Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
5G: Πόσο ασφαλές είναι το νέο ασύρματο σύστημα 5ης γενιάς
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές.
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Οι μεταβάσεις από 2G σε 3G και 3G σε 4G, έδωσαν αμφότερες σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις, αλλά και νέες δυνατότητες που επέτρεψαν στην τεχνολογία της κινητής να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Το 5G δεν αποτελεί εξαίρεση, προσφέροντας ταχύτητες gigabit, μεγαλύτερη χωρητικότητα και άρα ταχύτερη και πιο αξιόπιστη σύνδεση.
Tα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς, με συντομογραφία 5G, είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων. Από το 2017, η ανάπτυξη του 5G διευθύνεται από αρκετές εταιρείες, όπως η Samsung, η Intel, η Qualcomm, η Nokia, η Huawei, η Ericsson, η ZT, αλλά και άλλους παρόχους. Παρόλο που το 5G σχεδιάζεται να είναι εμπορικά διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2020, η Νότια Κορέα παρείχε 5G στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 για τους επισκέπτες. Το νέο ασύρματο σύστημα 5ης γενιάς θα φέρει νέες καινοτομίες και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε. Οι δυνατότητες του είναι φαινομενικά ατελείωτες, ωστόσο θα μπορούσε η νέα αυτή εποχή να δημιουργήσει νέους κινδύνους για την ασφάλεια;
Η μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας που θέτουν τα δίκτυα 5G είναι η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Το 5G θα μας επιτρέψει να συνδέσουμε περισσότερες συσκευές στο δίκτυο (και μεταξύ τους), ενθαρρύνοντας μας να καταγράψουμε και να μοιραστούμε όλο και περισσότερα προσωπικά δεδομένα. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές για την υγεία θα συλλέξουν προσωπικά δεδομένα για το σώμα μας, οι υπηρεσίες στα αυτοκίνητα θα παρακολουθούν τις κινήσεις μας και οι έξυπνες εφαρμογές μίας πόλης θα συλλέγουν πληροφορίες για το πώς ζούμε καθημερινά. Με άλλα λόγια, οι συσκευές με δυνατότητα 5G θα “μιλούν” σε αμέτρητους αισθητήρες! Τα δεδομένα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τον τελικό χρήστη, ωστόσο τι γίνεται αν αυτός ο όγκος πληροφοριών χρησιμοποιηθεί από τρίτους;
Αναφορικά με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι δυνατότητες που θα προσφέρει το 5G θα βοηθήσουν στην ταχύτερη μεταφορά μεγάλων αρχείων, στην απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση και στην απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών μέσω συσκευών IoT. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή μετριάζεται από την ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύουν συμπεριλαμβάνεται η κλοπή ιατρικής ταυτότητας, η εισβολή σε ιδιωτικό απόρρητο και η διαχείριση ιατρικών δεδομένων.