DIABASTE DWREAN SEC 132
techmail
DIGITAL TV 171
securityreport e mag odhgos 2021
18 Φεβρουαρίου 2015 02:49

Η επέκταση του ισλαμισμού στην Ελλάδα

Οι ισλαμιστικές οργανώσεις που εδρεύουν στη χώρα μας

Γράφει: Ιωάννης Μιχαλέτος. Αναλυτής για θέματα ασφάλειας
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=WyJ3cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMi8wNS8wMWQ4YjQzZjRmM2ZhNzYwZjEyZmY4OWFhNWQ5MDI4Yl9YTC5qcGciLFtbImRvUmVzaXplIixbMTIwMCwxMjAwLDEyMDAsMTIwMF1dLFsiZG9Dcm9wIixbMTIwMCw2MDAsMCwzMDBdXV0sMTY1MjI4NDYzNV0%3D&file=2c%2F01d8b43f4f3fa760f12ff89aa5d9028b XL 2cb99c5b

Οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Παρίσι που άφησαν πίσω τους τέσσερις ομήρους νεκρούς και τους τρεις δράστες, αλλά και η αιματηρή επέμβαση της αντιτρομοκρατικής του Βελγίου σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Βερβιέ, με τρεις νεκρούς που ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση, έφερε στο προσκήνιο την πολύ μεγάλη διάσταση που έχει η δράση…

Οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Παρίσι που άφησαν πίσω τους τέσσερις ομήρους νεκρούς και τους τρεις δράστες, αλλά και η αιματηρή επέμβαση της αντιτρομοκρατικής του Βελγίου σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Βερβιέ, με τρεις νεκρούς που ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση, έφερε στο προσκήνιο την πολύ μεγάλη διάσταση που έχει η δράση ακραίων οργανώσεων ισλαμιστών και τζιχαντιστών στη Γηραιά Ήπειρο.

Πόσο μας αφορά όμως αυτή η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην καρδιά της Ευρώπης; Κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει μάρτυρας ανάλογων καταστάσεων; Άκρως διαφωτιστική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων ήταν η ομιλία του κ. Ιωάννη Μιχαλέτου, αναλυτή για θέματα ασφάλειας με εξειδίκευση στην έρευνα των εξελισσομένων ασύμμετρων απειλών στην ΝΑ. Ευρώπη, στο πλαίσιο του 6ου Executive Security Seminar που είχε ως θέμα του την “Eπέκταση του Ισλαμισμού στα Βαλκάνια και την Ελλάδα”. Το κείμενο που ακολουθεί είναι το πρώτο μέρος της εισήγησης του. Ι. Μιχαλέτου και εστιάζει στην περιγραφή των ισλαμιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Το παρόν κείμενο απαριθμεί με συνοπτικό τρόπο της ισλαμιστικές οργανώσεις που βεβαιωμένα εδρεύουν στην Ελλάδα καθώς και τις πιθανολογούμενες. Επίσης παρουσιάζονται σχόλια σχετικά με το βαθμό εξαπλωσής τους στην Ελλάδα.

Μουσουλμανική Αδελφότητα

Διαθέτει μια ευμεγέθη εξάπλωση και κυρίως κοινωνική-οικονομική ευρωστία, όπως και εξάπλωση σε πολιτικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους.

Η δράση της έγινε εμφανής από το 2005 και εντεύθεν, όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το “Hellenic-Arabic center for culture and civilization”. Το κέντρο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το “EuropeTrust”, το οποίο είναι ελεγχόμενο από την οργάνωση ομπρέλα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ονόματι “Federation of Islamic Organization in Europe (FIOE)” και επιδοτείται κατά βάση από σαουδαραβικούς κύκλους.

Παρομοίως, ως άνω το 2008 ιδρύθηκε στο Μοσχάτο της Αττικής από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου “Arab-Hellenic Center for Culture and Civilization” (AHCCC, Ελληνοαραβικό Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο), με επένδυση 3,4 εκατ. δολ. που δόθηκε από σαουδάραβα επιχειρηματία.

Κατά τα εγκαίνια, παρευρέθησαν οι πρέσβεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αρκετοί ιμάμηδες διαφόρων μουσουλμανικών κρατών, καθώς και αποστολές εκπροσώπων μουσουλμανικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Το κέντρο έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τετραγωνικών μέτρων και λειτουργεί και ως χώρος προσευχής και θρησκευτικής λατρείας. Άρα, ως εκ τούτου, η Αθήνα διαθέτει τέμενος εδώ και περίπου πέντε έτη.

Τόσο το κέντρο στη Θεσσαλονίκη όσο και αυτό του Μοσχάτου ανήκουν στο AHCCC. Την παρούσα περίοδο η Μουσουλμανική Αδελφότητα επεκτείνεται με τη σύσταση ΜΚΟ και λοιπών σωματείων και διεκδικεί δυναμικά να ελέγξει το υπό ανέγερση Τέμενος των Αθηνών μέσω της παρουσίας φίλα προσκείμενων ατόμων προς αυτήν. Πλέον αυτού επιδιώκει την σύσφιξη των σχέσεων της με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.

Μουσουλμανική Αδελφότητα Σύρων

Την παρούσα περίοδο λόγω του πολέμου στη Συρία, παρατηρείται μιας περιορισμένης κλίμακας εκστρατεία μέσω του “YouTube” που άπτεται των λειτουργιών της συριακής αντιπολίτευσης και των μελών της που κατοικοεδρεύουν στην Ελλάδα και ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα Σύρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το καλοκαίρι του 2013 ορισμένα ηγετικά στελέχη των Σύρων έφυγαν από την Ελλάδα, λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Μόρσι στην Αίγυπτο και της γενικότερης κατάπτωσης της ισχύος των Αδελφών Μουσουλμάνων, γεγονός που άλλαξε τους σχεδιασμούς που είχαν και για την Ελλάδα.

Islamic Forum of Europe

Πρόκειται για μια πανευρωπαική ισλαμιστική οργάνωση με πολιτικό παρεμβατικό ρόλο. Στην Ελλάδα εδρεύουν μικροί πυρήνες με άτομα που σχετίζονται είτε επαγγελματικώς είτε προσωπικώς με τη Μεγάλη Βρετανία -κυρίως Μπαγκλαντεσιανοί.

Jamaate-Islami (JI)

Η οργάνωση αυτή έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω των μεταναστών που προέρχονται από το Πακιστάν και αριθμεί περί τα 500 μέλη. Διαπλέκεται με την οργάνωση “Islamic Forum of Greece”, που εδρεύει στην Αθήνα.

Dawat-eIslami

Αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη, κυρίως Πακιστανούς μετανάστες.

Tablighi Jamaat

Η οργάνωση αυτή επικεντρώνεται στη δράση μερικών εκατοντάδων Πακιστανών μεταναστών και επιπλέον δέχεται επισκέψεις ιμάμηδων που οργανώνουν σεμινάρια θρησκευτικής φύσεως, κυρίως στην Αθήνα.

Islami Jamiat-e-Talaba

Πρόκειται για ένα μικρό πυρήνα Πακιστανών υπηκόων.

Tehrik-e-Jafaria

Οργάνωση σιϊτών Πακιστανών με μερικές εκατοντάδες μέλη και σύνδεση με τις υπόλοιπες σιϊτικές ομάδες στην Ελλάδα όπως και με την Πρεσβεία του Ιράν και με το περιφερειακό εκδοτικό κέντρο εκδόσεων Σιϊτών, που ελέγχεται από το μορφωτικό ακόλουθο της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη σιϊτική οργάνωση και πλέον μέλος της κυβέρνησης του Λιβάνου, διαθέτει παρουσία και στην Ελλάδα, αφανή ως επί το πλείστον λόγω των διεθνών κυρώσεων και των πολλαπλών διεθνών περιπλοκών της. Το 2007, επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέγραψε την πληροφόρηση ότι στην Αθήνα δρα λαθρεμπορική ομάδα της Χεζμπολάχ που εμπορεύεται παράνομα προϊόντα καπνού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το παγκόσμιο δίκτυο της οργάνωσης. Μετά τον πόλεμο του Λιβάνου, το 2006, η όποια παρουσία της Χεζμπολάχ στην Αθήνα έχει καταστεί δυσδιάκριτη.

Επιρροή στην Αλβανία

Στη γειτονική Αλβανία, οι Ιρανοί έχουν αποκτήσει αξιόλογη επιρροή μέσω ιδρυμάτων όπως το Albania – Iran Friendship Association, Kuran Foundation, Saadi College, Saadi Sirazi Cultural Foundation κ.ά. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι η διείσδυση των ισλαμικών στοιχείων στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα, όχι μόνο μέσω των εισερχόμενων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και μέσω των στρατολογημένων από τους ισλαμικούς κύκλους, Αλβανών, Βούλγαρων, Σκοπιανών και λοιπών ατόμων από τα Βαλκάνια. Το ζήτημα έχει σαφέστατα διττή όσο και περίπλοκη πλευρά και απαιτεί μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική ασφαλείας από αυτή που διέπει τη σημερινή ελληνική κρατική δομή.

Hizbut-Tahrir

Εκτιμάται ότι δρα μικρός πυρήνας οπαδών. Το Γενικό Προξενείο του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα είχε εκδώσει σχετική μελέτη για την επικινδυνότητα της οργάνωσης (www.uzbekistan.gr/hizb.doc) που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της www.uzbekistan.gr.

Ανσάρ αλ Ισλάμ

Η οργάνωση αυτή έχει παρακμάσει, εάν και εκτιμάται ότι εξακολουθεί να διαθέτει ενεργά μέλη από την Ιρακινή κοινότητα της Ελλάδος.

Χαμάς

Η οργάνωση αυτή διέθετε αξιόλογη παρουσία αλλά και προβολή μέχρι περίπου το 2008-2010. Έκτοτε, λόγω του πολέμου στη Γάζα, της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης όσο και λόγω της έλλειψης κεφαλαίων, η δράση της έχει αισθητά μειωθεί, εάν και παραμένει ενεργή με αρκετά μέλη, κυρίως στην Αθήνα.

Σαλαφιστές

Η πλέον γνωστή ομάδα είναι το σωματείο “Ελ Ραχμαάν”, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγω Αιγύπτιους και προσήλυτους Έλληνες. Μια άλλη μικροομάδα που διαχώρισε τις θέσεις της ελέγχεται από τον «Κρις Κεφοκέρης», Ελληνογερμανό ο οποίος από προσύλητος Σαλαφιστής προσχώρησε στις Νέο-Οθωμανικές τάξεις και εργάζεται σε προπαγανδιστική γραμμή κατευθύνσεων της Άγκυρας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με έδρα το Μπίρμπινγχαμ της Βρετανίας. Δίνουν μεγάλη έμφαση στην προβολή μέσω του διαδικτύου.

Islamic Research Foundation

Διαθέτει “έμμεση” συνάφεια με οργάνωση στον ελλαδικό χώρο.

Κίνημα Γκιουλέν

Το “Κίνημα του Φετουλλάχ Γκιουλέν” διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα με πυρήνες και παράτυπα “θρησκευτικά φροντιστήρια” σε Θράκη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

FatahalIslam

Η οργάνωση αυτή διαθέτει χαλαρούς πυρήνες Λιβανέζων και Παλαιστινίων και χρησιμοποίησε κατά το παρελθόν τη χώρα ως τράνσιτ για τα μέλη της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εικαζόμενες οργανώσεις-ομάδες

Αλ Σαμπάμπ: Η νεοεισερχόμενη σε ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς κοινότητα των Σομαλών στην Αθήνα, εάν και σχεδόν κατά 100% άνεργη ή άεργη, εμφανίζεται ραγδαίως εμπλεκόμενη στο λιανεμπόριο ναρκωτικών ουσιών, αλλά και στη δημιουργία κλειστών γειτονιών τύπου γκέτο με τεμένη και χώρους αποθήκευσης λαθραίων προϊόντων. Εάν και υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις, είναι πολύ πιθανό η πλέον επίφοβη σομαλική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ να έχει επεκταθεί μέσω αυτών και στην Ελλάδα, καθότι οι Σομαλοί λαθρομετανάστες κατά κύριο λόγο φτάνουν στη χώρα μέσω Σουδάν και με απευθείας πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη, εν συνεχεία προωθούνται στη χώρα. Τόσο στο Σουδάν όσο και στη Σομαλία, η μετακίνηση αυτή των ανθρώπων ελέγχεται ως επί το πλείστον από εξτρεμιστικές οργανώσεις που μετέπειτα ζητούν ανταλλάγματα για την μεταφορά τους στην Ευρώπη είτε αυτό είναι πάσης φύσεως παράνομη δραστηριότητα, είτε συλλογής πληροφοριών και ενδεχομένως και της διάπραξης σοβαρών εγκληματικών πράξεων όπως η προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης.

Άλλες οργανώσεις:Μια σειρά από άλλες οργανώσεις εικάζεται ότι μπορεί να έχουν ομάδες στη χώρα μας: Αλ Κάιντα & ΙΣΙΣ, Παλαιστινιακή Τζιχάντ, Ahlus Sunnahwal Jamaah, Hefazate Islam Bangladesh, Bangladesh Khelafat Majlish, Al-Nour Party, Fatah al-Islam, Αυτόνομες ομάδες Ταλιμπάν – Αφγανών, Tanzeem-e-Islami, Jannat Pakistan Party,Jamaat-e-Islami Hind, UKIM, Υoung Muslim Organisation (YMO).

{gallery}1088{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 133

  Security Report, τεύχος 133

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • <strong>4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC</strong>

  4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC

  Η εξειδικευμένη έκθεση στην Ελλάδα για το ηλεκτρολογικό υλικό, το φωτισμό, τα συστήματα ασφαλείας και την ηλεκτροκίνηση, έκλεισε με περισσότερες συμμετοχές από κάθε προηγούμενη φορά,  με κορυ...
 • ΗΛΚΑ Α.Ε. : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Τεχνολογίας της Dahua

  ΗΛΚΑ Α.Ε. : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Τεχνολογίας της Dahua

  Με μεγάλη μαζικότητα διεξήχθη η Ημερίδα Τεχνολογίας που διοργάνωσαν από κοινού οι ΗΛΚΑ Α.Ε. και η Dahua Technology. Ο συνολικός αριθμός των παρευρισκομένων έφτασε σε τριψήφιο αριθμό, ενώ ξεχώρισε ...
 • <strong>Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης</strong>

  Επιλέγοντας φακούς σε ένα Κλειστό κύκλωμα Τηλεόρασης

  Στα μάτια των περισσοτέρων όλοι οι φακοί κάμερας είναι ίδιοι και κάθε φακός κρίνεται ικανοποιητικός αρκεί να παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Στον κόσμο των ειδικών όμως, τα πράγματα είναι αρκετ...
 • <strong>Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης</strong>

  Καλώδια Ethernet σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης

  Ένα καλώδιο Ethernet είναι ένας κοινός τύπος καλωδίου δικτύου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την ενσύρματη σύνδεση πολλών συσκευών, όπως οι υπολογιστές, τα switches, οι κάμερες ασφαλείας, τ...
 • <strong>Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;</strong>

  Πώς θα καταλάβετε ότι ένα σύστημα συναγερμού χρειάζεται αναβάθμιση;

  Αναπόφευκτα κάποια στιγμή, κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναρωτηθεί - ή θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό - για το εάν πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμισή των συστημάτων ασφαλείας του. Παρακάτω, παρατί...
 • <strong>Internet of Things</strong>

  Internet of Things

  Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αποτελείται από έξυπνες συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους. Δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις συσκευές να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Εκτός αυτού, το...
 • <strong>U-PROX</strong>

  U-PROX

  Η PARADOX HELLAS S.A., αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας των ασύρματων συναγερμών U-PROX, διαθέτει στην αγορά μερικά νέα KIT της εταιρίας που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία κατά τη διάρκεια τη...
 • <strong>BRADY M211 mobile</strong>

  BRADY M211 mobile

  Η γνωστή εταιρία BRADY που ειδικεύεται σε υλικά και εκτυπωτές σήμανσης εγκαταστάσεων παρουσίασε το νεότερο μοντέλο εκτυπωτή που λειτουργεί μέσω εφαρμογής απο το κινητό τηλέφωνο. Γι’ αυτό το λόγο κ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design