμερες.

Κλοπή προσωπικών πληροφοριών, όπως λογαριασμοί χρηστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την αποστολή ειδοποιήσεων σε χρήστες.

Απομακρυσμένο κλείδωμα των ευπαθών καμερών.

Μετά την ανακάλυψη, οι ερευνητές της Kaspersky Lab επικοινώνησαν και ανέφεραν τις ευπάθειες στην Hanwha Techwin, την κατασκευάστρια εταιρεία των επηρεαζόμενων καμερών. Τη στιγμή της δημοσίευσης, ορισμένα τρωτά σημεία είχαν ήδη διορθωθεί και τα υπόλοιπα θα επιδιορθωθούν σύντομα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Όλες αυτές οι επιθέσεις ήταν εφικτές επειδή οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι κάμερες αλληλεπιδρούν με την cloud υπηρεσία ήταν επισφαλής και ανοικτός σε σχετικά εύκολη παρέμβαση. Διαπίστωσαν επίσης ότι η αρχιτεκτονική της cloud υπηρεσίας ήταν ευάλωτη σε εξωτερικές παρεμβολές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιες επιθέσεις ήταν δυνατές μόνο αν οι εισβολείς ήξεραν τον αύξοντα αριθμό της κάμερας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο παράγονται οι σειριακοί αριθμοί είναι σχετικά εύκολος να ανακαλυφθεί μέσω απλών brute-force επιθέσεων: το σύστημα εγγραφής της κάμερας δεν είχε brute-force προστασία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί της Kaspersky Lab κατάφεραν να εντοπίσουν περίπου 2.000 ευάλωτες κάμερες να εργάζονται στο Διαδίκτυο, αλλά αυτές ήταν μόνο οι κάμερες που είχαν τη δική τους διεύθυνση IP, επομένως ήταν άμεσα διαθέσιμες μέσω του Διαδικτύου. Ο πραγματικός αριθμός ευάλωτων συσκευών πίσω από routers και firewalls μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερoς.

Προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky Lab συμβουλεύει τους χρήστες τα εξής:

Αλλάζετε πάντα τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε έναν πολύπλοκο και μην ξεχνάτε να τον ανανεώνετε τακτικά.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας των συνδεδεμένων συσκευών πριν αγοράσετε άλλη μία «έξυπνη» συσκευή για το σπίτι ή το γραφείο. Οι πληροφορίες σχετικά με τις ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν και έχουν επιδιορθωθεί είναι συνήθως διαθέσιμες στο διαδίκτυο και είναι συχνά εύκολο να εντοπιστούν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report, Μάιος 2024

    Security Report, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
  • AI κάμερες και καταγραφικά

    AI κάμερες και καταγραφικά

    Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
  • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

    Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
  • Βία κατά των Γυναικών

    Βία κατά των Γυναικών

    Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
  • Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Maxhub Open Days από την PartnerNET

    Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
  • Hikvsion HiWatch

    Hikvsion HiWatch

    To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...