Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2014 04:41

Το «φονικό τρίγωνο» του Εμπολά

Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις

Featured | Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους προς τις χώρες του «φονικού τριγώνου» του ιού έμπολα, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε τη Λιβερία, εξαιτίας της αδυναμίας του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να περιορίσουν την εξάπλωση του δολοφονικού ιού, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει την ζωή 1500 ανθρώπων. Ανάμεσα στις πιο μεγάλες εταιρείες που διέκοψαν τις πτήσεις τους στην περιοχή είναι η British Airways, η οποία ανακοίνωσε ότι μετά το 2015 θα επανεξετάσει τη στάση της. Πρόκειται βέβαια για μια αμφιλεγόμενη απόφαση, καθώς καθίσταται δύσκολη η μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Μια άλλη αεροπορική εταιρεία που κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση ήταν η Emirates, η οποία διέκοψε τις πτήσεις της προς τη Γουινέα, μία από τις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί, μέχρι στιγμής, από τον ιό έμπολα. «Η Emirates θα διακόψει τις πτήσεις της προς το Κονακρί από τις 2 Αυγούστου 2014, και μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας της επιδημίας του έμπολα στη Γουινέα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρινίζοντας ότι δεν θα επηρεασθούν οι πτήσεις της εταιρείας προς το Ντακάρ της Σενεγάλης που συνδέεται με το Κονακρί. Η Emirates δεν πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίες πλήττονται επίσης από τον ιό.
Όμως και η Κorean Air επίσης διέκοψε από τις 20 Αυγούστου τις πτήσεις της από και προς το Ναϊρόμπι για να αποφευχθεί η εξάπλωση του έμπολα. Η εταιρεία πραγματοποιούσε σε εβδομαδιαία βάση τρεις πτήσεις μετ’ επιστροφής από το Ιντσόν της Νότιας Κορέας στην πρωτεύουσα της Κένυας.

Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε επίσης στους γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, λόγω της επιδημίας, ενώ ζήτησε από την αεροπορική εταιρεία Air France-KLM να διακόψει τα δρομολόγιά της από και προς τη Φριτάουν, την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, αίτημα που έχουν διατυπώσει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση από τη διοίκηση της εταιρείας.

Αναστολή απελάσεων από FRONTEX
Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι και το γεγονός ότι η υπηρεσία για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η FRONTEX, αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών στη Νιγηρία, μια χώρα η οποία πλήττεται κι αυτή από την επιδημία του ιού έμπολα. «Αποφασίσαμε να αναστείλουμε επ’ αόριστον τις πτήσεις τις οποίες συνδιοργανώνουμε» προς τη Νιγηρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Εύα Μοντσούρε, η εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, η οποία εδρεύει στη Βαρσοβία.

Η FRONTEX συνδιοργανώνει και συγχρηματοδοτεί περίπου το 2% των πτήσεων για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ. Οι πτήσεις αυτές οργανώνονται κατά κύριο λόγο από τις ενδιαφερόμενες χώρες. «Ορισμένες χώρες, κυρίως η Αυστρία, έλαβαν μια παρόμοια απόφαση» να αναστείλουν τις πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών χωρίς άδειες παραμονής στις χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του ιού έμπολα, διευκρίνισε η Μοντσούρε.

Οι επιστήμονες, μετά τη σύσκεψη κατέγραψαν τρεις συγκεκριμένες συστάσεις τις οποίες δημοσιοποιούν στους πολίτες και στους εμπλεκόμενους φορείς.

Αποφυγή ταξιδιού στη Δ. Αφρική

Συστήνεται καταρχήν, σε όλους όσοι έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δ. Αφρικής, όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν αυτήν τη μετακίνηση, εφόσον δε συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς , αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ),και μολυσμένα αντικείμενα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κ.λπ. Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό, η επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες, και μπορεί να μεταδοθεί και από ιστούς νεκρών σωμάτων, όπως και από άγρια ζώα.

Ειδικά μέτρα σε αεροδρόμια

Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση, παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κ.λπ.), θα πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα (αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΕΚΕΠΥ).
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (ΕΚΕΠΥ).

Έλεγχοι σε μεταναστευτικό πληθυσμό

Επισημαίνεται τέλος, ότι σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα το ποσοστό αφίξεων από τις “ύποπτες” χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό, εφόσον το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνο 1 μετανάστη σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό, Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...