Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
5 Κοινά Λάθη Απορρήτου και Ασφάλειας που κάνετε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Σε αυτήν την εποχή που βασίζεται στα δεδομένα, χρήστες εμπλουτίζουν ενεργά το ψηφιακό τοπίο, δίνοντας εθελοντικά πληροφορίες τους στον διαδικτυακό κόσμο. Από το Instagram και το Twitter έως το Facebook και το TikTok, οι χρήστες μοιράζονται πτυχές της προσωπικής τους ζωής, προτιμήσεις,αντιπάθειες, ενδιαφέροντά. Πολύ συχνά, οι πληροφορίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ψηφιακή και σωματική τους ευημερίαΣε αυτήν την εποχή που βασίζεται στα δεδομένα, χρήστες εμπλουτίζουν ενεργά το ψηφιακό τοπίο, δίνοντας εθελοντικά πληροφορίες τους στον διαδικτυακό κόσμο.
Από το Instagram και το Twitter έως το Facebook και το TikTok, οι χρήστες μοιράζονται πτυχές της προσωπικής τους ζωής, προτιμήσεις,αντιπάθειες, ενδιαφέροντά. Πολύ συχνά, οι πληροφορίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ψηφιακή και σωματική τους ευημερία.
Η σύνδεση στο διαδίκτυο φέρνει ευκαιρίες και εμπόδια. Από τη μία πλευρά, μπορείτε να κάνετε έρευνα, να εργαστείτε, να αγοράσετε προϊόντα και να επικοινωνήσετε με άλλους.
Από την άλλη, αντιμετωπίζετε ατελείωτη παρακολούθηση από τεχνολογικούς κολοσσούς, παραπληροφόρηση και έκθεση σε κυβερνοεγκληματίες οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε πληροφορία εναντίον σας.
Ακολουθούν τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που πιθανότατα κάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακινδυνεύοντας την ιδιωτικότητά και την οικονομική σας ευημερία.
Επαναχρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον 12-χαρακτήρων, μη προβλέψιμο και μοναδικό κωδικό πρόσβασης με κεφαλαία, πεζά, χαρακτήρες, που δεν θέλετε να τον θυμάστε κάθε φορά.
Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι η κλειδαριά και το κλειδί για τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ένας ισχυρός κωδικός για κάθε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση των απειλών σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων ή εξαπάτησης στο διαδίκτυο.
Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση του κειμένου, αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τους λογαριασμούς και αλλάξτε τους κωδικούς σε αυτούς που μοιράζονται τα ίδια διαπιστευτήρια σύνδεσης.
Παρακάμπτετε τα απαραίτητα στοιχεία ασφαλείας
Παρά τις πολλαπλές καμπάνιες για ευαισθητοποίηση σχετικά με παραβιάσεις δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεις, οι χρήστες δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια διασφάλισης των λογαριασμών. Δυστυχώς, ούτε με τις βασικές ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας όπως οι λειτουργίες ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) ή πολλαπλών παραγόντων (MFA).
Χρειάζεται μόνο 1 λεπτό για να ρυθμίσετε το 2FA για τον λογαριασμό σας στο Facebook. Με την απλή ενεργοποίησή του, γλιτώνετε από έναν μεγάλο «πονοκέφαλο», εάν τα διαπιστευτήριά σας καταλήξουν σε λάθος χέρια.
Επιπλέον, ελέγξτε τη δημόσια κατάσταση του λογαριασμού σας. Είναι πραγματικά απαραίτητο να έχουν όλοι πρόσβαση στις πληροφορίες που δημοσιεύετε, όπως οι φωτογραφίες και η τοποθεσία σας;
Μπορείτε να βρείτε έναν αναλυτικότερο οδηγό για το πώς να προστατεύσετε το απόρρητό σας στο Facebook.
Κοινοποιείτε υπερβολικά προσωπικά δεδομένα και γεγονότα ζωής σας
Η υπερβολική κοινή χρήση στο διαδίκτυο είναι μια πράξη για την οποία είμαστε όλοι ένοχοι. Δε λέμε ότι δεν πρέπει να μοιράζεστε πληροφορίες, όμως θα πρέπει να διατηρήσετε ιδιωτικά τα: αριθμό τηλεφώνου, γενέθλια και email. Έτσι, μειώνετε τις πιθανότητες να γίνετε στόχος απατεώνων και κυβερνοεγκληματιών που θέλουν κλέψουν τα δεδομένα σας.
Σκεφτείτε να παραλείψετε τις καταστάσεις check-in. Αυτή η φαινομενικά αθώα πράξη μπορεί να ενημερώσει ένα κακόβουλο άτομο όταν πηγαίνετε για δείπνο με φίλους και οικογένεια ή πηγαίνετε διακοπές. Ο δράστης μπορεί να σας ακολουθήσει ή να διαρρήξει το σπίτι σας ή ακόμα χειρότερα.
Σκεφτείτε διπλά πριν δημοσιεύσετε ή μοιραστείτε πληροφορίες και αναρωτηθείτε εάν ή πώς αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας κάποια στιγμή. Φυσικά, μην μοιράζεστε ποτέ τραπεζικά δεδομένα, δεδομένα πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις κατοικίας ή κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αποφύγετε να δημοσιεύετε πάρα πολλές φωτογραφίες. Αυτό δεν θα σας εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι εταιρείες συχνά ελέγχουν το προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την πρόσληψη. Επομένως, εαν ψάχνετε μια νέα δουλειά, αναθεωρήστε τα άλμπουμ σας ή τουλάχιστον κάνετε ορισμένες από τις φωτογραφίες ιδιωτικές.
Παραλείπετε να ελέγξετε τις φωτογραφίες σας με ετικέτα
Είστε υπεύθυνοι για τα δεδομένα και τις φωτογραφίες που δημοσιεύετε στο προφίλ σας. Αλλά έχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ανάρτηση στην οποία έχετε επισημανθεί για τη διαδικτυακή σας φήμη; Μπορείτε πάντα να ελέγχετε για ρυθμίσεις , ώστε να αποτρέψετε τυχόν ενοχλητικές φωτογραφίες με ετικέτα να καταλήξουν στο προφίλ σας.
Δέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους
Το να έχετε εκατοντάδες άτομα στη λίστα των φίλων σας είναι μεγάλη υπόθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δίνοντας πρόσβαση σε αγνώστους στις αναρτήσεις σας με προσωπικά στοιχεία και την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μαζί σας, είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος συνδυασμός.
Ο διαδικτυακός κόσμος δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια – είναι γεμάτος με κακόβουλα άτομα που εκμεταλλεύονται άτομα που έχουν εμπιστοσύνη όπως εσείς. Κινδυνεύετε να γίνετε ευάλωτοι από απόπειρες phishing, απατεώνες και απατεώνες ρομαντικών σχέσεων.
Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και κάντε έναν προληπτικό καθαρισμό της λίστας των φίλων σας. Εάν βρείτε ύποπτα ή άγνωστα άτομα, αφαιρέστε τα και μπλοκάρετε τα αμέσως.
Πολύ σημαντικό να έχετε ένα λογισμικό ασφαλείας για πλήρη προστασία στα κοινωνικά δίκτυα. Το Bitdefender Total Security, προστατεύει όλες τις συσκευές από κακόβουλο λογισμικό χωρίς συμβιβασμούς στην ταχύτητα. Τα προσωπικά σας στοιχεία και τα αρχεία σας παραμένουν ασφαλή από όλα τα είδη ηλεκτρονικών απειλών ενώ διατηρείται η περιήγηση σας προσωπική.
Πηγή: https://bitdefender.gr/blog/pente-koina-lathi-aporrhtou-kai-asfaleias/