Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Δεκεμβρίου 2014 14:47

Τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε για την αντιμετώπιση των απαγωγών;

Ο κομβικός ρόλος μιας ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

Γράφει: Αντώνης Κοριανίτη, Διευθύνων σύμβουλος της Kolossos Security
1100929ce10c721cac00963df69d3ca3 XL b1f1226a

Στην φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι για την απαγωγή της 27χρονης ανιψιάς του μεγαλομετόχου του Αστέρα Τρίπολης, έπειτα από την απόλογία τους στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση». Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014. Πηγή: newpost.gr. Εδώ και δυο μήνες σχεδίαζαν την απαγωγή του αρτοβιομήχανου Μανώλη Καραμολέγκου…

Στην φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι για την απαγωγή της 27χρονης ανιψιάς του μεγαλομετόχου του Αστέρα Τρίπολης, έπειτα από την απόλογία τους στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση». Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014. Πηγή: newpost.gr.

Εδώ και δυο μήνες σχεδίαζαν την απαγωγή του αρτοβιομήχανου Μανώλη Καραμολέγκου – Ψάχνουν τώρα τον συνεργό. 18 Ιανουαρίου 2014. Πηγή: newsbomb.gr

Οι απαγωγές του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου και της 73χρονης Ευανθίας Φραγκογιώργη, το 2009, αλλά και η ομηρία τον Σεπτέμβριο του 1995 του 11χρονου τότε Κώστα Δαλάκα, θεωρούνται από τους έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες υποθέσεις ομηρίας που έχουν χειριστεί ποτέ». 12 Νοεμβρίου 2014. Πηγή: tovima.gr

Στο άρθρο παρόντος τεύχους θα δούμε τι είναι οι απαγωγές, πώς αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς και τι μέτρα λαμβάνονται.

Τι είναι απαγωγή

Απαγωγή είναι η αρπαγή ενός προσώπου με τη βία ή με την απειλή της βίας και ενάντια στη θέληση του θύματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι και τρόποι απαγωγής των ανθρώπων.

Οι απαγωγές είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας κοινωνίας και παρόλα αυτά είναι ευθύνη της αστυνομίας να κάνει την επίσημη επισήμανση της παράβασης, τη διερεύνηση και τη σύλληψη των παραβατών αυτού του απεχθέστατου εγκλήματος ενάντια στο ανθρώπινο γίγνεσθαι. Η απαγωγή είναι ένα έγκλημα που θίγει την ελευθερία, την προσωπικότητα, την αυτονομία του ανθρώπινου είδους και προσβάλλει κάθε νόμο και κανόνα που έχει φτιάξει ποτέ το ανθρώπινο γένος.

Αλλά πού εμπλέκονται οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Ασφάλειας; Οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Ασφάλειας και οι υπάλληλοί τους εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρουν τη βοήθειά τους στις ανεπίσημες έρευνες (βοηθητικές) της αστυνομίας και στους πελάτες τους ως σύμβουλοι ασφαλείας απαγωγών. Το έγκλημα αυτό που φέρει ως συνέχεια τους εκβιασμούς εναντίον των οικογενειών, όσο προχωρούν τα χρόνια έχει αυξητικές τάσεις. Υψηλές περιοχές κινδύνου στον κόσμο είναι η Νότια Αμερική, η Κολομβία και το Μεξικό.

Τύποι απαγωγών

Ας δούμε όμως ορισμένους τύπους απαγωγής των ανθρώπων. Μία μεγάλη κατηγορία απαγωγών είναι η απαγωγή με θύτη ένα μέλος της οικογενείας.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως η απαγωγή ενός παιδιού ως πράξη διαπράττεται από αγνώστους, μάλλον κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Οι περισσότερες πράξεις απαγωγής παιδιών έχουν από πίσω τους έναν από τους γονείς ή ένα οικογενειακό πρόσωπο. Το ζήτημα της απαγωγής μέλους οικογενείας είναι γεμάτο παρανοήσεις και μύθους. Οι περισσότερες υποθέσεις απαγωγής παιδιών έχουν καταστροφικές συνέπειες για το παιδί, ενώ ως πηγή τους έχουν το διαζύγιο των γονέων και ακόμη περισσότερο την επιμέλεια του ίδιου του παιδιού. Η αλήθεια είναι πως η απαγωγή ενός παιδιού από μέλος της ίδιας του οικογένειας μπορεί να είναι το ίδιο καταστροφική για την ψυχική υγεία, αλλά και να επιφέρει το θάνατο του θύματος στο ίδιο ποσοστό με την απαγωγή ενός παιδιού από έναν ξένο. Το χειρότερο είναι ότι η ζημιά είναι ανεπαίσθητη σε γυμνό μάτι, αλλά αυτό που συμβαίνει στο παιδί θα στιγματίσει την ψυχική του υγεία πιθανότητα για το υπόλοιπο της ζωής του. Η παρανόηση σχετικά με την απαγωγή μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω τραύμα στο απαχθέν παιδί.

Τα παιδιά από την γέννησή τους ως και περίπου την ηλικία των πέντε γενικότερα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θυματοποίησης από τους γονείς τους ή από ακόμη και από τις έμπιστες νταντάδες. Αντίθετα, παιδιά που βρίσκονται σε σχολική ηλικία πιο εύκολα πέφτουν θύματα απαγωγής από γνωστούς ή αγνώστους της οικογενείας. Τότε η επικοινωνία για λύτρα είναι σχεδόν επιτακτική. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακόμη και εάν τα λύτρα παραδοθούν, το θύμα να σκοτωθεί από τους θύτες. Επίσης, μία μεγάλη πιθανότητα είναι η σεξουαλική κακοποίηση των θυμάτων.

Σχέσεις ΙΕΠΥΑ και ΕΛΑΣ

Πού σχετίζεται όμως η Ιδιωτική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας με το έργο της Αστυνομίας; Η ΙΕΠΥΑ είναι υποχρεωμένη να συμβάλει στη συνεργασία των υπαλλήλων της με τις τοπικές αρχές αλλά και την Αστυνομία, προκειμένου να βοηθήσει στην επανένωση του θύματος με την οικογένεια. Προσλαμβάνοντας μία ιδιωτική εταιρεία, ο πελάτης κερδίζει σε έξτρα προσωπικό, αλλά και πόρους για να γίνει το έργο της επίλυσης του εγκλήματος πιο εύκολο για όλους. Ειδικά στην περίπτωση της απαγωγής ενός παιδιού ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όσο περισσότεροι δουλεύουν στην υπόθεση τόσο πιο γρήγορα αλλά και πιο εύκολα θα εντοπιστεί το θύμα.

Τι θα πρέπει να ψάξουν πρώτα οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας; Μα φυσικά, πρώτα θα πρέπει να γίνει έρευνα στα πιο κοντινά πρόσωπα του απαχθέντος προσώπου, ειδικά στους αγαπημένους συγγενείς του θύματος, τους φίλους αλλά και τους γείτονες. Έπειτα θα πρέπει να γίνει έρευνα στις γειτονικές επιχειρήσεις, αλλά και στα μέρη που σύχναζε το θύμα. Μην ξεχνάμε να διερευνήσουμε κάθε διαδικτυακή πληροφορία μέσω emails, αρχείων του υπολογιστή, αλλά και των social networks. Μία ακόμη πηγή που θα μπορούσε να μας δώσει πολλά στοιχεία είναι το τηλέφωνο του θύματος, αλλά και των συγγενικών προσώπων, όπως επίσης και τα προσωπικά τηλεφωνικά αρχεία των παραπάνω. Επιπρόσθετα, ο έλεγχος στα δημόσια αρχεία αλλαγών ονόματος (αφορούν απαγωγές παιδιών), σε ληξιαρχεία, σε απόσταση από την οικία του θύματος τόση ώστε να μπορεί να τη διανύσει ο θύτης σε μία μέρα με το αυτοκίνητό του, όλα αυτά είναι αρκετά καλά στοιχεία.

Οι έρευνες των ΙΕΠΥΑ

Οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ερευνούν οποιοδήποτε πρόσωπο και κάθε ένα ξεχωριστά με όσους ήταν σε επαφή το θύμα το τελευταίο χρονικό διάστημα, γιατί καμία πληροφορία όσο μικρή και αν είναι δεν είναι αμελητέα. Στόχος της κάθε εταιρείας είναι να βοηθήσει τον πελάτη στον εντοπισμό του θύματος όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο ακέραιο είναι δυνατόν, με κατανόηση στον πόνο του αλλά και με αμέριστο επαγγελματισμό.

Πάνω από όλα, όπως έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενο άρθρο, είναι καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ξεκινούν με μια ολοκληρωμένη έρευνα και αξιολόγηση του κινδύνου, είτε πρόκειται να φυλάξουν τους ίδιους τους πελάτες τους, είτε την οικογένειά τους και την ιδιοκτησία τους (ιδιόκτητη κατοικία, επιχείρηση, σκάφος). Πρέπει να μπορούν να αξιολογούν την υπάρχουσα διαμόρφωση της ασφάλειας και σε συνδυασμό με τις βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων να καθορίζονται, από κοινού με τον πελάτη, οι αναγκαίες λύσεις ασφάλειας.

Χρήσιμες συμβουλές

Οπότε τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που μπορούν να διατηρούν στην υπηρεσία τους ιδιωτικές εταιρείες για την ασφάλεια τους, ώστε να αποτρέψουν τυχόν περιπτώσεις απαγωγών στην οικογένειά τους;

α. Να ελέγχουν εξονυχιστικά το προσωπικό που προσλαμβάνουν ακόμα και αν αυτό είναι η Ιδιωτική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, ώστε να αποφύγουν τυχόν είσοδο οποιουδήποτε εγκληματία μέσα στο οικείο περιβάλλον του πελάτη.

β. Δεν κλείνονται μέσα στο σπίτι τους και δεν αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντιθέτως κάνοντας παρέα με ανθρώπους της ίδιας οικονομικής ευμάρειας με τους ιδίους, αποφεύγουν τη ζήλεια από τους όμοιούς τους, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βοήθεια σε μια ενέργεια απαγωγής.

γ. Να διατηρείται η μυστικότητα σχετικά με την καθημερινότητά τους, τα ταξίδια τους, τις συναντήσεις τους, τις μεθόδους φύλαξής τους.

δ. Η ασφάλειά τους θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένη ακόμα και στη χρήση οπλισμού αλλά θα πρέπει να γνωρίζει και τους κανόνες εμπλοκής που θα οριστούν. Οι περισσότεροι απαγωγείς δεν επιτίθενται σε άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους επαγγελματίες φύλακες.

Εν κατακλείδι, η απαγωγή ανθρώπων είναι ένα ειδεχθές έγκλημα το οποίο με την χρήση Ιδιωτικών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας μπορεί να αποφευχθεί ή και να αποτραπεί. Αρκεί η εταιρεία να διατηρεί τον επαγγελματισμό της σε υψηλά επίπεδα, να διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό απόλυτα καταρτισμένο αλλά και εκπαιδευμένο σε όλα τα διατιθέμενα οπλικά συστήματα που δύναται να διαθέτει, να γνωρίζει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση συμπλοκής με τους θύτες, αλλά και να διαθέτει τεχνογνωσία, οργάνωση και υποδομή.

Γενικά, η Ιδιωτική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέρχεται έναντι οποιασδήποτε απειλής, τη δυνατότητα ασφάλειας της ιδιοκτησίας του πελάτη αλλά και τη δυνατότητα παροχής ασφάλειας σε οποιαδήποτε μετακίνησης του πελάτη τους, είτε εγγύς είτε σε άλλη χώρα ή ήπειρο.

ΜΟΤΟ

Η απαγωγή είναι ένα έγκλημα που θίγει την ελευθερία, την προσωπικότητα και την αυτονομία του ανθρώπου.

Οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Ασφάλειας μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις ανεπίσημες έρευνες της Αστυνομίας.

{gallery}1014{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...