Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 184
securityreport e mag odhgos 2021
18 Νοεμβρίου 2014 23:51

Hikvision Turbo HD

Η αναγέννηση του αναλογικού CCTV

Γράφει: Κων/νος Τουφεξής, Διευθυντή Συστημάτων Ασφαλείας ΗΛΚΑ Α.Ε.
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fada9a09acea936d776a6f55c82778c43 XL

Featured | .H Hikvision, με τα προϊόντα της τεχνολογίας Turbo HD, καθιερώνει το HDTVI σαν το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο για την αναλογική μετάδοση σήματος υψηλής ανάλυσης ως και 1080p, μέσω ομοαξονικού καλωδίου σε αποστάσεις ως και 500m, εξασφαλίζοντας παράλληλα συμβατότητα με υπάρχουσες καλωδιώσεις και αναλογικές κάμερες, IP κάμερες της Hikvision, καθώς και οποιεσδήποτε HDTVI κάμερες & DVRs άλλων κατασκευαστών.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη πίεση στην αγορά CCTV για λειτουργικές και οικονομικές λύσεις που παρέχουν εικόνα υψηλής ανάλυσης, καθώς οι χρήστες έχουν εξοικειωθεί πλέον με την τεχνολογία HD από τις τηλεοράσεις και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το συμβατικό αναλογικό CCTV, ακολουθώντας τα καθιερωμένα πρότυπα της αναλογικής τηλεόρασης που είχαν δημιουργηθεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και παρόλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεν μπορεί να προσφέρει, ακόμη και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ανάλυση μεγαλύτερη από 960H (960×576). Η εν λόγω ανάλυση δεν είναι επαρκής, καθώς είναι σχεδόν η μισή από την ανάλυση 720p (1280×720) ή μόλις το 1/4 από την ανάλυση 1080p (1920×1080) των προγραμμάτων HD της ψηφιακής τηλεόρασης.

Η τεχνολογία IP, η προτιμώμενη τεχνολογία για το μέλλον, επιλύει μεν το πρόβλημα της υψηλής ανάλυσης, αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλες τις σημερινές ανάγκες, καθώς είναι ακόμη ακριβότερη, απαιτεί νέες καλωδιώσεις μήκους ως 100m (ή μεγάλο κόστος για μεγαλύτερο μήκος ή για να αξιοποιήσει υπάρχουσες καλωδιώσεις), είναι πιο σύνθετη στην εφαρμογή της, απαιτεί ειδικές γνώσεις από τους εγκαταστάτες και παρουσιάζει κάποια καθυστέρηση μεταξύ του χρόνου λήψης της εικόνας και της επίδειξης της, κάτι που δεν είναι επιθυμητό σε ορισμένες εφαρμογές.

Η τεχνολογία HD-SDI, γεννημένη στα στούντιο τηλεόρασης, και καθιερωμένο παγκόσμιο πρότυπο, δίνει τη λύση στο πρόβλημα της υψηλής ανάλυσης, παρέχοντας αξεπέραστη ποιότητα εικόνας HD 1080p από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, χωρίς καθυστέρηση στη μετάδοση και χωρίς να απαιτεί ειδικές γνώσεις για την εφαρμογή της (παρόμοια εφαρμογή με το αναλογικό CCTV). Όμως λόγω της ασυμπίεστης μεταφοράς της εικόνας, απαιτεί πολύ καλή ποιότητα ομοαξονικής καλωδίωσης μεταξύ κάμερας και καταγραφικού με μέγιστο μήκος ως 100-150m (περισσότερο με χρήση επαναληπτών ή σε νέες ακριβές βελτιώσεις που έρχονται). Αυτό είναι ένα πρόβλημα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σε χώρες μάλιστα σαν τη δική μας, όπου χρησιμοποιούνταν κατά κόρο, ομοαξονικά καλώδια χαμηλών προδιαγραφών mini-RG ή UTP / twisted pair με video baluns. Επίσης το κόστος της HD-SDI ήταν ένα πρόβλημα, αλλά οι τιμές έχουν πλέον χαμηλώσει αρκετά, λόγω της μεγάλης προσφοράς προϊόντων από πολλούς κατασκευαστές.

Το κενό που δημιουργείται από το IP και το HD-SDI ήλθαν να καλύψουν κάποιες νέες αναλογικές τεχνολογίες μεταφοράς σήματος HD μέσω ομοαξονικού καλωδίου μεγάλου μήκους, προσαρμοσμένες περισσότερο στο παραδοσιακό CCTV και με χαμηλότερο κόστος, όπως το HDCVI, το AHD και το HDTVI.

To HDCVI δημιουργήθηκε και διατίθεται από τον κατασκευαστή προϊόντων CCTV Dahua στην Κίνα και παρά του ότι εμφανίστηκε πρώτο, δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής, καθώς οι λοιποί μεγάλοι κατασκευαστές που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν, πρέπει να συνεργαστούν με τον ανταγωνιστή τους. Οπότε, κατά την προσωπική μας γνώμη, το μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο.

Το AHD είναι ένα πρότυπο που δημιουργήθηκε στην Κορέα από μια εταιρία που κατασκευάζει ολοκληρωμένα. Υποστηρίζει μέχρι στιγμής αναλύσεις μέχρι 720p, ενώ έχουν ανακοινωθεί για το μέλλον και αναλύσεις 1080p. Η εν λόγω καθυστέρηση και το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί στην Κορέα, δεν του επιτρέπουν, κατά την προσωπική μας γνώμη, να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για μελλοντική επικράτησή του στην αγορά.

Τo πλέον πρόσφατο πρότυπο είναι το HDTVI, δημιουργημένο από κατασκευαστές ολοκληρωμένων στις ΗΠΑ, και ανοικτό για όλους τους κατασκευαστές CCTV.

Η Hikvsion, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής CCTV στον κόσμο (independent IMS reports), έχοντας βαρύνουσα άποψη στη βιομηχανία του CCTV και πιστεύοντας στις ανοικτές τεχνολογίες, δημιούργησε τη νέα σειρά προϊόντων TURBO HD, υιοθετώντας το πρότυπο HDTVI από την αρχή. Αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στην αγορά και ήδη 100 άλλοι κατασκευαστές CCTV ακολουθούν και αυτοί το HDTVI, σαν το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο για την μετάδοση σήματος υψηλής ανάλυσης, κατασκευάζοντας συμβατά προϊόντα (κάμερες, καταγραφικά).

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη νέα τεχνολογία TURBO HD της Hikvision που βασίζεται στο πρότυπο HDTVI και είναι πλέον διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

Ø Video HD πραγματικού χρόνου σε αναλύσεις 720p και 1080p.

Ø Χρησιμοποιεί τα ίδια ομοαξονικά καλώδια και κοννέκτορες BNC με τα αναλογικά συστήματα, κάνοντας εφικτή την εύκολη αναβάθμιση τους, με την αντικατάσταση μόνο του καταγραφικού και όσων από τις αναλογικές κάμερες χρειάζεται να αναβαθμιστούν σε HD.

Ø Μετάδοση σήματος κάμερας μέσω ομοαξονικού καλωδίου σε αποστάσεις ως και 500m.

Ø Λειτουργεί και σε καλώδια mini-RG59 / micro-coaxial.

Ø Μετάδοση σήματος κάμερας μέσω καλωδίου UTP / twisted pair σε αποστάσεις ως 200m με χρήση ειδικών balun χαμηλού κόστους.

Ø Υψηλή αξιοπιστία και ανεκτικότητα σε παρεμβολές.

Ø Δυνατότητα χρησιμοποίησης υπαρχουσών αναλογικών καμερών ή και προσθήκης IP καμερών σε μια εγκατάσταση.

Ø Ίδια πρακτική εγκατάστασης και ευκολία χρήσης με τις αναλογικές κάμερες και τα καταγραφικά, χωρίς να απαιτούνται νέες ειδικές γνώσεις.

Ø Ανοικτή τεχνολογία για συμβατότητα με συσκευές HDTVI άλλων κατασκευαστών.

Ø Χαμηλότερο κόστος από κάθε άλλη λύση HD λόγω της μεγάλης παραγωγής της Hikvision.

Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά η τεχνολογία TURBO HD αποτελεί κυριολεκτικά μια “αναγέννηση” του αναλογικού CCTV, κάνοντας προσιτή την υψηλή ανάλυση HD σε όλους και δίνοντας λύσεις και ευκαιρίες αύξησης των πωλήσεων στους εγκαταστάτες. Οι διαθέσιμες κατηγορίες προϊόντων TURBO HD έχουν ως εξής:

Ø Πλήρης σειρά καμερών 720p, με προσιτό κόστος (ελάχιστα ακριβότερες από τις συμβατικές κάμερες 960Η).

Ø Πλήρης σειρά καμερών 1080p, με πρόσβαση UTC στο μενού τους, δεύτερη έξοδο αναλογικού video CVBS για σύνδεση φορητού monitor και διευκόλυνση της ρύθμισης και της εγκατάστασης. Το κόστος τους είναι χαμηλότερο από όλες τις αντίστοιχες σε ανάλυση κάμερες (IP, HD-SDI και άλλων προτύπων).

Ø Πλήρης γκάμα καταγραφικών tribrid, 4 / 8 και 16 εισόδων καμερών, στις σειρές 72x, 73x και 81x, με το ίδιο, γνώριμο στους εγκαταστάτες περιβάλλον της HIKVISION και υποστήριξη 1 – 8 σκληρών δίσκων. Με τον όρο tribrid, εννοούμε ότι όλα τα καταγραφικά είναι υβριδικά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα 3 τύπων κάμερες:

α) κάμερες TURBO-HD της Hikvision ή κάμερες συμβατές με HDTVI άλλων κατασκευαστών, σε αναλύσεις 720p ή 1080p (μπορεί να έχουμε κάμερες και των δύο αναλύσεων σε ένα καταγραφικό, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό σε άλλα πρότυπα).

β) κοινές αναλογικές κάμερες με αυτόματη αναγνώρισή τους από το καταγραφικό.

γ) κάμερες IP της Hikvision.

Τα καταγραφικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την ανάλυση που υποστηρίζουν σε ταχύτητα καταγραφής real time: η πρώτη οικονομικότερη κατηγορία, υποστηρίζει καταγραφή ως 720p & 25fps ή 1080p & 12 fps, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει καταγραφή στα 25fps, σε οποιαδήποτε ανάλυση.

Όλα τα προϊόντα συνοδεύονται από 2 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση. Για την ενημέρωση των εγκαταστατών διεξάγονται τεχνικά σεμινάρια και παρέχεται πλήρης τεχνική υποστήριξη, πριν και μετά την πώληση.

 

info

ΗΛΚΑ ΑΕ.

Τεμπών 14, Αγ. Παρασκευή 153 42, τηλ.: 210-6071510, fax: 210-6071599, www.ilka.gr, sales@ilka.gr.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Φεβρουάριος 2024

  Security Report, Φεβρουάριος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Security TOP 50

  Security TOP 50

  Η κατάταξη των εταιρειών Security, που δημοσιεύει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του το περιοδικό asmag.com, είναι πλέον διαθέσιμη! Το asmag.com, που σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη του κλάδ...
 • Divico Security

  Divico Security

  Το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στην πόλη της Πάτρας και είχε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτεί το Κέντρο Λήψεως Σημάτων Συναγερμού της Divico Security. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας,...
 • Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντ...
 • Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και είναι πιθανό να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια. Η αντιμετώπισή του από νομική άποψη δεν είναι...
 • PIAM 2.0

  PIAM 2.0

  Το PIAM (Physical Identity and Access Management), που αναφέρεται στον έλεγχο πρόσβασης και σημαίνει διαχείριση της φυσικής ταυτότητας και της πρόσβασης, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ...
 • Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

  Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

  Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες,...
 • Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

  Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

  Η ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής πληροφοριών / δεδομένων από πολλαπλές πηγές μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν εξετάζουμ...
 • Hikvision Smart Hybrid Light ColorVu

  Hikvision Smart Hybrid Light ColorVu

  Η νέα κατηγορία αναλογικών καμερών Smart Hybrid Light ColorVu της Hikvision εισάγει νέα χαρακτηριστικά στην αναλογική βιντεο-επιτήρηση και αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον το...
 • Hochiki ACC-EN

  Hochiki ACC-EN

  Η θεωρία λειτουργίας του ανιχνευτή αναφέρει ότι οι ανιχνευτές πολλαπλών κριτηρίων χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την οπτική τεχνολογία και την τεχνολογία ανίχνευσης θερμότητας για να προσδιορίσουν μια κ...
 • Πρωτόκολλο DALI

  Πρωτόκολλο DALI

  Το πρωτόκολλο επικοινωνίας φωτιστικών ασφαλείας DALI (Digital Addressable Lighting Interface) αναδεικνύει μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνολογίας φωτισμού, προσφέροντας εξελιγμένες δυνατότητες ελέ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...