Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας με φόντο το 5G
Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος έχει εστιάσει στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς και απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ατζέντα για το 5G.
Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος έχει εστιάσει στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς και απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ατζέντα για το 5G. Μετά από τον αποκλεισμό των κινεζικών Huawei και ZTE από τη συμμετοχή στην κατασκευή του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την πλήρη εξάλειψη των κινεζικών προϊόντων από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για τα δίκτυα 5G.
Θυμίζουμε ότι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν τη Huawei – και άλλες κινέζικες εταιρείες – στον κατάλογο των επιχειρήσεων με τις οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται οι αμερικανικές, εκτός και έχουν ειδική άδεια. Πλέον, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal – η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να απαγορεύσει στους προμηθευτές εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται σε δίκτυα 5G στις ΗΠΑ, να παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα. Οι αμερικανικές αιτιάσεις για τις απαγορεύσεις είναι γνωστές και αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία, πάντως, η κινεζική εταιρεία έχει διαψεύσει.
Επίδραση στην Ευρώπη
Η απαγόρευση προς τις εταιρείες, που θέλουν να συμμετάσχουν στον εξοπλισμό των δικτύων 5G στις ΗΠΑ, να παράγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, προφανώς δεν ακουμπά μόνο της κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Huawei. Για παράδειγμα, οι Nokia και Ericsson έχουν επίσης εγκαταστάσεις στην Κίνα και – σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απαγόρευση – θα αναγκαστούν να εξασφαλίσουν πως οτιδήποτε προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ παράγεται αλλού. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, για τον οποίο χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι μπορεί να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5% το 2020, προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο συνολικό οικοσύστημα του 5G, που τώρα ουσιαστικά “στήνεται” σε διεθνές επίπεδο.
Οι σινο-αμερικανικές κόντρες πέριξ του 5G έρχονται σε μια χρονική συγκυρία, όπου συντελείται μια παγκόσμια επενδυτική κούρσα για εξοπλισμό δικτύων πέμπτης γενιάς, που θα οδηγήσουν τον παγκόσμιο ιστό σε μία νέα εποχή ταχυτήτων και δυνατοτήτων. Σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη απαγόρευση αγοράς εξοπλισμού από κινεζικές εταιρείες θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους για το 5G κατά €55 δις μόνο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφραστεί σε καθυστέρηση τουλάχιστον 18 μηνών στην έλευση του 5G στην Ευρώπη.
Η όξυνση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έρχεται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στη σύνοδο κορυφής της G20 αυτή την εβδομάδα.
πηγή: sepe.gr