Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ενισχύει τον στρατιωτικό της ρόλο η Γερμανία
Μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στις παγκόσμιες συγκρούσεις θέλει να έχει η Γερμανία, κάτι που θα απαιτήσει αύξηση των αμυντικών της δαπανών και ενίσχυση των στρατευμάτων της, σύμφωνα με τα σχέδια για την πρώτη μετά από μια δεκαετία αναθεώρηση της πολιτικής της χώρας για την ασφάλειαΜεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στις παγκόσμιες συγκρούσεις θέλει να έχει η Γερμανία, κάτι που θα απαιτήσει αύξηση των αμυντικών της δαπανών και ενίσχυση των στρατευμάτων της, σύμφωνα με τα σχέδια για την πρώτη μετά από μια δεκαετία αναθεώρηση της πολιτικής της χώρας για την ασφάλεια.
Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης που έχει στα χέρια του το Bloomberg, η”«αναγέννηση των πολιτικών των κλασσικών δυνάμεων» αυξάνει «τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ κρατών, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της γειτονιάς της, όπως δείχνει το παράδειγμα των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη τη συγκεκριμένη πρόταση, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες και ηγετικό ρόλο, αντανακλώντας «τον αυξημένο ρόλο» της Γερμανίας «στην διεθνή πολιτική ασφαλείας», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο στηρίζει επίσης την περαιτέρω συνένωση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Η τελευταία «λευκή βίβλος» της Γερμανίας, που υιοθετήθηκε το 2006, περιγράφει τη χώρα μόνο ως έναν «αξιόπιστο εταίρο» στις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές.
Αν και εκφράζονται προειδοποιήσεις για την ανάγκη αυτοεπιβαλόμενης στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης και για ενέργειες σε συντονισμό με τους εταίρους της Γερμανίας, το έγγραφο περιγράφει μια μεταβαλλόμενη άποψη ως προς τις εξωτερικές προκλήσεις –από τη Ρωσία μέχρι τους πρόσφυγες- η οποία ήδη ωθεί την Μέρκελ και την κυβέρνησή της προς μια πιο επιθετική στάση. Αυτή περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ, την παροχή βοήθειας στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και την ηγεσία του τάγματος του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία στο πλαίσιο της αντίδρασης έναντι του Πούτιν.
Σημειώνεται πως η Γερμανία δαπανά περίπου το 1,2% του ΑΕΠ της στην άμυνα και η Μέρκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «μένουν πολλά ακόμα να γίνουν» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2%.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή σύγκλιση και εύρος κρίσεων και συγκρούσεων, έτσι οι αμυντικές δαπάνες και η ενίσχυση του στρατού πρέπει να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.
EURO2DAY.GR