Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιανουαρίου 2015 01:58

Η μάχη της μεθόδου συμπίεσης Βίντεο και Ήχου

Πρωτόκολλο H.265 εναντίον πρωτοκόλλου VP9

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
19ace523c3fcf08ab0aa2a0aa1b550ec XL 5bb3d948

Η ανάγκη για streaming βίντεο μεγάλων αναλύσεων πέρα από HD, με ταυτόχρονα καλύτερη αξιοποίηση του bandwidth, έχει οδηγήσει σε μια αθόρυβη, αλλά πολύ έντονη μάχη μεταξύ δύο νέων κωδικοποιήσεων βίντεο, για το ποια θα καθιερωθεί ως η επόμενη μέθοδος συμπίεσης. Από τη μια πλευρά είναι η μέθοδος H.265 (HEVC) που διαδέχεται την H.264 και ανήκει στην ITU-T Video Coding Experts Group…

Η ανάγκη για streaming βίντεο μεγάλων αναλύσεων πέρα από HD, με ταυτόχρονα καλύτερη αξιοποίηση του bandwidth, έχει οδηγήσει σε μια αθόρυβη, αλλά πολύ έντονη μάχη μεταξύ δύο νέων κωδικοποιήσεων βίντεο, για το ποια θα καθιερωθεί ως η επόμενη μέθοδος συμπίεσης. Από τη μια πλευρά είναι η μέθοδος H.265 (HEVC) που διαδέχεται την H.264 και ανήκει στην ITU-T Video Coding Experts Group. Από την άλλη είναι η μέθοδος VP9, η επόμενης γενιάς κωδικοποίηση της Google, βασισμένη σε τεχνολογία ανοιχτού κώδικα. Και οι δύο «παίχτες» είναι πανίσχυροι, με την ITU-T να κυριαρχεί αυτή τη στιγμή με τη μέθοδο H.264 παγκοσμίως και την Google να διαθέτει τη νέα μέθοδο δωρεάν, χωρίς κόστος άδειας και ταυτόχρονα να …είναι η Google, όπου έχει στα χέρια της το YouTube. Στο χώρο του CCTV οι νέες μέθοδοι συμπίεσης θα έχουν μεγάλη επίδραση στην παρακολούθηση IP Video μεταφέροντας πολύ υψηλή ανάλυση εικόνας χωρίς να επιβαρύνουν την υποδομή IP, αλλά και γενικότερα θα εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε μεταφορά εικόνας μέσω stream σε τοπικά ή απομακρυσμένα δίκτυα.

Η μάχη για την επόμενη μέθοδο συμπίεσης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού το standard που θα επικρατήσει θα μπει στη ζωή μας τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και στην απλή καθημερινότητά μας. Εάν αναλογιστούμε πόσο συχνά συναντάμε τη συμπίεση H.264 σε καταγραφικά και σε κάμερες CCTV εύκολα κατανοούμε ότι το επόμενο πρότυπο θα επηρεάσει άμεσα τον τομέα των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης. Η μεταφορά εικόνας από κάμερες IP σε καταγραφικά γίνεται μέσω συμπίεσης H.264, η καταγραφή εικόνας από αναλογικές ή IP κάμερες στα σύγχρονα καταγραφικά γίνεται (τις περισσότερες φορές) με συμπίεση H.264 και η μεταφορά stream σε απομακρυσμένους υπολογιστές και φορητές συσκευές βασίζεται σε συμπίεση H.264. Οι νέες μέθοδοι συμπίεσης θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μεταφέρουμε εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης (4K και πάνω) σε μικρότερα αρχεία από ότι τώρα, να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τον αποθηκευτικό χώρο των καταγραφικών και να έχουμε καλύτερη ποιότητα steaming σε πραγματικό χρόνο.

Οι παίχτες της μάχης!

Στην αρένα για το επόμενο στάνταρντ συμπίεσης βρίσκονται δύο πανίσχυροι παίχτες (εικόνα 1). Το πρότυπο H.265 High Efficiency Video Coding (HEVC) ανήκει στην ITU-T Video Coding Experts Group και το πλεονέκτημά της είναι ότι αυτή τη στιγμή το H.264 κυριαρχεί παγκοσμίως ως στάνταρ συμπίεσης (εικόνα 2). Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα τους κατασκευαστές, αφού για την αναβάθμιση στο επόμενο στάνταρ συμπίεσης Η.265 δεν θα απαιτούνται πολύ μεγάλες αλλαγές στη σχεδίαση των συσκευών τους. Με το H.264 να είναι για τα καλά μέσα στη ζωή μας, θα έλεγε κάποιος ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για το Η.265. Αυτό θα ήταν αλήθεια, εάν από την αντίπαλη πλευρά δεν ήταν το μεγαθήριο που ονομάζεται Google.

Το πρότυπο συμπίεσης VP9 της Google έρχεται να αντικαταστήσει το VP8. Τo 2009 η Google αγόρασε την On2, μια εταιρία συμπίεσης βίντεο και την τότε τεχνολογία της VP6/VP8. Πιθανότατα, η κίνηση αυτή έγινε γιατί αναζητούσαν μια τεχνολογία συμπίεσης για να μειώσουν το bandwidth για τα βίντεο στο YouTube, τόσο για αποθήκευση όσο και για το steaming. Παρότι το VP8 έχει εξαπλωθεί όπως το H.264, το γεγονός ότι το VP9 είναι ανοιχτού κώδικα μπορεί να αποτελέσει πολύ μεγάλο κίνητρο για τους κατασκευαστές, αφού δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν για να το χρησιμοποιήσουν. Ταυτόχρονα, ήδη η Google έχει ενσωματώσει την υποστήριξη συμπίεσης VP9 στο YouTube, μια πλατφόρμα με τεράστια δύναμη επιρροής.

Από τη μια λοιπόν είναι η ITU-T Video Coding Experts Group που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά με το πρότυπο H.264 και από την άλλη είναι η Google με τη δύναμη του Web, του Android και του Chrome που προσφέρει το πρότυπο VP9 δωρεάν. Πέρα από τους πολύ σημαντικούς αυτούς παράγοντες που πρόκειται να συμβάλουν στην εδραίωση του επόμενού προτύπου συμπίεσης, ένας ακόμα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η τελική απόδοση της κάθε μεθόδου στην πράξη!

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα από τις μελέτες απόδοσης των δύο μεθόδων δεν είναι καθόλου σαφή και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ επίσημων συγκριτικών εκθέσεων. Μια ανάλυση απόδοσης των δύο μεθόδων συμπίεσης, που έχει εκδώσει μια σύμπραξη από Πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2013, δείχνει ότι συγκρίνοντας βίντεο ίδιας ποιότητας, το H.265 απέδωσε 43% χαμηλότερο bitrate από το VP9 και 39% χαμηλότερο bitrate από το H.264, ενώ ταυτόχρονα το H.264 απέδωσε 6% χαμηλότερο bitrate από το VP9 (εικόνα 3). Από την άλλη πλευρά, το H.265 πήρε 7 φορές περισσότερο χρόνο για την κωδικοποίηση σε σχέση με το VP9 και 13 φορές περισσότερο από το H.264. Έτσι λοιπόν, η σύγκριση έδειξε ότι το πρότυπο VP9 απέδωσε σημαντικά χειρότερα σε σχέση με το H.265 (εικόνα 4), αλλά ο χρόνος κωδικοποίησής του ήταν ταχύτερος.

Το τοπίο έρχεται να θολώσει μια μελέτη από την ίδια την Google που υποστηρίζει ότι το πρότυπο VP9 απέδωσε 50% χαμηλότερο bitrate για την ίδια ποιότητα βίντεο σε σχέση με το H.264 (εικόνα 5), τοποθετώντας το VP9 στα ίδια επίπεδα απόδοσης συμπίεσης σε σχέση με το H.265. Προφανώς κάποια από τις δύο αναλύσεις δεν είναι αξιόπιστη, όμως το βέβαιο είναι ότι και οι δύο μέθοδοι συμπίεσης είναι σε στάδιο ανάπτυξης, οπότε δεν θα μπορούσε να βγει τελικό αποτέλεσμα.

Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε…

Τα νέα πρότυπα συμπίεσης υπόσχονται ότι θα προσφέρουν 40 έως 50% μείωση του bitrate σε ίδιας ποιότητας βίντεο. Μεταφέροντας το δεδομένο αυτό στον τομέα του CCTV, μια κάμερα IP θα μπορούσε να προσφέρει είτε ανώτερη ποιότητα από το H.264 σε υπάρχον δίκτυο, με τα ίδια χαρακτηριστικά αποθήκευσης, ή να παρέχει την ίδια ποιότητα βίντεο με το Η.264, με έως 50% λιγότερες απαιτήσεις στο δίκτυο και σε αποθηκευτικά μέσα.

Είτε πρόκειται για CCTV είτε για οποιοδήποτε άλλο χώρο, οι νέες μέθοδοι συμπίεσης για να επιτύχουν όλα αυτά τα θετικά τους θα απαιτούν πολύ μεγαλύτερους πόρους από τους επεξεργαστές, σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η δοκιμή αναπαραγωγής βίντεο HECV που πραγματοποιήσαμε (εικόνα 6) που εκτόξευσε αμέσως την χρήση της CPU στα ύψη. Αντίστοιχη ήταν η υψηλή κατανάλωση CPU σε αρχείο 4K που προσπαθήσαμε να παίξουμε μέσω YouTube με συμπίεση VP9 (εικόνα 7). Έτσι λοιπόν, την άφιξη των νέων μεθόδων συμπίεσης θα ακολουθήσουν συστήματα υψηλότερων αποδόσεων με hardware decoding.

Η τρέχουσα κατάσταση

Κανένα από τα πρότυπα HEVC και VP9 δεν βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο. Το VP9 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή στο YouTube και ανοίγει το δρόμο για αναπαραγωγή βίντεο σε ανάλυση 4K UHD (2160p, δηλαδή 3840×2160 pixel). Πρακτικά λοιπόν, στο YouTube είδαμε βίντεο 9 δευτερολέπτων ανάλυσης 4K συμπίεσης VP9 σε μέγεθος 4.5MB και το ίδιο αρχείο με ανάλυση HD συμπίεσης H.264 είχε μέγεθος 12.2MB. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την αναπαραγωγή βίντεο VP9 στον υπολογιστή σας μπορείτε πέρα από το YouTube να κατεβάσετε αρχείο demo και να το τρέξετε εύκολα μέσω του VLC ή του Chrome (εικόνα 8). Για την δοκιμαστική αναπαραγωγή αρχείου HEVC μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το DivX 10 HEVC. Όπως και το VP9, έτσι και το αρχείο HEVC κατά την αναπαραγωγή του έφτασε στα όριά του τον επεξεργαστή της δοκιμής (Inter Core Quad Q6600). Οπότε για την αναπαραγωγή θα χρειαστείτε ένα αρκετά ισχυρό υπολογιστικό σύστημα, όπως και τηλεόραση 4K για να δείτε τη διαφορά στην ποιότητα εικόνας.

Με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον τομέα του CCTV, το HEVC ήδη εφαρμόζεται σε συστήματα IP παρακολούθησης. Μάλιστα, η αμερικάνικη εταιρία Aventura Technologies έχει παρουσιάσει κάμερες που υποστηρίζουν συμπίεση βίντεο HEVC (εικόνα 9). O διευθυντής διαχείρισης της Aventura, Jack Cabasso, δηλώνει ότι η μετάβαση των συστημάτων παρακολούθησης στο νέο πρότυπο είναι «αναπόφευκτη». Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι η έρευνα και η υλοποίηση παίρνει χρόνο, οπότε τα πρώτα δείγματα από μεγάλους κατασκευαστές παγκοσμίως αναμένονται στην έκθεση ISC West 2015, τον Απρίλιο στο Las Vegas.

Κλείνοντας

Σύμφωνα με τα σημάδια που λαμβάνουμε σήμερα, φαίνεται ότι το HECV μπορεί να είναι το πρότυπο που θα αγκαλιάσει η βιομηχανία CCTV, έχοντας ήδη το έδαφος έτοιμο για ανάπτυξη μέσα από το H.264. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, μπορούμε να δούμε ανάλυση 4K στο YouTube, δείχνει ότι η Google είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει πλήρως το δικό της πρότυπο συμπίεσης και μάλιστα φαίνεται αποτελεσματικό. Μάλιστα, είναι αρκετές οι ιστοσελίδες που τρέχουν βίντεο WebM, που βασίζεται στην τριλογία VP8 video, Vorbis audio και Matroska container (εικόνα 10) και καταφέρνουν να δώσουν υψηλή ποιότητα βίντεο με χαμηλό bit rate (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σελίδα new.livestream.com που τρέχει βίντεο WebM ως αρχική της σελίδα!).

Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των νέων μεθόδων συμπίεσης είναι τεράστιο και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις αφού πρόκειται να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ζωή μας τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο με τα συστήματα CCTV, αλλά και την καθημερινότητά μας μέσα από όλες τις εφαρμογές αναπαραγωγής, streaming και αποθήκευσης αρχείων multimedia.

{gallery}1055{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...