Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιουνίου 2015 21:26

AVS Electronics OutSpider

Ανιχνευτές με δυνατότητα ελέγχου μέσω USB

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Ff028aa9496fa3ddc3ff41813ed2863c7 XL

Ολοένα και περισσότερες εταιρίες συστημάτων συναγερμού παρέχουν δυνατότητα ελέγχου των συσκευών τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σειρά πλέον έχουν οι ανιχνευτές κίνησης, με την AVS Electronics να παρέχει δυνατότητα διαχείρισης και προγραμματισμού των OutSpider ανιχνευτών μέσω υπολογιστή.

Ολοένα και περισσότερες εταιρίες συστημάτων συναγερμού παρέχουν δυνατότητα ελέγχου των συσκευών τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σειρά πλέον έχουν οι ανιχνευτές κίνησης, με την AVS Electronics να παρέχει δυνατότητα διαχείρισης και προγραμματισμού των OutSpider ανιχνευτών μέσω υπολογιστή. Οι OutSpider είναι επαγγελματικοί, πολύ ποιοτικά κατασκευασμένοι ανιχνευτές, με υποστήριξη PIR, MW και δυνατότητα ενσύρματης ή ασύρματης επικοινωνίας. Μέσω σύνδεσης με τον υπολογιστή επιτρέπουν την παραμετροποίηση του ανιχνευτή και παρέχουν αναλυτικό έλεγχο λειτουργίας για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή. Στο παρόν άρθρο, πέρα από τους OutSpider θα παρουσιάσουμε και τη σειρά ανιχνευτών κουρτίνας One της AVS Electronics.

Η σειρά ανιχνευτών OutSpider περιλαμβάνει τέσσερα μοντέλα, δύο εκ των οποίων βασίζονται σε ενσύρματη επικοινωνία και δύο σε ασύρματη. Τα κοινά στοιχεία σε όλα τα μοντέλα είναι η κατασκευή και η δυνατότητα διαχείρισης. Με εξαιρετικά στιβαρή και ποιοτική βάση, προσεγμένη σε πολλές λεπτομέρειες, οι ανιχνευτές μπορούν να τοποθετηθούν με ακρίβεια σε ύψος 1,5 , 2,2 ή 2,7 μέτρα, καλύπτοντας γωνία 90ο σε απόσταση 15 μέτρων ή 5ο (λειτουργία κουρτίνας) σε απόσταση 15 ή 23 μέτρων. Μέσω σύνδεσης USB με τον υπολογιστή, πέρα από τον προγραμματισμό, επιτρέπουν την ανάλυση της λειτουργίας τους για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή, μέσω του προγράμματος Xwin. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να γίνει και μέσω σύνδεσης RS485 με τη χρήση της περιφερειακής μονάδας XSATHP, συγκεντρώνοντας όλους τους ανιχνευτές μιας εγκατάστασης στον πίνακα συναγερμού και από εκεί γίνεται η προβολή κατάστασης λειτουργίας.

OutSpider

Σύγχρονοι, με πλούσια χαρακτηριστικά και υψηλής ποιότητας κατασκευής, οι OutSpider προορίζονται για απαιτητικές, επαγγελματικές εφαρμογές. Το μοντέλο OutSpider PA είναι ενσύρματο και βασίζεται σε διπλούς φακούς Fresnel, με γωνία κάλυψης 90ο και εύρος από 15 έως 23 μέτρα. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ύψος εγκατάστασης 1,50 έως 2,70 μέτρα και να παρέχει στενή γωνία κάλυψης 5ο για λειτουργία κουρτίνας. Αντίστοιχων δυνατοτήτων αλλά σε ασύρματη έκδοση, είναι το μοντέλο OutSpider PA WS. Προχωρώντας στο μοντέλο OutSpider DT, πέρα από τα δύο παθητικά υπέρυθρα συναντάμε και ένα επίπεδο μικρόκυμα (εικόνα 1). Ο τετραπλός αυτός ανιχνευτής μπορεί να λειτουργήσει σε κατάσταση AND ή SECURITY (υπό προϋποθέσεις ισοδυναμεί με OR). Τέλος, το μοντέλο OutSpider DT WS διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες, προσφέροντας ασύρματη επικοινωνία.

Πέρα από τις ρυθμίσεις των ανιχνευτών που θα γνωρίσουμε μέσα από τον προγραμματισμό παρακάτω, αξίζει να σταθούμε λίγο στην κατασκευή τους. Η πρόσοψη των ανιχνευτών διαθέτει στέγαστρο για προστασία από τις κάθετες ακτίνες του ήλιου. Η μεμβράνη μπροστά από τους φακούς μπορεί να αλλαχτεί για διαφορετική λειτουργία και εφαρμογή. Συνολικά ο κάθε ανιχνευτής συνοδεύεται από 4 διαφορετικές μεμβράνες (εικόνα 2). Για τη σωστή στεγανοποίηση το τμήμα που αφαιρείται για την αλλαγή της μεμβράνης εφαρμόζεται σε φλάντζα. Πολύ μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτηση δίνει η βάση στήριξης με οριζόντια και κατακόρυφη περιστροφή (εικόνα 3). Με αυτόν τον τρόπο, ο ανιχνευτής μπορεί να ρυθμιστεί στο κατάλληλο ύψος, με την κατάλληλη κλίση για την αντίστοιχη κάλυψη περιοχής. Μάλιστα, ανάλογα το ύψος τοποθέτησης, υποστηρίζει μικρορύθμιση της θέσης της εσωτερικής πλακέτας, ώστε να προσαρμοστούν κατάλληλα οι φακοί στο εσωτερικό!

Ανάλυση λειτουργίας και ρύθμιση μέσω υπολογιστή

Όλοι οι ανιχνευτές OutSpider υποστηρίζουν σύνδεση USB μέσω αντάπτορα. Η πρόσβαση γίνεται με το λογισμικό Xwin και μετά τις κατάλληλες ρυθμίσεις καταλήγουμε στο βασικό Interface του προγράμματος (εικόνα 4). Στη σελίδα αυτή βλέπουμε την κατάσταση λειτουργίας του ανιχνευτή (τάση, θερμοκρασία) και την κατάσταση λειτουργίας των αισθητήρων και των συνδέσεων. Επίσης παρέχονται όλες οι παραμετροποιήσεις του ανιχνευτή (εικόνα 5), όπως η ευαισθησία των υπερύθρων, η λειτουργία AND/SECURΙTY, η ενεργοποίηση του Antimask, η ευαισθησία του μικροκύματος και η αποθήκευση των alarm. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η γραφική αναπαράσταση της λειτουργίας των αισθητήρων (PIR, Microwave, Antimask). Σε περίπτωση διακοπής ενός αισθητήρα, φαίνεται η αλλαγή πολύ άμεσα στην γραφική αναπαράσταση.

Μια ακόμα δυνατότητα του λογισμικού που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, είναι η καρτέλα Events Log. Στην καρτέλα αυτή φορτώνονται όλες οι καταγραφές συναγερμών του αισθητήρα βάση ημερομηνίας και για κάθε event μπορούμε να ανοίξουμε την καταγραφή της γραφικής αναπαράστασης (εικόνα 6).

ΟΝΕ

Μια διαφορετική, πιο «μαζεμένη» λύση της AVS Electronics είναι η οικογένεια ανιχνευτών ONE τύπου «κουρτίνα». Μικροί στο μέγεθος, οι ανιχνευτές ΟΝΕ μπορούν να τοποθετηθούν στο κούφωμα της πόρτας, στην μπαλκονόπορτα κτλ., και χάρη στη στενή τους δέσμη εκπομπής PIR δημιουργούν έναν εικονικό τοίχο (κουρτίνα) προστασίας. Εάν τοποθετηθούν σε ύψος 2,2 μέτρα μπορούν να καλύψουν απόσταση έως 12 μέτρα για τα ONE DT και έως 8 μέτρα για τα ONE PA, ανοίγοντας τη δέσμη τους μόλις κατά 10ο (εικόνα 7).

Η οικογένεια ανιχνευτών ONE διαθέτει 5 μοντέλα, αλλά ουσιαστικά διαφοροποιείται ανάμεσα στα ONE DT και ONE PA. Ο ανιχνευτής ONE PA βασίζεται σε ογκομετρικό αισθητήρα με παθητικό υπέρυθρο φακό Fresnel, ελεγχόμενο από μικροεπεξεργαστή. Επιπρόσθετα, ο ανιχνευτής ONE DT είναι εξοπλισμένος με μικροκύμα, όπου σε συνδυασμό με το φακό Fresnel μειώνει τους ψεύτικους συναγερμούς σε απαιτητικές εφαρμογές. Όλα τα μοντέλα ανιχνευτών ONE διαθέτουν θερμική ισοστάθμιση για αυτόματη προσαρμογή του αισθητήρα ανάλογα τις αλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης, είναι εξοπλισμένα με επιταχυνσιόμετρο για σήμανση συναγερμού σε περίπτωση αφαίρεσης της μονάδας από τον τοίχο (σαν λειτουργία tamper). Τέλος, υποστηρίζουν anti-masking για να ανιχνεύουν εμπόδια που μπλοκάρουν τον αισθητήρα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι όλοι οι ανιχνευτές ΟΝΕ περιλαμβάνουν βάση στήριξης στη συσκευασία.

{gallery}1618{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...