Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Ιανουαρίου 2015 01:41

Siemens Aliro

Πλήρες παραμετροποιήσιμο σύστημα ελέγχου πρόσβασης μέσω IP και RS485

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F70f7f16131bcee9413b03bd0296217c6 XL

Συνδυάζοντας τεχνολογία IP και RS485, το σύστημα Aliro παρέχει δυνατότητα προσαρμογής σε όλα τα πιθανά σενάρια ελέγχου πρόσβασης. Οι αναγνώστες καρτών για τον έλεγχο μιας πόρτας συνδέονται στο σύστημα μέσω μιας μονάδας Access Point, το οποίο με τη σειρά του είναι προσβάσιμο μέσω Web Server. Βασισμένο σε αυτήν την αρχιτεκτονική, το Aliro δίνει πλήρη δυνατότητα ρύθμισης των εισόδων.Συνδυάζοντας τεχνολογία IP και RS485, το σύστημα Aliro παρέχει δυνατότητα προσαρμογής σε όλα τα πιθανά σενάρια ελέγχου πρόσβασης. Οι αναγνώστες καρτών για τον έλεγχο μιας πόρτας συνδέονται στο σύστημα μέσω μιας μονάδας Access Point, το οποίο με τη σειρά του είναι προσβάσιμο μέσω Web Server. Βασισμένο σε αυτήν την αρχιτεκτονική, το Aliro δίνει πλήρη δυνατότητα ρύθμισης των εισόδων και των εξόδων, όπως και την IP διευθυνσιοδότηση στις πόρτες, τοπικά ή απομακρυσμένα μέσα από οποιοδήποτε υπολογιστή ή μέσω smartphone.

Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε παρουσιάσει τις λειτουργίες του συστήματος Aliro της Siemens. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια πιο τεχνική ματιά στα χαρακτηριστικά του έξυπνου συστήματος πρόσβασης και τις δυνατότητες που παρέχει. Στην εικόνα 1 βλέπουμε ένα σχεδιάγραμμα λειτουργίας του Aliro. Το σύστημα αποτελείται από ένα συνδυασμό hardware και software. Το hardware όπως οι αναγνώστες και τα Access Points (AP) συνδέονται στην εφαρμογή λογισμικού μέσω δικτύου. Ο server της εφαρμογής είναι προσβάσιμος μέσω του Internet και οι περισσότερες hardware ρυθμίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από το interface του χρήστη.

Η εγκατάσταση του λογισμικού του Aliro περιλαμβάνει όλες τις διαφορετικές εφαρμογές (εικόνα 2), συμπεριλαμβάνοντας έναν web server, έναν SQL server και έναν application server. Ο υπολογιστής στον οποίο έχει εγκατασταθεί το λογισμικό συμπεριφέρεται ως ο server. Το λογισμικό είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε υπολογιστή και εφαρμογή smartphone (εικόνα 3), με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι συνδεδεμένα στο Internet. Τα APs συνδέονται μέσω LAN ή μέσω δικτύου RS485.

Τα μέρη του συστήματος Aliro

Το σύστημα ελέγχου πρόσβασης Aliro αποτελείται από διάφορα μέρη:

Αναγνώστες: Επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης και συνδέονται στα APs.

APs: Επικοινωνούν με το λογισμικό Aliro μέσω Ethernet (LAN) ή RS485. Ένα AP μπορεί να ελέγξει έως 4 αναγνώστες (εικόνα 4).

Smartphone: Η εφαρμογή Aliro είναι διαθέσιμη μέσω του App Store και του Google Play για φορητές συσκευές iOS και Android.

Ρυθμίσεις δικτύου: Το Aliro χρησιμοποιεί Ethernet για επικοινωνία με τα APs, αλλά μπορεί να διαχειριστεί και δίκτυο RS485. Σε αυτήν την περίπτωση ένα AP λειτουργεί ως master για να δώσει πρόσβαση επικοινωνίας με τα άλλα APs.

Λογισμικό: Μόλις τα εξαρτήματα συνδεθούν μεταξύ τους, το λογισμικό ενεργοποιεί το σύστημα και δίνει πρόσβαση στην παραμετροποιήση.

Εφαρμογή: Το user interface για την πρόσβαση στο λογισμικό είναι προσβάσιμο μέσω Internet, είτε μέσω του υπολογιστή Server ή από οποιοδήποτε υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet, όπως και από smartphone που τρέχει την εφαρμογή Aliro.

Access Point

Η μονάδα AP χρησιμοποιείται για να ελέγξει το χώρο μιας πόρτας. Έχει 2 συνδέσεις bus με παροχή τάσης για αναγνώστες, όπως και δύο συνδέσεις επικοινωνίας RS-485, συμβατές με interface RS485, Clock&Data και Wiegand. Για τις 4 αυτές συνολικά συνδέσεις διαθέτει ισάριθμα jumper End of Line (EOL), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προαιρετικά για τον τερματισμό των γραμμών. Επίσης, διαθέτει 4 εισόδους γενικής χρήσης, που ρυθμίζονται μέσω του λογισμικού. Υποστηρίζει δύο εξόδους relay ΝΟ-C-NC, παρέχοντας ευελιξία στον έλεγχο κλειδαριών και εξωτερικών λειτουργιών και ταυτόχρονα διαθέτει 4 εξόδους ανοιχτού συλλέκτη, με λειτουργία που καθορίζεται από το λογισμικό.

Στην περίπτωση όπου το AP είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τοπικό δίκτυο με τον υπολογιστή που τρέχει το λογισμικό Aliro, η επικοινωνία γίνεται μέσω της σύνδεσης Ethernet του AP. Σε περίπτωση όπου βρίσκεται εκτός τοπικού δικτύου LAN, η επικοινωνία γίνεται μέσω της σύνδεσης USB του AP με έναν υπολογιστή, όπου μέσω των κατάλληλων drivers δημιουργεί επικοινωνία Ethernet over USB. Από τη στιγμή που το AP επικοινωνεί με τον Server, όλες οι λειτουργίες του, όπως και οι ρυθμίσεις των αναγνωστών, μπορούν να πραγματοποιηθούν από έναν Web Browser. Το AP υποστηρίζει μπαταρία 3V για τη διατήρηση των δεδομένων έως και 30 μέρες μετά την πτώση ρεύματος.

Το AP έρχεται με προκαθορισμένες ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν μέσα από τον προγραμματισμό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνδέσεις (εικόνα 5) αλλά και τις δυνατότητες του AP μπορούμε να δούμε αυτές τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις.

· Relay Output 1: Καμία ρύθμιση
· Relay Output 2: Λειτουργία Κλειδώματος
· General Input 1: Κουμπί Εξόδου
· General Input 2: Καμία ρύθμιση
· General Input 3: Επαφή ελέγχου πόρτας
· General Input 4: Καμία ρύθμιση
· Open-collector out 1: Λειτουργία προειδοποίησης
· Open-collector out 2: Καμία ρύθμιση
· Open-collector out 3: Λειτουργία Συναγερμού Πόρτας
· Open-collector out 4: Καμία ρύθμιση

Αναγνώστης AR Series

Οι αναγνώστες καρτών AR40S-MF είναι κατασκευασμένοι από πολύ ανθεκτικά υλικά (εικόνα 6) για να μπορούν να αντέξουν κάτω από τις περισσότερες καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα όμως, είναι σχεδιασμένοι με λεπτομέρεια και υψηλή αισθητική. Γύρω από την πρόσοψή τους περιβάλλονται από ένα κάδρο που παίρνει διάφορες χρωματικές αποχρώσεις (εικόνα 7). Διαθέτουν επίσης ένα πληκτρολόγιο και οθόνη OLED υψηλής αντίθεσης.

Η λειτουργία τους βασίζεται σε πρωτόκολλο OSDP και η σύνδεσή τους με το AP γίνεται μέσω RS485. Υποστηρίζουν ανάγνωση καρτών τεχνολογίας Miface μέσω πληκτρολογίου και οθόνη. Επίσης, είναι συμβατοί με κάρτες Mifare Classic, Mifare Plus (UID μόνο) και Mifare DESfire EV1.

{gallery}1047{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...