Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαΐου 2015 11:51

Οι ενσωματωμένες κάμερες… πιάνουν δουλειά

Διευρύνεται η χρήση μικροσκοπικών καμερών από τα όργανα της τάξης στις ΗΠΑ

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F3511a15ab52c89d8883bcff6c07cb25a XL

Η δολοφονία του νεαρού αφροαμερικανού στο Φέργκιουσον του Μισούρι, τον περασμένο Αύγουστο και η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την μαύρη –και όχι μόνο- αμερικανική κοινότητα, έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο την αξία που μπορεί να έχει η χρήση των ενσωματωμένων καμερών από τους αστυνομικούς.

Η δολοφονία του νεαρού αφροαμερικανού στο Φέργκιουσον του Μισούρι, τον περασμένο Αύγουστο και η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την μαύρη –και όχι μόνο- αμερικανική κοινότητα, έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο την αξία που μπορεί να έχει η χρήση των ενσωματωμένων καμερών από τους αστυνομικούς.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ενσωματωμένων καμερών Vievu το τελευταίο διάστημα προωθεί στην αγορά τη χρήση των προϊόντων της όχι μόνο από ανθρώπους που εκπροσωπούν το νόμου, αλλά και από άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι επικεφαλής ανθρώπινων πόρων (HR εταιρειών) ακόμα και από διευθύνοντες συμβούλους. Όπως χαρακτηριστικά εκτιμά η Vievu που εδρεύει στο Σιάτλ, βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη η αγορά των “prosumers”, δηλαδή των επαγγελματιών καταναλωτών (professional consumers), που επιθυμούν να αποκτήσουν για τους δικούς τους λόγους μια τέτοια συσκευή.

Ανάμεσα στους επαγγελματίες αγοραστές που θα θελήσουν να προμηθευτούν ενσωματωμένες κάμερες μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε θελήσει να καταγράψει το περιβάλλον του ή μια εργάσιμη ημέρα του, προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την υπευθυνότητα στο χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, κλάδοι εργασίας που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μια τέτοια τεχνολογία είναι η ιδιωτική ασφάλεια, οι κατασκευαστές, οι επιθεωρητές ή οποιοσδήποτε φορέας παροχής υπηρεσιών στο σπίτι, πολιτικοί μηχανικοί, ασφαλιστές, διαχειριστές στόλου οχημάτων, τεχνικοί κ.λπ.

Για παράδειγμα, ένας φρουρός ασφαλείας ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο της φύλαξης και του ελέγχου πρόσβασης σε κτίριο γραφείων εταιρείας, μπορεί να χρησιμοποιεί ενσωματωμένη κάμερα για να καταγράφει κάθε ύποπτο περιστατικό ή περίεργες κινήσεις. Επίσης ένας επικεφαλής ασφάλειας σε κατάστημα λιανικής πώλησης θα μπορούσε εύκολα να καταγράψει τις κινήσεις ενός κλέφτη εντός του καταστήματος.

Πλεονεκτήματα

Η καταγραφή των γεγονότων σε βίντεο μπορεί να αποδεικνύει τα αποτελέσματα μιας αυτοψίας, ή ότι αυτή η αυτοψία έλαβε όντως χώρα. Εάν υπάρχει κάποια κατηγορία ότι από τη μεριά του φρουρού ασφαλείας δεν υπήρξε η προβλεπόμενη ή η ενδεδειγμένη αντίδραση, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας μπορεί να αποδείξει ότι ο υπάλληλός της αντέδρασε με τον κατάλληλο τρόπο, βελτιώνοντας έτσι τις σχέσεις της με την εταιρεία-πελάτη της.

Ένας τέτοιος εξοπλισμός μπορεί να τεκμηριώσει οποιαδήποτε κατάσταση που θα μπορούσε να εγείρει απαιτήσεις αστικής ευθύνης, είτε πρόκειται για μια εταιρεία που χρειάζεται να τερματίσει μια επαγγελματική συνεργασία είτε πρόκειται για έναν διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας που επιθυμεί να καταγράψει μια συνάντηση ή άλλες σημαντικές διαδραστικές επαφές εργασιακού επιπέδου. Το βίντεο είναι ένα εργαλείο τεκμηρίωσης για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αντιποίνων.

Κάμερα με WiFi

Στο πλαίσιο της ASIS 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από λίγους μήνες, η εταιρεία Vievu παρουσίασε το VIEVU2, μια δυναμική ενσωματωμένη κάμερα που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτή που χρησιμοποιεί ο στρατός. Η κάμερα αυτή είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό αλουμίνιο, ζυγίζει μόνο 80 γραμμάρια και έχει μια κομψή εμφάνιση, καθώς και έναν μόνο διακόπτη για ευκολία στη χρήση.

Η νέα κάμερα αλληλεπιδρά μέσω WiFi με smartphone, tablet ή υπολογιστή και μπορεί να συνδέσει την ενσωματωμένη κάμερα με οποιαδήποτε από αυτές τις συσκευές. Το βίντεο μπορεί να σημανθεί και να τιτλοφορηθεί, και στη συνέχεια κοινοποιηθεί και διαμοιραστεί μέσω υπηρεσιών, όπως το DropBox ή μέσω e-mail ή σε εταιρική βάση δεδομένων.

Ο Steve Lovell, πρόεδρος της Vievu, τόνισε ότι υπάρχει “σίγουρα” η ανάγκη προσφοράς ενσωματωμένων καμερών σε επαγγελματίες εκτός επίσημων αστυνομικών αρχών, δεδομένου ότι πολλοί πελάτες που δε δραστηριοποιούνται στους τομείς επιβολής του νόμου είχαν αγοράσει τα προηγούμενα μοντέλα για μη στρατιωτικές χρήσεις (όπως π.χ. για υπηρεσίες εσωτερικής καθαριότητας, οικιακών βοηθών κ.ά.).

Μια άλλη εφαρμογή που δε σχετίζεται με την επιβολή του νόμου είναι η χρήση από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών για την τεκμηρίωση των επιθεωρήσεων σε σταθμούς ζύγισης ρυμουλκούμενων φορτίων. Οι διαφορές που μπορεί να υπάρξουν στα βάρη, κοστίζουν χιλιάδες δολάρια. Η χρήση ενσωματωμένων καμερών μπορεί να παράσχει οπτική τεκμηρίωση που να αποδεικνύει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών – και στα δικαστήρια εάν απαιτηθεί – ότι η επιθεώρηση έγινε με την προβλεπόμενη διαδικασία.

«Είμαστε σε μια ψηφιακή εποχή τεκμηρίωσης και ανταλλαγής αρχείων, και τώρα ζούμε μια έκρηξη της ζήτησης για σχετικά προϊόντα τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από επιχειρήσεις και καταναλωτές», πρόσθεσε ο Lovell.

Έχοντας τη βάση της στο Σιάτλ, η εταιρεία Vievu κατασκευάζει κάμερες που μπορούν να φορεθούν από εντεταλμένους ανθρώπους στην υπηρεσία της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης. Η εταιρεία η οποία κατέχει σήμερα το 80% της εν λόγω αγοράς, ιδρύθηκε από πρώην αστυνομικό του ειδικού σώματος SWAT, που τα μέλη του χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό ελαφριού τύπου, προκειμένου οι αξιωματικοί του σώματος να μπορούν να καταγράφουν την ημερήσια δραστηριότητά τους, διασφαλίζοντας έτσι την υπευθυνότητα και την διαφάνεια της δράσης τους αλλά και προστατεύοντάς τους από άδικες κατηγορίες.

Το περιστατικό του Φέργκιουσον προκάλεσε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη που θα είχε η χρήση ενσωματωμένων καμερών, καθώς θα υπήρχε αποδεικτικό υλικό καταγεγραμμένο, και αδιαμφισβήτητο από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από τον περασμένο Αύγουστο, η επισκεψιμότητα στον επίσημο ιστότοπο της Vievu σημείωσε αύξηση κατά 70%, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν κατεβάσει πληροφορίες για το προϊόν και έχουν ζητήσει να δοκιμάσουν τον εξοπλισμό. Επιπλέον καταγράφηκε μια ραγδαία αύξηση της ζήτησης στην ενσωματωμένων καμερών, ενώ πολλοί νέοι «παίκτες» εισέρχονται στον κλάδο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη έκθεση IACP, μια εμπορική έκθεση που απευθύνεται σε αρχηγούς αστυνομίας.

Οι κάμερες VIEVU χρησιμοποιούνται από 4.000 πρακτορεία σε 16 χώρες. Μάλιστα, η μεγαλύτερη χρήση τους γίνεται στο Όκλαντ της Καλιφόρνια με 840 τέτοιες κάμερες.

VIEVU LE3, η κάμερα τρίτης γενιάς

Το VIEVU LE3 αποτελεί κάμερα ενσωματωμένη τρίτης γενιάς για χρήση από επίσημες αρχές του νόμου. Η ανθεκτική κάμερα είναι ελαφριά, καθώς ζυγίζει λιγότερο από 80 γραμμάρια, και μπορεί να λειτουργήσει σε μια μεγάλη γκάμα στολών. Γενικά, στερεώνεται στο πουκάμισο του χρήστη-φορέα, κοντά στο μέσο του θώρακα. Η κάμερα διαθέτει ανάλυση 1280×720 pixel, βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και δυνατότητα χαμηλού φωτισμού. Χρησιμοποιώντας μια συνοδευτική μπαταρία, ένας αστυνομικός μπορεί να καταγράψει μέχρι και 12 ώρες στο πεδίο που δρα, ενώ τα βίντεό του αποστέλλονται με ασφάλεια στο τέλος της βάρδιας του. Η πλατφόρμα λογισμικού Veripatrol εξασφαλίζει ότι το βίντεο δεν έχει διαγραφεί, δεν έχει υποστεί επεξεργασία, ούτε αλλοιώσεις (αφαίρεση media). Το λογισμικό Veripatrol “κλειδώνει” το βίντεο και επιτρέπει την ασφαλή αποθήκευσή του στο cloud της Microsoft. Το λογισμικό παρέχεται δωρεάν στους αγοραστές της κάμερας.

Τo LE3 διαθέτει και λειτουργία σίγασης καθώς 12 αμερικανικές πολιτείες δεν προβλέπουν την καταγραφή ήχων. Επίσης, κάποιοι πελάτες προτιμούν να επιλέγουν το προϊόν με ανάλυση 640×480 pixels καθώς δεν επιθυμούν να καταγράφουν σκηνές με μεγαλύτερη ανάλυση. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η γωνία θέασης. Κάποιες κάμερες έχουν τη δυνατότητα καταγραφής σε γωνία 160 μοιρών. Ωστόσο, η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει είναι ότι η ενσωματωμένη κάμερα πρέπει να βλέπει ό,τι και ο φορέας της, π.χ. ο αστυνομικός ή ο στρατιωτικός που το χρησιμοποιεί. Για αυτό επιλέγεται κυρίως η κάμερα με γωνία κάλυψης 90 μοιρών.

ΣΕ ΒΟΧ!!!

H εντολή του Ομπάμα

Την εντολή εκταμίευσης ενός ποσού 263 εκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει το Κογκρέσο προκειμένου να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης των πολιτών μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Φέργκιουσον στο Μιζούρι και να συγκροτήσει μια ειδική ομάδα που θα εξετάσει τους τρόπους προκειμένου να βελτιωθεί η σύγχρονη αστυνομική επιτήρηση.

Το διόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό θα καταβληθεί προκειμένου οι αστυνομικοί να εξοπλιστούν με μικροσκοπικές φορητές κάμερες που θα ενσωματώνονται στη στολή τους, για την ακρίβεια θα κρέμονται από το λαιμό τους ή θα τοποθετούνται στο πουκάμισο της στολής τους ή ακόμα και στα γυαλιά τους. Με αυτό τον τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των αστυνομικών που επιβάλουν το νόμο σε κοινότητες όπως αυτή του Φέργκιουσον.

Στόχος σε πρώτη φάση είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μαζί με τις τοπικές αρχές να χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα ύψους 75 εκατ. δολαρίων που θα επιτρέψει τον εξοπλισμό των αστυνομικών με 50.000 ενσωματωμένες κάμερες.

Ο Ομπάμα παρουσίασε τα σχέδιά του σε πολλούς επικεφαλής οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και σε αξιωματούχους και προέδρους κοινοτήτων με στόχο να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους το ομοσπονδιακό κράτος θα απαντήσει στην πρόκληση που ανέδειξε το τραγικό συμβάν του Φέργκιουσον.

{gallery}1466{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...