Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Tα προβλήματα κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο
Το “Global Cyber Security Capacity Centre”, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), διενήργησε από τις 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στην Κύπρο σε σχέση με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, βάσει επιστημονικού μοντέλου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο.Το “Global Cyber Security Capacity Centre”, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), διενήργησε από τις 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στην Κύπρο σε σχέση με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, βάσει επιστημονικού μοντέλου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο (Capacity Maturity Model for Nations – CMM).
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σε σχέση με την αξιολόγηση και αναθεώρηση της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέχοντας αντικειμενική πληροφόρηση και καλύτερη κατανόηση όσον αφορά στους τομείς όπου θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων εμπλεκομένων μερών, από οργανισμούς του δημόσιου τομέα, νομοθέτες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αρχές επιβολής του νόμου, τον τομέα της άμυνας, πανεπιστήμια, μη-κυβερνητικών οργανισμών, παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τράπεζες, καθώς και την καθοδηγητική ομάδα για την ανάπτυξη της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας.
Η αξιολόγηση έγινε, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της προώθησης σειράς ενεργειών εντός του 2017 από τον Επίτροπο για την αναθεώρηση της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που άρχισε να υλοποιείται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Όπως σημειώνεται, η αναθεώρηση της Στρατηγικής καθίσταται απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα λόγω του δυναμικού περιβάλλοντος στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας και των τεχνολογικών εξελίξεων.
Η αναθεώρηση της Στρατηγικής καθίσταται, επίσης, αρκετά επίκαιρη λαμβάνοντας υπόψη ότι o Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει λάβει πρόσφατα εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία και ανάπτυξη της “Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας”, δηλαδή της εθνικής Αρχής για την ασφάλεια δικτύων και συστημάτων πληροφοριών, η οποία θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία του εθνικού Computer Security Incident Response Team (CSIRT). Η δημιουργία και λειτουργία του εθνικού CSIRT υπό την εποπτεία του Επιτρόπου, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο 2016, στη βάση ειδικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτές οι δύο δομές θα αποτελέσουν, όπως αναφέρεται, τη βασική υποδομή του κράτους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τον κυβερνοχώρο και ειδικότερα, για την προστασία των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα βοηθήσουν στην ετοιμασία συστάσεων προς την κυβέρνηση, για τη βελτίωση των υφιστάμενων δυνατοτήτων του κράτους, ενώ θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και την προτεραιοποίηση των απαραίτητων δράσεων.
Ο Επίτροπος θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της έκθεσης, για να καθοδηγήσει την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των επιπέδων κυβερνοασφάλειας της Κύπρου, ως θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά και ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου με τη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, τόσο για τους χρηστές των νέων τεχνολογιών όσο και για τους υφιστάμενους και νέους επενδυτές εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή newsit.gr