DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2014 04:47

Η κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ

Ένα αξιόπιστο μέσο πληρωμής κάνει την εμφάνισή του από τις 23 Σεπτεμβρίου 2014

Γράφει: Σταύρος Σαραφίδης, Bussiness development director της BOOS S.A.

Featured | Από τη στιγμή που τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2002, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο κι έγιναν ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα πληρωμής.

Από τη στιγμή που τέθηκαν σε κυκλοφορία το 2002, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο κι έγιναν ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα πληρωμής.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη, κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαραίτητη η ενσωμάτωση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογικών λύσεων στον τομέα της εκτύπωσης και παραγωγής τραπεζογραμματίων.

Στo πλαίσιo του εκσυγχρονισμού του νομίσματος, και σε συνέχεια της κυκλοφορίας του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ που έγινε το 2013, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε κυκλοφορία το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

Τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» μέχρι νεωτέρας. Έχει πάντως αποφασιστεί, ότι ακόμα και όταν παύσουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος, θα μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο και τα πλαστά

Παρά το γεγονός ότι το ευρώ έχει κερδίσει τον τίτλο ενός αξιόπιστου μέσου συναλλαγής, εάν διαχειρίζεστε καθημερινά μετρητά, είναι πιθανό να φτάσει στα χέρια σας κάποιο ύποπτο τραπεζογραμμάτιο.

Από το 2002 έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη 5,5 εκατομμύρια πλαστά τραπεζογραμμάτια, αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τα πλαστά τραπεζογραμμάτια. Ένας βασικός έλεγχος του τραπεζογραμματίου ή μια προσεκτική σύγκρισή του με ένα γνήσιο αρκούσε. Όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν πλέον τα κυκλώματα των παραχαρακτών έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ, που μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για πλαστό τραπεζογραμμάτιο.

Παρά το γεγονός πως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση των πλαστών τραπεζογραμματίων, καταστηματάρχες, υπάλληλοι και πολίτες υποστηρίζουν πως υπάρχει αύξηση, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων που φτάνουν στα χέρια τους ολοένα και αυξάνεται.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κυκλοφορίας νέου τραπεζογραμματίου, εμφανίζεται έξαρση κυκλοφορίας πλαστών της ίδιας αξίας. Κύριος λόγος είναι το κοινό δεν είναι εξοικειωμένο με το νέο τραπεζογραμμάτιο, άρα δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το πλαστό.

Πολύς κόσμος καταλήγει να έχει στην τσέπη του πλαστά χρήματα, χωρίς να το γνωρίζει και μένει έκπληκτος όταν διαπιστώνει σε μια επόμενη συναλλαγή ότι είναι πλαστό!

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

1. Ενημέρωση

Το πρώτο βήμα για την προστασία από τα πλαστά είναι η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση.

Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια αναγνωρίζονται από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν, όπως το χαρτί, η ανάγλυφη εκτύπωση, το υδατογράφημα, το ημιτελές σχεδίασμα, η ταινία ασφαλείας, το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος και σε τμήμα ελάσματος, η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού και η ιριδίζουσα λωρίδα.

Αναλυτικά στοιχεία για το νέα τραπεζογραμμάτια μπορεί κάποιος να βρει στον ειδικό δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: www.nea-trapezogrammatia-euro.eu

2. Χρήση Πιστοποιημένου Εξοπλισμού

Το δεύτερο βήμα για την προστασία από τα πλαστά είναι η χρήση πιστοποιημένου εξοπλισμού.

Οι συσκευές εντοπισμού πλαστών τραπεζογραμματίων και οι μηχανές καταμέτρησης χαρτονομισμάτων μπορούν να βοηθήσουν τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς χρήστες τραπεζογραμματίων ευρώ στον εντοπισμό πλαστών τραπεζογραμματίων και στην σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου της παραχάραξης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή χρήση τέτοιων συσκευών είναι η χρήση εξοπλισμού που να μπορεί να αναβαθμιστεί, ώστε να ελέγχει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των νέων τραπεζογραμμάτιων των 10 ευρώ προτού αυτό τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Σεπτέμβριου 2014. Οι κάτοχοι τέτοιου εξοπλισμού καλούνται από το Ευρωσύστημα να επικοινωνήσουν με τους κατασκευαστές ή τους προμηθευτές τους προκειμένου να προετοιμαστούν για το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να στηρίξουν τους κατασκευαστές συσκευών εντοπισμού πλαστών τραπεζογραμματίων και στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, παρέχουν στους εν λόγω κατασκευαστές τη δυνατότητα να υποβάλλουν σε έλεγχο αυτές τις συσκευές, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα αντιπροσωπευτικών τύπων πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιεύει στοιχεία για τις συσκευές που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες τραπεζογραμματίων στην επιλογή της κατάλληλης συσκευής.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τους τύπους των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων σύμφωνα με την θεσπισμένη διαδικασία αυστηρών ελέγχων και διακρίνουν τα μηχανήματα με βάση το σύστημα ανίχνευσης, το λογισμικό και τα επιμέρους στοιχεία που εξυπηρετούν την εκτέλεση των πρόσθετων λειτουργιών.

Ένα μηχάνημα για να χαρακτηριστεί ως εγκεκριμένο μηχάνημα επεξεργασίας τραπεζογραμματίων πρέπει να έχει την δυνατότητα προσαρμογής των ρυθμίσεών του, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι μπορεί:

1. Να εντοπίζει με αξιόπιστο τρόπο τους νέους τύπους πλαστών τραπεζογραμματίων.

2. Να εντοπίζει και να διαχωρίζει τα νέα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστά.

3. Να καθίσταται δυνατή η εφαρμογή περισσότερων ή λιγότερων περιοριστικών προτύπων διαλογής ως προς την καταλληλότητα, όπου απαιτείται.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ μπορούν να τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία μέσω μηχανημάτων μόνο αν έχει ελεγχθεί η γνησιότητα και η καταλληλότητα τους από τύπο μηχανήματος επεξεργασίας τραπεζογραμματίων που έχει ελεγχθεί με επιτυχία από την Εθνική κεντρική Τράπεζα.

Αν ένας τύπος μηχανήματος αποτύχει να καλύψει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ή ο κατασκευαστής αρνηθεί να υποβάλει έναν τύπο μηχανήματος σε έλεγχο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση διαγραφή του εν λόγω τύπου μηχανήματος από τον κατάλογο εγκεκριμένων μηχανημάτων που δημοσιεύει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Μηχανήματα επεξεργασίας τραπεζογραμματίων

Η BOOS S.A. διαθέτει στην ελληνική Αγορά πλήρη γκάμα λύσεων για την επεξεργασία τραπεζογραμματίων ευρώ.

Ο εξοπλισμός διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις που προβλέπει η κατηγορία του, ενώ έχει περάσει επιτυχώς όλες τις σχετικές δοκιμές ελέγχου. Παρέχεται πλήρης τεχνική υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται υπηρεσίες ελέγχου και αναβάθμισης συστημάτων παλαιότερης τεχνολογίας, εφ’ όσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

Περισσότερες πληροφορίες για συστήματα επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και άλλων λύσεων ασφαλείας μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο της BOOS: http://www.boos.gr

ΜΟΤΟ
“Σε περιόδους κυκλοφορίας νέου τραπεζογραμματίου, εμφανίζεται έξαρση κυκλοφορίας πλαστών της ίδιας αξίας.”

info
BOOS S.A.

Λεωφ. Μεσογείων 262, 155 62 Χολαργός Αθήνα,
τηλ.: 210-6549590, fax: 210-6561278,
e-mail: service@boos.gr, www.boos.gr

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design