Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η κυβερνοασφάλεια, η κυριότερη πρόκληση για τους CEOs παγκοσμίως
Ως παγκόσμια πρόκληση, που απειλεί την εταιρική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, αναγνωρίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) ανά τον κόσμο την εθνική και εταιρική κυβερνοασφάλεια.
Ως παγκόσμια πρόκληση, που απειλεί την εταιρική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, αναγνωρίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) ανά τον κόσμο την εθνική και εταιρική κυβερνοασφάλεια. Εκτός από την ψηφιακή ασφάλεια, οι κυριότερες προκλήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τους CEOs, είναι οι ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας εξαιτίας των αλλαγών στην τεχνολογία, οι ηθικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι εισοδηματικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα της EY, CEO Imperative Study 2019, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 200 CEOs, 100 ανώτερων θεσμικών επενδυτών και 100 ανεξάρτητων μελών Διοικητικών Συμβουλίων. Μεταξύ άλλων, η έρευνα αποτυπώνει τις ανησυχίες των CEOs για το πώς θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το ένα τρίτο των διευθυνόντων συμβούλων (34%) πιστεύει ότι η εταιρική δομή τύπου C-suite είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για τις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες, που θα δημιουργηθούν κατά την επόμενη δεκαετία. Για το λόγο αυτό, οι CEOs και τα ΔΣ αλλάζουν την εικόνα των διοικητικών μοντέλων, με την προσθήκη πολλών διευθυντικών θέσεων τα τελευταία χρόνια, όπως αυτήν του Διευθυντή Καινοτομίας (Chief Innovation Officer), του Διευθυντή Ψηφιακών Συστημάτων (Chief Digital Officer) και του Διευθυντή Στρατηγικής (Chief Strategy Officer).
Νέα στελέχη
Οι προσθήκες και οι αλλαγές στη δομή C-suite βρίσκονται ακόμα υπό σχεδιασμό, με το 72% των CEOs να εκτιμά ότι θα προσθέσει θέσεις ή θα αλλάξει αντικείμενο σε ρόλους στη δομή C-suite, ενώ το 82% των μελών ΔΣ αναφέρει ακριβώς το ίδιο. Οι πέντε κυριότερες νέες δυνατότητες που πρέπει να ενταχθούν στη δομή C-suite και είναι σημαντικές για τη συνεχή ανάπτυξη των εταιρειών, σύμφωνα με τους CEOs, είναι: ο ψηφιακός μετασχηματισμός (55%), η καινοτομία (53%), η τεχνητή νοημοσύνη (43%), η επιστήμη των δεδομένων (data science – 33%), και η επιστήμη της συμπεριφοράς (behavioral science – 25%).
Θεσμικοί επενδυτές
Στο μεταξύ, η στάση μιας επιχείρησης απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις εξελίσσεται σε ένα ολοένα και πιο σημαντικό επενδυτικό κριτήριο. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) να αναφέρουν ότι η ενεργοποίηση των CEOs επί των παγκόσμιων προκλήσεων έχει ληφθεί υπόψη για τις αποφάσεις σε θέματα χρηματοδότησης τα τελευταία δύο χρόνια. Το 83% των επενδυτών τονίζει, μάλιστα, ότι η στάση των εταιρειών απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις θα γίνει πιο σημαντικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων την επόμενη πενταετία.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη ΔΣ (58%), οι θεσμικοί επενδυτές (54%) και οι CEOs (51%) πιστεύουν, σε σημαντικό βαθμό, ότι η ενεργοποίηση των εταιρειών είναι απαραίτητη προκειμένου να επιλυθούν αυτές οι σημαντικές, παγκόσμιες προκλήσεις.
Πηγή: sepe.gr