Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαΐου 2015 11:49

«Βολή» στα 64,4 δισ. δολ. από το παγκόσμιο εμπόριο όπλων

Καλύτερος «πελάτης» της διεθνούς αγοράς η Σαουδική Αραβία

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F911bb6f64463c342ebc758ad1f9000ed XL

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον τον καλύτερο… πελάτη των μεγάλων βιομηχανιών όπλων και οπλικών συστημάτων σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού (Global Defence Trade Report). Μάλιστα η χώρα των Σαούντ με πληθυσμό μόλις 29 εκατομμυρίων..Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον τον καλύτερο… πελάτη των μεγάλων βιομηχανιών όπλων και οπλικών συστημάτων σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού (Global Defence Trade Report). Μάλιστα η χώρα των Σαούντ με πληθυσμό μόλις 29 εκατομμυρίων, υπερκέρασε ακόμα και την Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, και έλαβε τον «τίτλο» του μεγαλύτερου εισαγωγέα αμυντικού εξοπλισμού αλλά και του υπ’ αριθμόν ένα εμπορικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα έρευνα του ινστιτούτου ερευνών ΙΗS, το παγκόσμιο εμπόριο όπλων και αμυντικών εξοπλισμών αυξήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά φτάνοντας σε κύκλο εργασιών τα 64,4 δισ. δολάρια, έναντι 56.8 δισ. δολαρίων που ήταν το 2013. «Η αγορά αμυντικών εξοπλισμών αυξήθηκε κατά 13,4% μέσα σε ένα χρόνο», σημείωσε ο Βen Moores, υπεύθυνος αναλυτής του τμήματος Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας του ΙΗS.

«Αυτή η επίδοση ρεκόρ είναι αποτέλεσμα τόσο της ανισόμετρης ζήτησης από τις ανερχόμενες οικονομίες για πολεμικά αεροσκάφη όσο και της εξισορρόπησης των περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία»

ΟΙ ΗΠΑ προμήθευσαν το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών οπλικών συστημάτων και ήταν η χώρα που ωφελήθηκε τα μέγιστα από την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς. Η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα μαζί έκαναν εισαγωγές αμυντικών συστημάτων αξίας 8,6 δισ. δολαρίων το 2014, περισσότερες και από τις συνολικές εισαγωγές που έκαναν όλες οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης! Και στην περίπτωση της αγοράς της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος ωφελημένος, με εξαγωγές ύψους 8,4 δισ. δολαρίων το 2014 έναντι 6 δισ. δολαρίων το 2013.

Κατά τον Μοοres, «η ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας υπήρξε εντυπωσιακή και με βάση προηγούμενες παραγγελίες της χώρας, αυτά τα νούμερα δεν πρόκειται να επιβραδυνθούν».

Σαουδική Αραβία

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων, η Σαουδική Αραβία, έχει αυξήσει τις εισαγωγές κατά 54% μεταξύ του 2013 και του 2014. Με βάση δε τις σχεδιαζόμενες εμπορικές αποστολές όπλων, αυτές οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 52% και θα ανέλθουν σε 9,8 δισ. δολάρια το 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε επτά δολάρια που ξοδεύονται παγκοσμίως για αγορά οπλικών συστημάτων, για το 2015, το ένα προέρχεται από την Σαουδική Αραβία.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό δεδομένο της διεθνούς αγοράς όπλων είναι και το γεγονός ότι οι πέντε από τους δέκα κορυφαίους αγοραστές όπλων βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα οι διεθνείς υπολογισμοί των ειδικών αναλυτών κάνουν λόγο για προϋπολογισμούς αμυντικών εξοπλισμών που ανέρχονται περίπου στα 110 δισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία.

Μετά τις ΗΠΑ, σημαντικές εξαγωγές όπλων πραγματοποιούν στη Μέση Ανατολή η Μ. Βρετανία με αξία 1,9 δισ. δολάρια, η Ρωσία με 1,5 δισ. δολάρια, η Γαλλία με 1,3 δισ. δολάρια και η Γερμανία με 1 δισ. δολάρια.

Κίνα και Ν. Κορέα

Το 2014 η Κίνα έκανε ένα σημαντικό άλμα όσον αφορά τις εισαγωγές αμυντικών εξοπλισμών καθώς από την Πέμπτη παγκόσμια θέση έφτασε στο τρίτο βάθρο. Η Κίνα η οποία εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην αεροδιαστημική από τη Ρωσία, θα συνεχίσει να διαθέτει όλο και μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να ενισχύσει τη διεθνή θέση και εικόνα της.

Από την άλλη, η Ν. Κορέα εμφανίζεται ως μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες κατασκευάστριες οπλικών συστημάτων για την επόμενη δεκαετία. Νέα συμβόλαια ύψους 35 δισ. δολαρίων αναμένεται να υπογραφούν τα επόμενα δέκα χρόνια με την νοτιοκορεατική αμυντική βιομηχανία να προσβλέπει στην είσπραξη περίπου 6 δισ. δολαρίων από εξαγωγές στην Ανατολική Ασία.

Έτος ρεκόρ για Ρωσία

Η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 10 δισ. δολαρίων το 2014, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 9% από το 2013. Η Κίνα αποτέλεσε τον καλύτερο «πελάτη» της Ρωσίας απορροφώντας αμυντικό εξοπλισμό αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, και ακολούθησε η Ινδία με 1,7 δισ. δολάρια και η Βενεζουέλα και το Βιετνάμ με 1 δισ. δολάρια έκαστη.

Πάντως μετά από μια περίοδο σημαντικής αύξησης των πωλήσεων για τη ρωσική βιομηχανία όπλων, στο 2015 διακρίνεται μια τάση υποχώρησης, καθώς τα περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσής τους. Αρνητικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή υπήρξε η συρρίκνωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα, κάτι που επηρέασε τις παραγγελίες από πετρελαιοπαραγωγά κράτη όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν. Από την άλλη, η κινεζική βιομηχανία καθίσταται ολοένα και λιγότερο εξαρτημένη από την ρωσική τεχνολογία.

Το ινστιτούτο IHS μελετά τις τάσεις στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία και τη σχετική αγορά σε 66 χώρες και βασίζεται σε 40.000 αμυντικά προγράμματα από τους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας και της ασφάλειας.

Κορυφαίοι εισαγωγείς όπλων 2013

Κορυφαίοι εισαγωγείς όπλων 2014

Ινδία

Σαουδική Αραβία

Σαουδική Αραβία

Ινδία

Αραβικά Εμιράτα

Κίνα

Ταϊβάν

Αραβικά Εμιράτα

Κίνα

Ταϊβάν

Ινδονησία

Αυστραλία

Νότια Κορέα

Νότια Κορέα

Αίγυπτος

Ινδονησία

Αυστραλία

Tουρκία

Σιγκαπούρη

Πακιστάν

Κορυφαίοι εξαγωγείς όπλων 2013

Κορυφαίοι εξαγωγείς όπλων 2014

ΗΠΑ

ΗΠΑ

Ρωσία

Ρωσία

Γαλλία

Γαλλία

Βρετανία

Βρετανία

Γερμανία

Γερμανία

Ισραήλ

Ιταλία

Κίνα

Ισραήλ

Ιταλία

Κίνα

Σουηδία

Ισπανία

Καναδάς

Καναδάς

Κορυφαίες εξαγωγικές βιομηχανίες όπλων 2013

Κορυφαίες εξαγωγικές βιομηχανίες όπλων 2014

Boeing

Boeing

Raytheon

Lockheed Martin

Lockheed Martin

Raytheon

Airbus Group

Airbus Group

UAC

UAC

BAE Systems

Russian Helicopters

Thales

United Tech Corp

United Tech Corp

BAE Systems

UralvagonZavod

Thales

Russian Helicopters

Finmeccanica

 

{gallery}1463{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...