DIABASTE DWREAN SEC 139
techmail
anga2023
DIGITAL TV 177
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαΐου 2015 11:50

Στόχος των πειρατών τα δεξαμενόπλοια στη ΝΑ Ασία

Στόχος των πειρατών τα δεξαμενόπλοια στη ΝΑ Ασία

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fd9ce752361d454057c245a6d830e76f3 XL

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία ανά τον κόσμο που προκύπτουν από τη συμπεριφορά και τη δράση των διάφορων πειρατικών ομάδων που δρουν στις πιο επικίνδυνες θάλασσες του παγκόσμιου εμπορίου. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ποσότητες πετρελαίου, ένα φορτίο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκτικό…

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία ανά τον κόσμο που προκύπτουν από τη συμπεριφορά και τη δράση των διάφορων πειρατικών ομάδων που δρουν στις πιο επικίνδυνες θάλασσες του παγκόσμιου εμπορίου. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ποσότητες πετρελαίου, ένα φορτίο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκτικό για τους σύγχρονους πειρατές, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να το μεταπουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Οι επιθέσεις εναντίον μικρών δεξαμενόπλοιων στα ανοικτά των ακτών της Νοτιοανατολικής Ασίας προκάλεσε αύξηση της παγκόσμιας πειρατείας πλοίων, παρά τη μείωση του δείκτη της ναυτικής πειρατείας, ο οποίος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη που αναδεικνύει η ετήσια έκθεση του ICC μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του. Οι πειρατές πήραν ομήρους 442 μέλη πληρώματος, σε σύγκριση με τα 304 μέλη πληρώματος το 2013.

Ας δούμε όμως ανά περιοχή ποια ήταν η εικόνα κατά το 2014, όπως την κατέγραψαν και την αποτίμησαν το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του (IMB).

Μείωση δράσης στη Σομαλία

Η ετήσια έκθεση του ΙMB για την πειρατεία δείχνει ότι καταγράφηκαν 245 περιστατικά σε όλο τον κόσμο το 2014, ενώ σημειώθηκε μείωση κατά 44% της πειρατείας από Σομαλούς, που είχε κορυφωθεί το 2011. Οι Σομαλοί πειρατές ήταν υπεύθυνοι για 11 επιθέσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν. Ωστόσο, το IMB προειδοποιεί τους πλοιάρχους να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης του κλάδου, καθώς η απειλή της πειρατείας από Σομαλούς δεν έχει εξαλειφθεί.

Στοχεύουν δεξαμενόπλοια στη ΝΑ Ασία
Αύξηση επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια σημειώθηκε και στα παράκτια της Νοτιοανατολικής Ασίας. Συμμορίες ενόπλων επιτίθενται σε μικρά δεξαμενόπλοια στη περιοχή για τα φορτία τους, αναζητώντας ντίζελ και πετρέλαιο εσωτερικής καύσης για να το κλέψουν και στη συνέχεια να μεταπωλήσουν. Επικαλούμενο το θάνατο ενός μέλους πληρώματος σε δεξαμενόπλοιο με πίσσα, τον Δεκέμβριο 2014, η έκθεση του IMB υπογραμμίζει ότι οι πειρατείες γίνονται ολοένα και πιο βίαιες. Οι περισσότερες από τις 124 επιθέσεις στην περιοχή που είχαν ως στόχο την κλοπή έγιναν από μικρά σκάφη με ένοπλους πειρατές.

Κλοπές πετρελαίου στη ΔΑφρική
Στη Δυτική Αφρική, έχουν αναφερθεί 41 περιστατικά, αν και το IMB πιστεύει ότι πολύ περισσότερες επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν λόγω λαθραίας διακίνησης. Πέντε σκάφη υπέστησαν πειρατεία, εκ των οποίων 3 ήταν δεξαμενόπλοια, ένα με προμήθειες και ένα αλιευτικό σκάφος. Οι πειρατείες των δεξαμενόπλοιων και εμπορικών πλοίων φάνηκε να υποχωρούν το τελευταίο τρίμηνο του 2014, με την τελευταία αναφερόμενη περίπτωση, στο τέλος του Ιουλίου του 2014.
Από τις 18 επιθέσεις έξω από τη Νιγηρία, στις 14 εμπλέκονται δεξαμενόπλοια και πλοία που σχετίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου. Οι περισσότερες ήταν σε δεξαμενόπλοια με του πειρατές να μεταφορτώνουν τα φορτία τους σε μικρότερα δεξαμενόπλοια.

Κλοπές εμπορευμάτων στο Μπαγκλαντές
Στο Μπαγκλαντές αναφέρθηκαν 21 περιστατικά το 2014, έναντι 12 του 2013. Δεκαεπτά επιθέσεις έγιναν σε αγκυροβολημένα σκάφη, τρεις σε σκάφη εν πλω και είχαμε μία αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης. Η πλειοψηφία των περιστατικών ήταν κλοπές εμπορευμάτων, αν και σε μια επίθεση τρία μέλη πληρώματος πιάστηκαν όμηροι, ενώ δύο μέλη πληρώματος τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Η Ακτοφυλακή του Μπαγκλαντές επενέβη σε πολλές κλήσεις βοήθειας από τους πλοιάρχους των πλοίων.

Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IBM
Το Κέντρο αναφοράς πειρατείας του IBM είναι το μόνο ανεξάρτητο γραφείο στο κόσμο που δέχεται αναφορές και εκθέσεις πειρατικών επιθέσεων 24 ώρες το 24ωρο από όλο τον κόσμο. Στο IMB αναφέρονται όλα τα πραγματικά ή ύποπτα περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας. Αυτό το πρώτο βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που διατίθενται από τις αρχές για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Τα στατιστικά στοιχεία από αυτόν τον ανεξάρτητο, μη πολιτικό, διεθνή οργανισμό λειτουργούν ως καταλύτης για την επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης της ναυτικής πειρατείας.

{gallery}1464{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design