Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Φεβρουαρίου 2015 02:43

Τα 8 πιο καινοτόμα προϊόντα ασφαλείας στην CES 2015

Η τεχνολογία ασφάλειας προσαρμόζεται στις ανάγκες των καταναλωτών

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F8a545da277e2e99414e6557c4344e1c0 XL

Τον πρώτη του μήνα κάθε νέου έτους, κορυφαίοι κατασκευαστές τεχνολογίας από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Λας Βέγκας προκειμένου να λάβουν μέρος στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES), και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης…

Τον πρώτη του μήνα κάθε νέου έτους, κορυφαίοι κατασκευαστές τεχνολογίας από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Λας Βέγκας προκειμένου να λάβουν μέρος στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES), και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάστηκε ένας ανεπανάληπτος αριθμός «έξυπνων» τεχνολογιών, τα οποία λανσαρίστηκαν ως η «επανάσταση» στο χώρο του «internet of things», που πρακτικά περιγράφει τη διασύνδεση συσκευών και επαγγελματικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε ένα ευρύτερο δίκτυο με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής αλλά –πρωτίστως- και της παραγωγικότητας των χρηστών.

Η βιομηχανία της ασφάλειας, η οποία μέχρι πρότινος προσανατολιζόταν κυρίως σε συναγερμούς, πόρτες ασφαλείας και κλειδαριές, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης των έξυπνων τεχνολογιών, με τη δημιουργία προηγμένων συστημάτων επιτήρησης και αξιοποίησης των βιομετρικών δεδομένων σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η παρουσίαση μερικών από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ασφαλείας που είδαμε στη φετινή CES 2015, και οι οποίες αντανακλούν μια διαρκώς αυξανόμενη προσαρμογή της τεχνολογίας ασφάλειας στις ανάγκες των καταναλωτών και της λιανικής αγοράς, η οποία πρόσφατα εκτιμήθηκε από το Ινστιτούτο ΙHS ότι ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια τη χρονιά που μας πέρασε.

Honeywell, Lyric
Κατάταξη ασφάλειας κτιρίων

Η εταιρεία Honeywell λανσάρει την «επαγγελματική κατάταξη» στην αυτοματοποίηση της ασφάλειας σε κτίρια και οικίες. Το σύστημα ασφαλείας Lyric υπόσχεται να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στον τομέα αυτό, καθώς θα ελέγχει τους αισθητήρες κίνησης, τις κάμερες ασφαλείας, τους ανιχνευτές καπνού, μέσω μιας οθόνης αφής ή με φωνητικές εντολές. Διάφορα σενάρια μπορούν να ρυθμιστούν από το χρήστη, όπως το ασφαλές κλείδωμα της οικίας και το κλείσιμο των φώτων με μια απλή φωνητική εντολή ή η παρακολούθηση της εισόδου της οικίας ή και του περιβάλλοντος χώρου, και εφόσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα ή κάποιες ύποπτες κινήσεις, η ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού. Η τιμή και η διαθεσιμότητα ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί από την εταιρεία κατασκευής Honeywell.

Sengled, Snap
Λαμπτήρας με WiFi και κάμερα ασφαλείας

Η εταιρεία έξυπνου φωτισμού Sengled παρουσίασε έναν λαμπτήρα ο οποίος συνδυάζει την ασύρματη (WiFi) συνδεσιμότητα με τον LED λαμπτήρα φωτισμού και όχι μόνο, καθώς πέρα από αυτά, φέρει ενσωματωμένη και κάμερα ασφαλείας υψηλής ευκρίνειας 1080p, προσφέροντας ένα πρωτότυπο προϊόν με πολλά πλεονεκτήματα. Ο λαμπτήρας Sengled Snap μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Στην πρόσφατη έκθεση CES βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης καινοτομίας «2015 CES Best of Innovation Award». Ο λαμπτήρας Snap θα κοστίζει περίπου 200 δολάρια όταν διατεθεί μαζικά στην αγορά προς το τέλος της ερχόμενης άνοιξης.

Sony, SmartEyeglass Attach
Μετατρέπει τα οπτικά γυαλιά σε CCTV κάμερα

Τα SmartEye της Sony αποτέλεσαν την απάντηση της ιαπωνικής εταιρείας στα Google Glass. Μάλιστα είχαν περιγραφεί στους ειδικούς αναλυτές της καινοτομίας σαν κάποιος να φορά μία κάμερα CCTV στο κεφάλι του, και αυτά προσφέρουν με τη σειρά τους, πολύτιμες πληροφορίες για ό,τι βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον είχαν τα SmartEyeglass Attach! που παρουσίασε η Sony στην CES 2015, καθώς αποτελούν μια μικρή διάταξη που μετατρέπει οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών σε έξυπνα γυαλιά. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο μεγάλη «επανάσταση» μπορεί να φέρει η ευρεία διάδοση μιας τέτοιας συσκευής όπως η Attach!, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φρουρούς ασφαλείας μέχρι αστυνομικούς αλλά και άτομα που εργάζονται μόνα τους, καθώς βελτιώνει την βιντεοεπιτήρηση των χώρων.

Intel, True Key
Τέρμα στην απομνημόνευση των passwords

Το Intel True Key αποτελεί ένα νέο εργαλείο αναγνώρισης προσώπου, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη ενός υπολογιστή να χρησιμοποιήσει το πρόσωπό του για να ανοίξει τα ασφαλισμένα αρχεία και προγράμματα – έτσι δεν είναι πια απαραίτητη η απομνημόνευση κωδικών πρόσβασης. Το True Key χρησιμοποιεί την υπάρχουσα κάμερα που είναι ενσωματωμένη σε έναν φορητό υπολογιστή ή σε ένα smartphone για να σαρώσει το πρόσωπο του χρήστη και να εντοπίσει ορισμένα μοναδικά για κάθε άνθρωπο βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως η απόσταση ανάμεσα στα μάτια ή τα αυτιά. Τον περασμένο μήνα η Intel απέκτησε την εταιρεία PasswordBox, η οποία βρίσκεται πίσω από αυτή την τεχνολογία. Το συγκεκριμένο προϊόν λειτουργεί με Windows και Android κινητά τηλέφωνα έχοντας τη δυνατότητα της αναγνώρισης του προσώπου του ιδιοκτήτη τους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις συσκευές της Apple, με λογισμικό iOS.

Netatmo, Welcome
Κάμερα που αναγνωρίζει φιλικά πρόσωπα

Η Welcome της εταιρείας Netatmo είναι μια έξυπνη κάμερα που «μαθαίνει» να αναγνωρίζει φιλικά πρόσωπα και να προειδοποιεί όταν εντοπίζει πρόσωπα άγνωστα προς αυτήν. Η κάμερα του Welcome είναι ευκρίνειας 1080p Full HD και καλύπτει ένα οπτικό πεδίο της τάξης των 130 μοιρών και έναν αισθητήρα υπερύθρων ώστε να μπορεί να λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας εντοπίζοντας τους εισβολείς. Το Welcome ξεχωρίζει για την κομψή σχεδίαση του σωλήνα και μια ολοκληρωμένη λειτουργία και απευθύνεται στην αγορά των καταναλωτών που έχουν δυνατότητα σύνδεσης τόσο με iOS όσο και με Αndroid smartphones, και ακριβώς για όλα αυτά του τα πλεονεκτήματα έλαβε βραβείο καινοτομίας στην CES 2015. Το Welcome θα δοθεί στην αγορά το καλοκαίρι του 2015.

Hexoskin Junior
Βιομετρικό γιλέκο για παιδιά

Το Hexoskin Junior είναι μια σειρά από γιλέκα σε παιδικό μέγεθος, τα οποία φέρουν βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους μέσω των smartphone τους. Η Hexoskin παρακολουθεί μια σειρά από μετρήσεις φυσικής κατάστασης και λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, όπως η ανάκτηση του καρδιακού ρυθμού, η καταμέτρηση βημάτων, η διάρκεια του ύπνου, ο όγκος των αναπνοών και οι θερμίδες που καίγονται.

Schlage Sense
Έξυπνη κλειδαριά που ξεκλειδώνει με φωνητική ενεργοποίηση

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Siri της Apple, το Schlage Sense είναι μια έξυπνη κλειδαριά αφής με «έξυπνες» δυνατότητες για τους ιδιοκτήτες οικιών. Η πρώτη κλειδαριά της εταιρείας που ενεργοποιούνταν με Bluetooth, η Schlage Sense επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν απλά έναν κωδικό για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο αφής με οπίσθιο φωτισμό ή ένα smartphone μέσω μιας εφαρμογής που διατίθεται για δωρεών λήψη και εγκατάσταση.

Connected Cycle
Έξυπνο πεντάλ… ασφαλίζει ποδήλατα

Το Connected Cycle, είναι μια γαλλική startup εταιρεία που πρόσφατα λάνσαρε ένα έξυπνο πεντάλ για ποδήλατα με το ίδιο όνομα, που μπορεί να ιχνηλατήσει την ακριβή θέση του ποδηλάτου, προσφέροντας παράλληλα fitness πληροφορίες που αφορούν το χρήστη του. Το πεντάλ αλουμινίου παρακολουθείται μέσω μιας app (προς το παρόν διατίθεται μόνο για τα προϊόντα της Apple), η οποία μπορεί να δείξει στον ιδιοκτήτη του που βρίσκεται το ποδήλατο ανά πάσα στιγμή, καθώς και να ενημερώσει τον χρήστη εάν το ποδήλατό του κινείται. Το έξυπνο πεντάλ παράγει επίσης και τη δική του ενέργεια. Επί του παρόντος δεν έχουν ανακοινωθεί τόσο η ημερομηνία κυκλοφορίας όσο και το ύψος της τιμής διάθεσής του προϊόντος.

{gallery}1082{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...