Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Σε λειτουργία το online σύστημα της ΥΠΑ για τα drones
Προσβάσιμο μέσω των www.hcaa.gr και www.ypa.gr είναι πλέον το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την υποστήριξη του κανονισμού πτήσεων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), γνωστών ως drones. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, γίνεται η δήλωση των ιπτάμενων τηλεχειριζόμενων συσκευών, η καταχώρηση των στοιχείων ενός χειριστή..Προσβάσιμο μέσω των www.hcaa.gr και www.ypa.gr είναι πλέον το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την υποστήριξη του κανονισμού πτήσεων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), γνωστών ως drones. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, γίνεται η δήλωση των ιπτάμενων τηλεχειριζόμενων συσκευών, η καταχώρηση των στοιχείων ενός χειριστή ή κατόχου drone, όπως και η υποβολή σχεδίου πτήσεις, εφόσον αυτό απαιτείται σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο σχετικός κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους.
Η είσοδος στο νέο σύστημα γίνεται με το όνομα χρήστη και το συνθηματικό που χρησιμοποιεί ο πολίτης για τη σύνδεσή του στο Taxis. Έτσι, η ΥΠΑ (μέσω της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων) πιστοποιεί άμεσα όποιον επιθυμεί να εγγραφεί στο νέο μητρώο ή να υποβάλει ένα αίτημα.
Η καταχώριση των στοιχείων ενός χειριστή ή κατόχου ΣμηΕΑ καθώς και των συσκευών του γίνεται online. Τα στοιχεία αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα, μετά την υποβολή τους, προς διεκπεραίωση. Η ΥΠΑ σημειώνει ότι, εκτός από τη χρονική αμεσότητα, η παραπάνω μέθοδος προσφέρει στους πολίτες μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια. Τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλονται μεταφέρονται με ασφάλεια στις βάσεις δεδομένων του υπολογιστικού κέντρου της ΥΠΑ, «όπου και η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη και διασφαλισμένη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Σε κάθε αίτησή τα αντίγραφα των απαιτούμενων δικαιολογητικών επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, ώστε να εξοικονομείται χρόνος (έως ότου παραληφθούν τα πρωτότυπα από την υπηρεσία, εάν αυτό απαιτείται), αλλά και να αποφεύγεται η αποστολή συνημμένων μέσω email, διαδικασία που δεν παρέχει την ίδια ασφάλεια. Επίσης ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή του και εάν απαιτούνται κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά.
Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους -ακόμη και χωρίς εγγραφή στο μητρώο της ΥΠΑ- να ενημερώνονται άμεσα για τις περιοχές όπου απαγορεύονται πτήσεις drones. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με λεπτομερείς και αναλυτικούς χάρτες όπου φαίνονται ως απλά σχήματα οι βασικοί περιορισμοί και προειδοποιήσεις που ισχύουν για τα drones στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Το νέο σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα, σε όσους χειριστές υποχρεώνονται από τον κανονισμό να υποβάλουν σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ πριν πετάξουν το drone τους, να το κάνουν είτε καθορίζοντας οπτικά την περιοχή ενδιαφέροντος πάνω σε χάρτη (σχεδιάζοντας με το ποντίκι του υπολογιστή ή με το δάκτυλο στο κινητό ή το tablet), είτε δίνοντας τις αριθμητικές συντεταγμένες για την κάθε πτήση τους. Επιπλέον, μπορούν να προσδιορίσουν αν η πτήση τους είναι επιτρεπτή στο συγκεκριμένο χώρο και κατά τη χρονική περίοδο μέσα στην οποία θα διεξαχθεί και σε αντίθετη περίπτωση ενημερώνονται άμεσα για τις απαγορεύσεις ή τις προειδοποιήσεις που ισχύουν στην περιοχή ενδιαφέροντος. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα χωρο-χρονικής συνδιαχείρισης του εναερίου χώρου ΣμηΕΑ με αρχές και φορείς, που σύμφωνα με τον κανονισμό μπορούν να θέτουν διάφορους ειδικούς περιορισμούς στην ελληνική επικράτεια – όπως η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ.
ΠΗΓΗ: news247.gr