Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
AIoT: To Internet of Things γίνεται εξυπνότερο!
Το ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας και αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας.
Το ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας και αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας. Η έννοια “Things” (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους. Η παγκόσμια αγορά εκτιμήθηκε στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2018 και αναμένεται να φθάσει τα 1111,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Fortune Business Insights, με τίτλο «Global Market Analysis, Insights and Forecast, 2019-2026». Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς αντιπροσωπεύει μια εκτίμηση του σύνθετου ποσοστού ετήσιας ανάπτυξης –γνωστό και ως CAGR- της τάξης του 24,7%!
Το AIoT έρχεται στο προσκήνιο
Το IoT απαιτεί πολλαπλές προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων του 5G, του cloud computing, των μεγάλων δεδομένων και φυσικά της «τεχνητής νοημοσύνης-ΑΙ», η οποία φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική. Έτσι, το IoT τώρα αναφέρεται συχνά και ως «AIoT», ένας ακριβέστερος όρος που έχει δοθεί, διότι δεν είναι απλώς η σύνδεση των πραγμάτων και των μηχανών, αλλά η σύνδεση των μηχανημάτων και των συσκευών που είναι αρκετά έξυπνα ώστε να λειτουργούν μόνα τους, όπως ένα σύστημα ασφαλείας..
Οι έξυπνες λύσεις ασφάλειας AIoT υπερβαίνουν το έργο του ανθρώπου με διάφορους τρόπους. Οι κάμερες ασφαλείας για παράδειγμα, έχουν καλύτερη «εικόνα» όταν συνδέονται με βάση δεδομένων, από ό, τι οι υπεύθυνοι ασφαλείας. Κάθε μέρα συλλέγονται τεράστιες ποσότητες οπτικών πληροφοριών από κάμερες υψηλής ευκρίνειας και μετασχηματίζονται, μέσω των προηγμένων αλγόριθμων AI, σε δομημένα δεδομένα, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν και να συγκριθούν με άλλες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο το AIoT επιτρέπει στις κάμερες να καταγράφουν τις κινήσεις ενός ανθρώπου, αλλά και να αναγνωρίζουν άμεσα την ταυτότητα του.
Εκτός από την ευκολία και την αποτελεσματικότητα του «crosschecking», το σύστημα ασφαλείας AIoT μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει και μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν ή ακόμα και πριν συμβεί. Με λίγα λόγια, επεκτείνει την προστασία στην πρόληψη μέσω της ανάλυσης μοτίβων-προτύπων. Η αναγνώριση μοτίβων συνδέεται στενά με την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση και συχνά χρησιμοποιείται με αυτούς τους όρους. Οι κάμερες λοιπόν συνδέονται και με άλλες συσκευές AIoT, όπως συστήματα συναγερμού και ελέγχου πρόσβαση και έτσι το σύστημα ασφαλείας λαμβάνει μέτρα σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγονται και αναλύονται. Σήμερα, οι κάμερες λειτουργούν συχνά με διάφορους τύπους αισθητήρων και μπορούν εκτός από εικόνες και βίντεο, να παράσχουν και άλλους τύπου πληροφορίες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια χώρων όπως μουσεία, φαρμακεία κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι λύσεις AIoT θα φροντίσουν να προσαρμόσουν αυτόματα τον εκάστοτε εξοπλισμό, όπως π.χ. ένα κλιματιστικό ή ένα υγραντήρα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιομηχανία της ασφάλειας, η οποία προστατεύει τον ίδιο τον τρόπο ζωής, θα είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην εξερεύνηση των τεχνολογιών AIoT και ως εκ τούτου ένας από τους πρώτους που θα επωφεληθεί από αυτήν. Ενισχυμένη από την AIoT, η βιομηχανία της ασφάλειας βλέπει φιλόδοξους νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι από τις βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, όπως η HUAWEI, η Alibaba, η Sensetime, η Megvii κ.λπ.